Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a treia a Regilor 7

1. Iar Solomon a zidit si a terminat casa sa in treisprezece ani.

2. Casa aceasta a facut-o de lemn din Liban, lunga de o suta de coti, larga de cincizeci de coti si inalta de treizeci de coti, pe patru siruri de stalpi de cedru si pe stalpi erau puse grinzi de cedru.

3. Iar peste grinzi deasupra era intinsa podeaua da lemn de cedru, care se rezema pe patruzeci si cinci de stalpi, cate cincisprezece in sir.

4. Si erau trei randuri si fiecare rand avea ferestre asezate unele in dreptul altora, asa ca raspundea fereastra cu fereastra in toate cele trei randuri.

5. Toate usile si usorii de usi erau din grinzi patrate, si ferestrele la cele trei randuri fata in fata unele de altele.

6. Si a mai facut un pridvor pe stalpi, lung da cincizeci de coti, lat de treizeci de coti; si inaintea lui un pridvor mai mic, au stalpi si trepte in fata.

7. Si a facut de asemenea pridvor cu tron, de pe care el judeca, numit pridvorul judecatii; pe acesta l-a facut si l-a imbracat cu cedru, da la pardoseala pana la tavan.

8. La casa sa de locuit, era facuta la fel alta curte si tot cu porti. Asemenea si casa fiicei lui Faraon care Solomon o luase de femeie, a facut el un astfel de pridvor.

9. Toate aceste cladiri au fost facute din pietre alese si frumos lucrate, cioplite dupa masura, retezate cu fierastraul inauntru si in afara, de la temelie pana la streasina, si din afara pana la curtea cea mare.

10. La temelie au fost puse de asemenea pietre alese, pietre mari, pietre de zece coti si opt coti.

11. Si deasupra, pietre cioplite, lucrate dupa masura si lemn de cedru.

12. Curtea cea mare avea imprejur o ingraditura din trei randuri de pietre cioplite si un rand de grinzi de cedru. Tot astfel era ingradita si curtea dinlauntru a templului Domnului, precum si pridvorul templului.

13. Si a trimis regele Solomon si a luat pe mesterul Hiram din Tir.

14. Acesta era fiul unei vaduve din semintia lui Neftali. Tatal lui, un tirian, era aramar; era si Hiram plin de pricepere, cu mestesug si cu stiinta de a face orice lucru din arama. Si a venit la regele Solomon si a facut tot felul de lucruri.

15. A turnat pentru pridvor doi stalpi de arama, fiecare stalp de optsprezece coti inaltime, si rotundul fiecarui stalp ara cat putea sa-l cuprinda o sfoara de doisprezece coti. Grosimea era da patru degete, iar pe dinauntru era gol.

16. Si pentru pus in capetele stalpilor, a facut doua coroane, turnate din arama; inaltimea unei coroane era de cinci coti si inaltimea celeilalte coroane de cinci coti;

17. Si pentru acoperit coroanele care erau in capetele stalpilor, a facut el doua retele, lucrate impletit, snururi in forma de lanturi: sapte la o coroana si sapte la cealalta coroana.

18. Si, cand a facut stalpii, a facut si doua siruri de rodii de arama, atarnate imprejur pe marginea retelelor, ca sa impodobeasca coroana ce era pe varful stalpului; la fel a facut si celeilalte coroane de la celalalt stalp.

19. Coroanele din capetele stalpilor de la pridvor erau facute in forma cupei florii de crin, de patru coti la gura;

20. Si la coroanele de la amandoi stalpii erau sus, la incheietura lor, in dreptul marginii retelei, rodii de arama; si sirurile de rodii dimprejur la fiecare coroana erau de cate doua sute de rodii.

21. Si a asezat stalpii la pridvorul templului, punand un stalp in partea din dreapta si dandu-i numele Iachin; si pe celalalt stalp in partea stanga, dandu-i numele Booz.

22. Si pe capul stalpilor a pus coroanele, facute in forma cupei florii de crin. Asa s-a sfarsit lucrul stalpilor.

23. A mai facut o mare, turnata din arama, de zece coti de la o margine a ei pana la cealalta margine, rotunda de jur imprejur; inalta de cinci coti si groasa cat o cuprindea o sfoara de treizeci de coti.

24. Pe la gura de jur imprejur avea sculpturi in forma de colocinti, cate zece la un cot, care imprejmuiau marea din toate partile. Chipurile colocintilor asezati in doua siruri erau turnate odata cu marea dintr-o singura bucata.

25. Aceasta era asezata pe doisprezece boi de arama, din care: trei priveau spre miazanoapte, trei spre apus, trei spre miazazi si trei spre rasarit. Marea sedea pe ei si toata partea dinapoi a trupului lor era inauntru.

