Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul precedent

Cartea Rut 4

1. In ziua aceea a iesit Booz la poarta cetatii si a sezut acolo. Si iata trecea pe acolo ruda de care graise Booz; si Booz i-a zis: "Vino incoace si sezi aici". Si acela s-a dus si a sezut.

2. Si a luat Booz zece oameni dintre batranii cetatii si a zis: "Sedeti aici!" si ei au sezut.

3. Apoi a zis Booz catre ruda sa: "Noemina, intorcandu-se din sesul Moabitilor, vinde partea de tarina, cuvenita fratelui nostru Elimelec; si eu m-am hotarat sa fac cunoscut auzului tau si sa-ti spun: Cumpar-o in fata celor ce sed aici si in fata batranilor poporului meu.

4. De vrei s-o cumperi, cumpar-o, iar de nu vrei s-o cumperi, spune-mi, ca sa stiu si eu. Caci afara de tine n-are cine s-o cumpere, iar dupa tine vin eu". Si acela a zis: "O cumpar!"

5. Raspuns-a Booz: "De cumperi tarina de la Noemina, atunci trebuie sa cumperi si pe Rut moabiteanca, femeia celui mort, si trebuie sa o iei de sotie, ca sa pastrezi numele celui mort in mostenirea lui".

6. Iar ruda aceea a zis: "Nu pot sa o iau, ca sa nu-mi stric mostenirea mea; ia-o tu, caci eu nu pot sa o iau!"

7. Inainte, la facerea unei cumparaturi sau a unui schimb, pentru intarirea lucrului, era in Israel obiceiul acesta: unul isi descalta sandaua sa si o da celuilalt, care primea dreptul de rudenie mai apropiata si aceasta era marturie in Israel.

8. Si a zis ruda aceea catre Booz: "Cumpar-o pentru tine!", si si-a descaltat sandaua sa si a dat-o acestuia.

9. Iar Booz a zis catre batrani si catre tot poporul: "Voi sunteti martori astazi, ca eu am cumparat de la Noemina toate ale lui Elimelec si toate ale lui Chilion si toate ale lui Mahlon.

10. De asemenea si pe Rut moabiteanca, femeia lui Mahlon, o iau de sotie, ca sa pastrez numele celui mort in mostenirea lui si ca sa nu piara numele celui mort dintre fratii lui si din poarta locuintei lui; voi astazi sunteti martori la aceasta".

11. Si tot poporul care era la poarta si batranii au zis: "Suntem martori! Sa faca Domnul pe femeia care intra in casa ta ca pe Rahila si ca pe Lia, care amandoua au ridicat casa lui Israel. Sa castigi avere in Efrata si numele tau sa fie marit in Betleem.

12. Iar casa ta sa fie cum a fost casa lui Fares, pe care l-a nascut Tamara lui Iuda, si sa se slaveasca prin samanta ce ti-o va da Domnul din aceasta femeie tanara".

13. Si a luat Booz pe Rut si ea s-a facut sotia lui. Si intrand el la ea, Domnul i-a dat ei sarcina si a nascut un fiu.

14. Si ziceau femeile catre Noemina: "Binecuvantat este Domnul, ca nu te-a lasat fara mostenitor! Slavit sa fie numele lui Israel!

15. Acesta iti va fi bucurie si hranitor la batranetile tale, caci l-a nascut nora ta, care este mai buna pentru tine decat sapte fii".

16. Si a luat Noemina pe copilul acesta si l-a purtat in bratele sale si i-a fost doica.

17. Iar vecinele i-au pus nume si au zis: "Noeminei i s-a nascut fiu si i s-a pus numele Obed". Acesta este parintele lui Iesei, tatal lui David.

18. Iata acum spita neamului lui Fares: lui Fares i s-a nascut Esron:

19. Lui Esron i s-a nascut Aram; lui Aram i s-a nascut Aminadab;

20. Lui Aminadab i s-a nascut Naason; lui Naason i s-a nascut Salmon;

21. Lui Salmon. i s-a nascut Booz; lui Booz i s-a nascut Obed; lui Obed i s-a nascut Iesei;

22. Lui Iesei i s-a nascut David.

Capitolul precedent
pixel
***