Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a patra a Regilor 10

1. Ahab avea in Samaria saptezeci de fii. Si a scris Iehu scrisori si le-a trimis la Samaria capeteniilor cetatii, batranilor si celor ce cresteau pe copiii lui Ahab,

2. Zicand: "Cand va ajunge scrisoarea aceasta la voi, la care se afla si fiii domnului vostru, precum si care si cai, cetatea intarita si arme,

3. Sa alegeti pe cel mai bun si mai vrednic dintre fiii domnului vostru si sa-l puneti pe tronul tatalui sau si sa va luptati pentru casa domnului vostru".

4. Acestia insa s-au speriat cumplit si au zis: "Iata, doi regi nu i-au putut sta inainte; cum dar vom sta noi?"

5. Si capetenia casei domnesti, capeteniile cetatii, batranii si cei ce cresteau pe copiii regelui au trimis la Iehu sa-i spuna: "Noi suntem robii tai si ce ne vei zice, aceea vom face; nu vom pune pe nimeni rege, ci fa ceea ce-ti place".

6. Si le-a scris Iehu scrisoare a doua oara si le-a zis: "De sunteti ai mei si de va supuneti cuvantului meu, atunci ridicati capetele fiilor domnului vostru si veniti la mine in Izreel, maine pe vremea aceasta". Fiii regelui erau in numar de saptezeci si-i cresteau oameni de vaza ai cetatii.

7. Cand a ajuns la ei scrisoarea, ei au luat pe fiii regelui si i-au junghiat pe toti cei saptezeci, au pus capetele in panere si le-au trimis la el in Izreel.

8. Si venind trimisul, i-a adus stire si a zis: "S-au adus capetele fiilor regelui". Iar el a zis: "Asezati-le pana dimineata in doua gramezi la poarta".

9. Si iesind el dimineata a stat si a zis catre tot poporul: "Voi nu sunteti vinovati. Iata eu m-am sculat impotriva stapanului meu si l-am ucis.

10. Dar pe acestia cine i-a omorat? Sa stiti deci ca nimic din ceea ce a spus Domnul impotriva casei lui Ahab n-a ramas neimplinit. Domnul a facut ce zisese prin robul Sau Ilie".

11. Si a omorat Iehu pe toti cei ce ramasesera din casa lui Ahab in Izreel si pe toti cei mari ai lui si pe cei de aproape ai lui si pe preotii lui, incat n-a scapat nici unul.

12. Apoi sculandu-se, a plecat sa mearga la Samaria. Dar in drumul sau, ajungand la Bet-Eched, adica la Colibele Pastorilor,

13. Iehu a intalnit pe fratii lui Ohozia, regele Iudei, si le-a zis: "Cine sunteti voi?" Iar ei au raspuns: "Noi suntem fratii lui Ohozia si ne ducem sa aflam de sanatatea fiilor regelui si a fiilor reginei".

14. Si el a zis: "Prinde-ti-i de vii!" Si i-au prins de vii si i-au junghiat la fantana de langa Colibele Pastorilor. Aceia erau patruzeci si doi de oameni si n-a mai ramas nici unul din ei.

15. Apoi plecand de acolo, s-a intalnit cu Ionadab, fiul lui Recab, care venea in intampinarea lui, si l-a salutat si a zis: "Inima ta este ea oare cum este inima mea catre inima ta?" Iar Ionadab a zis: "Da". "De este asa, da-mi mana!" Si i-a dat mana si l-a ridicat la el in car,

16. Zicand: "Hai cu mine, ca sa vezi ravna mea pentru Domnul". Si l-a asezat in car.

17. Si ajungand in Samaria, a ucis pe toti cei ce ramasesera din ai lui Ahab in Samaria si asa a starpit neamul lui cu totul, dupa cuvantul Domnului ce-l rostise prin Ilie.

18. Apoi a adunat Iehu tot poporul si a zis: "Ahab a slujit putin lui Baal; Iehu insa ii va sluji mai mult.

19. Deci chemati la mine pe toti proorocii lui Baal, pe toti slujitorii lui si pe toti preotii lui, si nimeni sa nu lipseasca, pentru ca am sa fac o jertfa mare lui Baal. Tot cel ce va lipsi nu va ramane cu viata". Iehu insa a facut aceasta cu gand viclean, ca sa starpeasca pe slujitorii lui Baal.

20. Si a zis Iehu: "Vestiti o zi de sarbatoare in cinstea lui Baal!"

21. Si au vestit, iar Iehu a trimis in tot Israelul de au venit toti slujitorii lui Baal si n-a ramas nici unul care sa nu fi venit. Dupa aceea au intrat in templul lui Baal si s-a umplut templul de la un capat la celalalt.

22. Atunci a zis Iehu catre pastratorul vesmintelor: "Adu vesminte pentru toti slujitorii lui Baal". Si acela le-a adus vesminte.

23. Apoi a intrat si Iehu cu Ionadab, fiul lui Recab, in templul lui Baal si a zis slujitorilor lui Baal: "Cautati si vedeti nu cumva se afla printre voi careva din slujitorii Domnului, pentru ca aici trebuie sa fie numai slujitorii lui Baal singuri".

24. Apoi s-au apropiat ei sa faca jertfele si arderile de tot. Iar Iehu a pus afara optzeci de oameni si le-a zis: "Sufletul aceluia caruia ii va scapa careva din oamenii pe care vi-i voi da in maini, va fi in locul celui scapat".

25. Iar dupa ce s-a ispravit arderea de tot, Iehu a zis catre ostenii sai si catre capeteniile lor: "Duceti-va si-i ucideti si sa nu scape nici unul". Ostenii si capeteniile i-au lovit cu ascutisul sabiei si i-au aruncat acolo.

26. Apoi s-au dus in cetate unde era capistea lui Baal, au scos idolii din capistea lui Baal si i-au ars;

27. Si au sfaramat chipul cel cioplit al lui Baal si au daramat capistea lui Baal si au facut din ea loc de necuratenii pana in ziua de astazi.

28. Astfel a starpit Iehu pe Baal din pamantul lui Israel;

29. Iar in ce priveste pacatele lui Ieroboam, feciorul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita, de la acestea nu s-a departat nici Iehu; nu s-a lepadat de viteii de aur, din Betel si Dan.

30. Si a zis Domnul catre Iehu: "Pentru ca tu cu placere ai facut ceea ce era drept in ochii Mei si ai indeplinit impotriva casei lui Ahab tot ceea ce aveam la inima Mea, feciorii tai pana la al patrulea neam vor sedea pe tronul lui Israel".

31. Dar Iehu nu s-a silit sa umble din toata inima dupa legea Domnului Dumnezeului lui Israel si nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, care a dus pe Israel in ispita.

32. In zilele acelea a inceput Domnul sa taie parti din pamantul lui Israel si Hazael a lovit hotarele lui Israel,

33. Pustiind la rasarit de Iordan tot pamantul Galaadului, al lui Gad, al lui Ruben si al lui Manase, incepand de la Aroer, care vine langa Arnon, si Galaadul si Vasanul.

34. Celelalte fapte ale lui Iehu, tot ce a facut el, precum si vitejiile lui sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Israel.

35. Si a raposat Iehu cu parintii sai in Samaria, iar in locul lui s-a facut rege Ioahaz, fiul sau.

36. Iar timpul domniei lui Iehu peste Israel, in Samaria, a fost de douazeci si opt de ani.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***