26. Grosimea peretilor ei era de un lat de mana; si marginile ei, facute ca marginile potirului, semanau cu floarea de crin imbobocit. Si incapeau in ea doua mii de baturi (vedre).

27. A mai facut apoi zece postamente de arama. Lungimea fiecarui postament era de patru coti, latimea de patru coti si inaltimea de trei coli.

28. Infatisarea postamentelor era asa: erau lucrate in tablii, si tabliile erau incheiate la unghiuri;

29. Si pe tabliile acestea, care erau incheiate la unghiuri, erau sapati lei si boi si heruvimi; asemenea si pe incheieturi. Iar deasupra si dedesubtul leilor si boilor erau inchipuite ghirlande de flori.

30. Fiecare postament avea cate patru roti de arama si osii de arama. La cele patru colturi ale lor erau niste console, in chipul unor numere; jos sub cupa spalatoarei si pe langa fiecare ghirlanda de flori era o policioara turnata.

31. Postamentul in partea de deasupra avea inauntru o adancitura de pus ligheanul, adanca de un cot; gura ei era rotunda ca baza stalpilor, de un cot si jumatate in diametru; si imprejurul gurii erau podoabe sapate; iar tabliile ei de pe laturi erau patrate si nu rotunde.

32. Cele patru roti erau sub. tablii; si osiile rotilor erau fixate in postamente; inaltimea fiecarei roti era de un cot si jumatate.

33. Forma rotilor era aceeasi, ca forma rotilor de trasura. Osiile lor, obezile lor, spitele lor si butucii lor, toate erau turnate.

34. Cele patru console de la cele patru colturi ale fiecarui postament erau tot turnate; policioarele erau iesite din postament.

35. Partea de deasupra a postamentului se termina prin o cununa inalta de o jumatate de cot si facuta asa, ca sa se poata pune spalatoarea deasupra; aceasta cu consolele si policioarele ei erau turnate din o bucata.

36. Si a sapat pe fetele consolelor postamentului si pe policioarele dintre ele heruvimi, lei si finici, pe unde a gasit loc; si imprejur a atarnat ghirlande de flori.

37. Asa a facut el zece postamente: toate aveau aceeasi turnatura, aceeasi masura si aceeasi infatisare.

38. Si a mai facut zece lighene de arama: in fiecare lighean incapea cate patruzeci de baturi; fiecare lighean era de patru coli si fiecare lighean sta pe unul din cele zece postamente.

39. Si a asezat postamentele cinci in partea dreapta a templului si cinci in partea stanga a templului, iar marea a asezat-o in partea dreapta a templului in partea de rasarit-miazazi.

40. Si a mai facut Hiram caldari, lopeti si cupe. Si asa a ispravit Hiram toate lucrarile date de Solomon sa le faca pentru templul Domnului:

41. Cei doi stalpi cu cele doua capiteluri rotunde asezate in capetele stalpilor; cele doua impletituri care acopereau capetele rotunde ale capitelurilor pe varful stalpilor;

42. Cele patru sute de rodii de arama de la cele doua retele; doua siruri de rodii la fiecare retea, pentru acoperirea celor doua globuri ale coroanelor care erau pe stalpi;

43. Cele zece postamente si cele zece spalatori de pe postamente;

44. O mare si cei doisprezece boi de sub mare;

45. Caldarile, lopetile si cupele. Toate lucrurile care le-a facut Hiram regelui Solomon pentru templul Domnului erau de arama slefuita.

46. Regele a pus sa le toarne intr-un pamant clisos din imprejurimile Iordanului, intre Sucot si Tartan.

47. Si a pus Solomon toate aceste lucruri la locul lor. Din pricina multimii lor peste masura, greutatea aramei nu se mai stia.

48. Si a mai facut Solomon toate lucrurile care erau in templul Domnului: jertfelnicul cel de aur si masa cea de aur a painilor punerii inainte;

49. Sfesnice de aur curat: cinci in partea dreapta si cinci in partea stinga, inaintea Sfintei Sfintelor, cu florile, candelele si mucarile lor, toate de aur;

50. Lighene, cutite, cupe, linguri si cadelnite tot de aur curat; si tatanile usilor celor din fundul templului de la Sfanta Sfintelor si ale usilor celor de la templu erau toate de aur.

51. Asa s-a sfarsit toata lucrarea pe care a facut-o regele Solomon la templul Domnului. si a adus Solomon si pe cele afierosite de David, tatal lui: argint si aur si lucruri, si le-a dat in vistieria templului Domnului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***