Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a patra a Regilor 4

1. In vremea aceea o femeie a unuia din fiii proorocilor striga catre Elisei, zicand: "Robul tau, barbatul meu a murit si tu stii ca robul tau era om cu temere de Domnul. Acum insa iata ca au venit datornicii sa ia. robi pe amandoi fiii mei!"

2. Elisei insa i-a zis: "Ce sa-ti fac? Spune-mi ce ai tu in casa?" Iar ea a raspuns: "Roaba ta n-are in casa nimic, afara de un vas cu untdelemn".

3. A zis Elisei: "Mergi si imprumuta vase din alta parte, pe la toti vecinii tai.

4. Ia vase goale cit de multe si apoi intra si-ti incuie usa dupa tine si dupa fiii tai; apoi toarna untdelemn in toate vasele acelea si pe cele pline da-le la o parte".

5. Si ducandu-se ea de la dansul a incuiat usa dupa sine si dupa fiii sai; si acestia ii dadeau vasele si ea le umplea.

6. Iar daca s-au umplut vasele, a zis ea catre fiul sau: "Mai da-mi un vas". El insa a zis: "Nu mai sunt vase". Si untdelemnul a incetat sa curga.

7. Si venind, ea a spus omului lui Dumnezeu, iar acesta a zis: "Du-te si vinde untdelemnul si-ti plateste datoriile tale, iar cu ceea ce va ramane, cu aceea vei trai tu cu fiii tai".

8. Intr-una din zile a venit Elisei la Sunem si acolo o femeie bogata l-a poftit la masa si dupa aceea, ori de cate ori trecea pe acolo, totdeauna se abatea sa manance.

9. Si a zis aceasta catre barbatul sau: "Eu stiu ca omul lui Dumnezeu care trece mereu pe aici este sfant;

10. Sa-i facem dar un mic foisor sus si sa-i punem acolo un pat, o masa, un scaun si un sfesnic si, cand va veni pe la noi, sa se duca acolo".

11. Venind deci Elisei intr-o zi acolo si intrand in foisor, s-a culcat acolo.

12. Si a zis catre Ghehazi, sluga sa: "Cheama pe Sunamiteanca aceasta!" Si a chemat-o si ea a stat inaintea lui.

13. Apoi a zis lui Ghehazi: "Zi-i: Iata tu te ingrijesti atata de noi. Ce sa-ti facem? Nu cumva ai nevoie sa vorbim pentru tine cu regele sau cu capetenia ostirii?" Iar ea a zis: "Nu, caci traiesc in pace in mijlocul poporului meu".

14. Zis-a iarasi Elisei catre Ghehazi: "Atunci ce sa-i fac?" Iar Ghehazi a raspuns: "Iata, n-are nici un copil si barbatul ei este batran".

15. Si a zis Elisei: "Cheam-o incoace!" Si a chemat-o si ea a stat in usa.

16. Iar Elisei a zis: "La anul pe vremea asta vei tine in brate un fiu". Ea a raspuns: "Nu, omule al lui Dumnezeu si stapanul meu, nu amagi pe roaba ta!"

17. Dar femeia aceea a zamislit si in anul urmator, chiar pe vremea aceea, a nascut un fiu, dupa cum ii spusese Elisei.

18. Crescand acel copii, s-a dus intruna din zile la tatal sau, la seceratori.

19. Si a zis catre tatal sau: "Vai, ma doare capul!" Iar acesta a zis catre o sluga: "Du-l la mama lui!"

20. Si l-a luat si l-a dus la mama lui. Si a stat pe bratele ei pana la amiaza si a murit.

21. Atunci ea s-a dus si l-a pus in patul omului lui Dumnezeu si l-a incuiat acolo si a iesit.

22. Apoi a chemat pe barbatul sau si a zis: "Trimite-mi o sluga si o asina, caci ma duc pana la omul lui Dumnezeu si ma intorc indata".

23. Barbatul a zis: "De ce sa te duci la el? Astazi nu este nici luna noua, nici zi de odihna". Ea a zis: "Fii pe pace!"

24. Si punand saua pe asina, a zis catre sluga sa: "Ia-o si porneste, dar sa nu ma opresti din mers pana nu-ti voi spune eu!"

