Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a patra a Regilor 19

1. Auzind acestea, regele Iezechia si-a rupt hainele sale, s-a imbracat cu sac si s-a dus in templul Domnului.

2. Atunci a trimis pe Eliachim, capetenia curtii domnesti, pe Sebna scriitorul si pe preotii cei mai mari, imbracati in sac, la Isaia proorocul, fiul lui Amos,

3. Si acestia au zis catre el: "Asa zice Iezechia: Zi de necaz, de pedeapsa si de rusine este ziua aceasta, caci pruncii sunt aproape sa iasa din pantecele mamelor si ele nu pot naste.

4. Poate va auzi Domnul Dumnezeul tau toate cuvintele lui Rabsache, pe care l-a trimis regele Asiriei, stapanul lui, sa defaime pe Dumnezeul cel viu si sa-L huleasca cu vorbele pe care le-a auzit Domnul Dumnezeul tau. Adu dar rugaciune pentru cei ce au ramas si se afla printre cei vii!"

5. Si au venit slugile regelui Iezechia la Isaia,

6. Iar Isaia le-a zis: "Asa sa ziceti domnului vostru: Asa graieste Domnul: Nu te teme de vorbele ce le-ai auzit si cu care M-au hulit pe Mine slugile regelui Asiriei.

7. Caci iata voi trimite in el duh si va auzi o veste si se va intoarce in tara sa, iar acolo il voi lovi cu sabia".

8. Atunci s-a intors Rabsache si a gasit pe regele Asiriei razboindu-se impotriva Libnei, caci auzise ca acesta a plecat din Lachis.

9. Si a auzit el de Tirhaca, regele Etiopiei, caci i s-a spus: "Iata vine sa se lupte cu tine". Si din nou a trimis soli la Iezechia sa-i spuna:

10. "Asa sa ziceti lui Iezechia, regele Iudei: Sa nu te insele Dumnezeul tau, in Care nadajduiesti tu, gandind: Nu va fi dat Ierusalimul in mainile regelui Asiriei!

11. Doar tu ai auzit ce a facut regele Asiriei cu toate tarile, aruncand asupra lor blestem. Si tu ai sa ramai?

12. Dumnezeii popoarelor pe care le-au ruinat parintii mei le-au izbavit ei oare?

13. Unde este regele Hamatului, sau regele Arpadului, sau regele cetatii Sefarvaimului, Inei si Hevei?"

14. Si a luat Iezechia scrisoarea din mana solilor si a citit-o; apoi s-a dus in templul Domnului si a deschis-o Iezechia inaintea felei Domnului.

15. Si s-a rugat Iezechia inaintea fetei Domnului si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Israel, Cel ce sezi pe heruvimi, numai Tu singur esti Dumnezeul tuturor regatelor pamantului, Tu ai facut cerul si pamantul!

16. Pleaca-ti, Doamne, urechea Ta si ma auzi! Deschide-ti, Doamne, ochii Tai si vezi si auzi cuvintele lui Senaherib, cel ce a trimis sa Te huleasca pe Tine, Dumnezeul cel viu!

17. Adevarat, o, Doamne, regii Asiriei au pustiit popoarele si tarile lor, au aruncat dumnezeii acestora in foc, dar aceia nu erau dumnezei, ci lucruri de maini omenesti, lemn si piatra, si de aceea i-a si nimicit pe ei.

18. Si acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui,

19. Si vor afla toate regatele pamantului ca numai Tu, Doamne, esti Dumnezeu! "

20. Atunci a trimis Isaia, fiul lui Amos, la Iezechia sa-i spuna: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Cele pentru care te-ai rugat tu Mie impotriva lui Senaherib, regele Asiriei, le-am auzit.

21. Iata cuvantul pe care l-a rostit Domnul pentru el: Te dispretuieste si rade de tine fecioara, fiica Sionului, si clatina din cap, in urma ta, fiica Ierusalimului.

22. Pe cine insa ai mustrat si ai hulit tu? Si asupra cui ti-ai ridicat tu glasul si ti-ai inaltat asa de sus ochii tai? Asupra Sfantului lui Israel.

23. Prin trimisii tai tu ai infruntat pe Domnul si ai zis: Cu multimea carelor mele m-am urcat pe inaltimea muntilor, pe coastele Libanului, si am taiat cedrii cei falnici si chiparosii cei minunati ai lui, si am ajuns la cea din urma adapostire a lui, la gradina lui plina de pomi;

24. Si am sapat si am baut apa straina si cu talpile picioarelor mele voi seca raurile Egiptului.

25. N-ai auzit tu, oare, ca aceasta Eu am facut-o de demult, din zilele cele de demult am hotarat-o? Acum insa am indeplinit-o prin aceea ca tu pustiesti si prefaci cetatile in daramaturi,

26. Iar locuitorii lor au ajuns neputinciosi, tremura si raman rusinati; au ajuns ca iarba campului si ca verdeata cea frageda, ca buruienile de pe acoperisul casei si ca niste fire de grau uscate inainte de a da in spic.

27. De sezi, de intri, ori de iesi, Eu toate le stiu si stiu si obraznicia ta fata de Mine.

28. Pentru obraznicia ta cea fata de Mine si pentru ca trufia ta a ajuns pana la urechile Mele, Imi voi pune veriga Mea in narile tale si in buzele tale belciugul Meu si te voi intoarce pe acelasi drum pe care ai venit.

29. Iar pentru tine, Iezechia, iata semn: Anul acesta veti manca din cele ce vor creste din semintele scuturate; in anul al doilea veti manca din cele ce vor creste de la sine, iar in anul al treilea veti semana si veri secera, veti sadi vii si veti manca roadele lor.

30. Ceea ce nu se va strica in casa lui Iuda, ceea ce va ramane, va da radacini in jos, iar in sus va aduce rod, caci din Ierusalim vor iesi cativa ramasi si din Sion, cativa izbaviti.

31. Ravna Domnului Savaot va face aceasta.

32. De aceea asa zice Domnul de regele Asiriei: Nu va intra in cetatea aceasta, nici va arunca sageti incoace; nu se va apropia de ea cu scut, nici va face intarituri de santuri impotriva ei.

33. Pe drumul pe care a venit, se va intoarce si in cetatea aceasta nu va intra, zice Domnul;

34. Caci Eu voi pazi cetatea aceasta, ca sa o izbavesc pentru Mine si pentru David, robul Meu".

35. In noaptea aceea s-a intamplat ca a iesit ingerul Domnului si a lovit in tabara Asirienilor o suta optzeci si cinci de mii, si cand s-au sculat dimineata, iata erau peste tot numai trupuri moarte.

36. Atunci Senaherib, regele Asiriei, sculandu-se, a plecat si s-a intors si a locuit in Ninive.

37. Dar pe cand se ruga el in casa lui Nisroc, zeul sau, l-au ucis cu sabia fiii sai Adramelec si Sareter si au fugit in pamantul Ararat, iar in locul lui s-a facut rege Asarhadon, fiul lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***