Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Cartea a patra a Regilor 25

1. Iar in anul al noualea al domniei lui Sedechia, in luna a zecea, in ziua a zecea a lunii, a venit Nabucodonosor, regele Babilonului, cu toata ostirea sa asupra Ierusalimului si l-a impresurat si a facut imprejurul lui intarituri.

2. Si a stat cetatea impresurata pana in anul al unsprezecelea al regelui Sedechia.

3. Iar in anul al unsprszecelea al regelui Sedechia, in ziua a noua a lunii a patra, era mare foamete in cetate si poporul tarii nu mai avea paine.

4. Atunci cetatea a fost luata si toti ostasii au fugit noaptea pe calea portilor care se aflau intre doua ziduri, langa gradina regelui. Caldeii insa stateau imprejurul cetatii; si a iesit si regele pe calea ce duce in campie.

5. Dar a alergat ostirea Caldeilor dupa rege si l-au ajuns in sesul Ierihonului; iar ostirea lui a fugit toata de la el.

6. Si au luat pe rege si l-au dus la regele Babilonului, in Ribla, si l-au supus judecatii.

7. Si au junghiat pe fiii regelui inaintea ochilor lui, iar lui Sedechia i-au scos ochii, l-au pus in lanturi si l-au dus la Babilon.

8. Iar in luna a cincea, in ziua a saptea a lunii, adica in anul al nouasprezecelea al lui Nabucodonosor, regele Babilonului, Nebuzaradan, capetenia garzii, slujitorul regelui Babilonului, a venit la Ierusalim

9. Si a ars templul Domnului, casa regelui si toate casele din Ierusalim; toate casele cele mari le-a ars cu foc.

10. Iar ostirea Caldeilor care era cu comandantul garzii a daramat si zidurile cele dimprejurul Ierusalimului.

11. Apoi Nebuzaradan, capetenia garzii, a stramutat la Babilon si celalalt popor care mai ramasese in Ierusalim, pe cei ce se predasera regelui Babilonului si ramasita poporului de rand.

12. Numai putini din poporul sarac al tarii au fost lasati de capetenia garzii, sa lucreze viile si ogoarele.

13. Caldeii au stricat si stalpii cei de arama care erau in templul Domnului, postamentele, marea cea de arama din templul Domnului si arama lor au dus-o in Babilon.

14. Caldarile, lopetile, cutitele, lingurile si toate vasele de arama, care se intrebuintau la slujba, le-au luat.

15. Si a mai luat capetenia garzii cadelnitele, cupele si tot ce era de aur si ce era de argint.

16. Au luat cei doi stalpi, marea si postamentele pe care le facuse Solomon pentru templul Domnului. Arama din toate aceste lucruri nu se mai putea cantari.

17. Un singur stalp era inalt de optsprezece coti; coroana lui era de arama si inaltimea ei era de trei coti; peretii ei si impletiturile dimprejurul ei, toate erau de arama. Asemenea era si al doilea stalp cu coroana lui.

18. Apoi a mai luat capetenia garzii pe Seraia arhiereul, pe Tefania, al doilea preot si pe alti trei care stateau de straja la prag.

19. Iar din cetate a luat un eunuc, care era capetenie peste osteni si cinci oameni, care stateau inaintea regelui si care acum se aflau in cetate; pe capetenia cea mare a ostirii, care inscria la oaste poporul si saizeci de oameni din poporul tarii, care se aflau in cetate.

20. Pe acestia i-a luat Nebuzaradan, capetenia garzii si i-a dus la regele Babilonului, in Ribla.

21. Iar regele Babilonului i-a lovit si i-a ucis la Ribla, in tinutul Hamat. Asa a fost stramutat Iuda din tara lui.

22. Iar peste poporul care a ramas in tara Iudei si pe care l-a lasat Nabucodonosor, regele Babilonului, a pus capetenie pe Ghedalia, fiul lui Ahican, fiul lui Safan.

23. Cand au auzit toate capeteniile si ostasii lor ca regele Babilonului a pus capetenie pe Ghedalia, au venit la Ghedalia in Mitpa: Ismael, fiul lui Netania, Iohanan, fiul lui Careah, Seraia, fiul lui Tanhumet, din Netofa, si Iaazania, fiul lui Maacati, ei impreuna cu oamenii lor.

24. Si a jurat Ghedalia acestora si oamenilor lor si le-a zis: "Nu va temeri a fi supusii Caldeilor. Asezati-va in tara aceasta si slujiti regelui Babilonului si va fi bine!"

25. Dar in luna a saptea a venit Ismael, fiul lui Netania al lui Elisama din neamul regesc, cu zece oameni si a lovit pe Ghedalia si acesta a murit si a lovit si pe Iudeii Si pe Caldeii care erau cu el in Mitpa.

26. Atunci s-a sculat tot poporul, de la mic pana la mare, cu capeteniile ostirii si s-au dus in, Egipt, pentru ca se temeau de Caldei.

27. In anul al treizeci si saptelea de la stramutarea lui Ioiachim, regele lui Iuda, in luna a douasprezecea, in ziua a douazeci si saptea a acestei luni, Evil-Merodac, regele Babilonului, in anul urcarii sale pe tron, a scos pe Ioiachim, regele Iudei, din temnita,

28. A vorbit cu el prietenos si a pus tronul lui mai sus de tronurile regilor care erau la el in Babilon;

29. I-a schimbat hainele lui de temnita si Ioiachim a mancat totdeauna la masa regelui, in toate zilele vierii lui.

30. Cele trebuitoare hranei lui i-au fost date neincetat de rege, zi cu zi, cat a trait el.

Capitolul precedent
pixel
***