25. Si pornind, s-a dus la omul lui Dumnezeu, in muntele Carmelului. Si cand a vazut-o omul lui Dumnezeu din departare, a zis catre sluga sa Ghehazi: "Asta este sunamiteanca aceea!

26. Alearga intru intampinarea ei si intreab-o: Esti sanatoasa? Si barbatul tau e sanatos? Si copilul tau e sanatos?"

27. Si ea a raspuns: "Sunt sanatosi!" Iar daca a ajuns pe munte la omul lui Dumnezeu, s-a apucat de picioarele lui. Atunci Ghehazi a venit sa o dea la o parte; dar omul lui Dumnezeu i-a zis: "Las-o, caci este cu sufletul amarat si Domnul a ascuns aceasta de mine si nu mi-a aratat".

28. Iar ea a zis: "Au cerut-am eu fiu de la domnul meu? N-am zis eu oare, nu amagi pe roaba ta?"

29. Atunci Elisei a zis catre Ghehazi: "Incinge-ti mijlocul tau, ia toiagul meu in mana ta si du-te; de vei intalni pe cineva, sa nu-i dai buna ziua, sa nu-i raspunzi, si sa pui toiagul meu pe fata copilului!"

30. Iar mama copilului a zis: "Pe cat este de adevarat ca Domnul este viu, cum este viu si sufletul tau, tot asa este de adevarat ca nu te voi lasa!"

31. Atunci el s-a sculat si s-a dus dupa dansa. Ghehazi insa s-a dus inaintea lor si a pus toiagul pe fata copilului; dar n-a fost nici glas, nici raspuns. Si a iesit Ghehazi intru intampinarea lui Elisei si i-a spus, zicand: "Copilul nu se trezeste!"

32. Intrand Elisei in casa, a vazut copilul mort, intins in patul sau.

33. Si dupa ce a intrat, a incuiat usa dupa sine si s-a rugat Domnului.

34. Apoi s-a ridicat si s-a culcat peste copil si si-a pus buzele sale pe buzele lui si ochii sai pe ochii lui si palmele sale pe palmele lui si s-a intins pe el si a incalzit trupul copilului.

35. Sculandu-se apoi, Elisei s-a plimbat prin foisor inainte si inapoi. Dupa aceea s-a dus si s-a intins iar peste copil. si a stranutat copilul de sapte ori si si-a deschis copilul ochii.

36. Atunci a chemat pe Ghehazi si i-a zis: "Cheama pe sunamiteanca aceea!" Si acela a chemat-o si, venind ea, i-a zis: "Ia-ti copilul!"

37. Iar ea apropiindu-se, a cazut la picioarele lui si s-a inchinat pana la pamant. Apoi si-a luat copilul si a iesit.

38. Iar Elisei s-a intors la Ghilgal si era foamete in pamantul acela si fiii proorocilor sedeau inaintea lui. Si a zis Elisei slugii sale: "Pune caldarea cea mare si fierbe ceva pentru fiii proorocilor".

39. Iar unul dintr-insii, iesind la camp sa adune verdeturi, a gasit o buruiana salbatica, agatatoare, a cules din ea roade o poala plina si, venind, le-a aruncat in caldarea cu fiertura, fara sa le cunoasca.

40. Apoi le-a dat sa manance. Dar indata ce au inceput a manca, au strigat: "Omul lui Dumnezeu, in caldare este moarte!" si n-au mai putut sa manance.

41. Iar el a zis: "Aduceti faina!" Si a presarat-o in caldare si a zis catre Ghehazi: "Da oamenilor sa manance!" si n-a mai ramas in caldare nimic vatamator.

42. Tot pe atunci a venit un om din Baal-Salisa si a adus omului lui Dumnezeu parga de paine douazeci de paini de orz si graunte proaspete de grau intr-un sacusor. Elisei a zis: "Dati oamenilor sa manance!"

43. Iar sluga sa a zis: "Ce sa dau eu de aici la o suta de oameni?" Zis-u Elisei: "Da oamenilor sa manance; caci asa zice Domnul: Se vor satura si va mai si ramane".

44. Si a dat si s-au saturat si a mai ramas, dupa cuvantul Domnului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***