Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a patra a Regilor 3

1. Ioram, fiul lui Ahab, se facuse rege peste Israel in Samaria, in anul al optsprezecelea al lui Iosafat, regele Iudei, si a domnit doisprezece ani.

2. Acesta a facut lucruri netrebnice in ochii Domnului, dar nu asa cum facuse tatal sau si mama sa, caci el a departat stalpii cu pisanii facuti in cinstea lui Baal, pe care-i facuse tatal sau.

3. Dar de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ratacire, s-a tinut si el si nu s-a lasat de ele.

4. Mesa, regele Moabului, era bogat in vite si trimitea regelui lui Israel cate o suta de mii de miei si cate o suta de mii de berbeci netunsi.

5. Dar cand a murit Ahab, regele Moabului s-a razvratit impotriva regelui lui Israel.

6. In vremea aceea a iesit regele Ioram din Samaria si a numarat tot Israelul;

7. Iar dupa aceea s-a dus la Iosafat, regele Iudei, sa-i zica: "Regele Moabului s-a razvratit asupra mea. Vrei sa mergi cu mine la razboi impotriva Moabului?" Iar acesta a zis: "Merg. Cum esti tu, asa sunt si eu; cum este poporul tau, asa este si al meu si cum sunt caii tai, asa sunt si ai mei!"

8. Apoi a zis: "Pe ce drum sa mergem?" Iar el a raspuns: "Pe calea pustiului Edomului".

9. Si a plecat regele lui Israel si regele Iudei si regele Edomului si au inconjurat cale de sapte zile; dar nu era apa pentru ostire si pentru vitele ce veneau in urma.

10. Atunci a zis regele lui Israel: "Ah, iata a chemat Domnul pe acesti trei regi ca sa-i dea in mainile lui Moab".

11. Iar Iosafat a zis: "Nu este oare pe aici vreun prooroc al Domnului, ca sa intrebam pe Domnul prin el?" Si auzind, unul din slujitorii regelui lui Israel a zis: "Este aici Elisei, fiul lui Safat, care turna apa pe maini lui Ilie".

12. A zis Iosafat: "El are cuvantul Domnului". Si s-au dus la el regele lui Israel si regele Iudei si regele Edomului.

13. Atunci a zis Elisei catre regele lui Israel: "Ce poate fi intre mine si tine? Du-te la proorocii tatalui tau si la proorocii mamei tale!" Iar regele lui Israel a zis catre el: "Ba nu, caci Domnul a chemat aici pe acesti trei regi ca sa-i dea in mainile lui Moab".

14. Iar Elisei a zis: "Pe cat este de adevarat ca Domnul Savaot, Caruia slujesc, este viu, tot asa este de adevarat ca de nu as cinsti pe Iosafat, regele Iudei, nici nu m-as uita la tine si nici nu te-as vedea!

15. Acum insa chemati-mi un cantaret!" si daca a inceput acesta a canta, s-a atins mana Domnului de Elisei

16. Si acesta a zis: "Asa graieste Domnul: Faceti in valea aceasta santuri.

17. Caci asa zice Domnul: Nu veti vedea vant, nici ploaie nu veti vedea, dar valea aceasta se va umplea de apa, din care veti bea si voi si vitele voastre cele mici si cele mari.

18. Insa acesta este putin lucru in ochii Domnului. El si pe Moab il va da in mainile voastre;

19. Si veti bate toate cetatile cele intarite si toate cetatile insemnate, toti copacii cei mai buni ii veti taia si toate izvoarele de apa le veti astupa si toate ogoarele cele mai bune le veti strica cu pietre".

20. Dimineata insa, cand se inalta darul de paine, deodata s-a revarsat apa pe drumul dinspre Edom si s-a umplut pamantul de apa.

21. Si cand au auzit Moabitii ca vin regii sa se bata cu ei, s-au adunat toti care erau in stare sa poarte arme, ba si cei mai batrani si au stat da hotar.

22. Iar dimineata s-au sculat de noapte si, cand a stralucit soarele deasupra apei, Moabitilor li s-a parut din departare ca apa aceea este rosie ca sangele.

23. Si au zis: "Acela este sange. Regii aceia s-au luptat intre ei ranindu-se unul pe altul. Acum la prada, Moabe!"

24. Si au venit ei spre tabara israelita. Si s-au sculat Israelitii si au inceput a bate pe Moabiti si acestia au fugit de ai, iar ei i-au urmarit mereu si au batut pe Moabiti.

25. Cetatile lor le-au daramat si in toate ogoarele cele mai bune au aruncat fiecare cu pietre si le-au umplut cu pietre; toate izvoarele de apa le-au astupat si toti copacii cei mai buni i-au taiat; apoi prastiasii au inconjurat Chir-Haresetul si l-au luat si n-au lasat decat numai pietrele.

26. Atunci, vazand regele Moabului ca este biruit in razboi, a luat cu sine sapte sute de oameni, deprinsi la manuirea sabiei, ca sa patrunda la regele Edomului, dar n-a putut.

27. Deci a luat pe fiul sau cel intai nascut, care trebuia sa domneasca in locul lui, si l-a adus ardere de tot pe zid. Aceasta a pricinuit o mare manie asupra Israelitilor si s-au dus de la el, intorcandu-se in tara lor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***