Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Cartea a treia a Regilor 22

1. Au trecut trei ani fara razboi intre Siria si Israel.

2. In al treilea an s-a dus Iosafat, regele Iudei, la regele lui Israel;

3. Si a zis regele lui Israel catre slugile sale: "Stiti voi, oare, ca Ramotul Galaadului este al nostru, si noi tacem de atata vreme si nu-l scoatem din mana regelui Siriei?"

4. Apoi a zis el lui Iosafat: "Vei merge si tu cu mine la razboi impotriva Ramot-Galaadului?" Iar Iosafat a zis catre regele lui Israel: "Cum esti tu, asa sunt si eu; cum este poporul tau, asa este si poporul meu; cum sunt caii tai, asa sunt si caii mei!"

5. Si a mai zis Iosafat, regele lui Iuda, catre regele lui Israel: "Intreaba dar, astazi, ce zice Domnul?"

6. Si a adunat regele lui Israel ca la patru sute de prooroci si le-a zis: "Sa merg eu, oare, cu razboi impotriva Ramot-Galaadului sau nu?" Si ei au zis: "Sa mergi, ca Domnul il va da in mainile regelui!"

7. Si a zis Iosafat: "Nu mai este oare aici vreun prooroc al Domnului, ca sa intrebam pe Domnul prin el?"

8. Si a zis regele lui Israel catre Iosafat: "Mai este un om prin care se poate intreba Domnul, insa eu nu-l iubesc, caci nu prooroceste de bine pentru mine, ci numai de rau; acesta e Miheia, fiul lui Imla". Si a zis Iosafat: "Nu vorbi asa, rege!"

9. Si a chemat regele lui Israel pe un famen si a zis: "Du-te repede dupa Miheia, fiul lui Imla!"

10. Apoi regele lui Israel si Iosafat, regale Iudei, s-au asezat fiecare in tronul sau, imbracati in haine domnesti, pe locul dinaintea portii Samariei, si toti proorocii prooroceau inaintea lor.

11. Iar Sedechia, fiul lui Chenaana, si-a facut niste coarne de fier si a zis: "Asa zice Domnul: cu acestea vei impunge pe Sirieni pana ce vor muri".

12. Si toti proorocii au proorocit la fel, zicand: "Sa te duci impotriva Ramot-Galaadului, ca vei izbuti. Domnul il va da in mina regelui".

13. Iar trimisul, care s-a dus sa cheme pe Miheia, i-a grait acestuia, zicand: "Iata toti proorocii proorocesc intr-un glas de bine regelui; sa fie dar si cuvantul tau asemenea cu cuvantul fiecaruia din ei".

14. Iar Miheia a zis: "Viu este Domnul! Ce-mi va spune Domnul, aceea voi grai!"

15. Apoi a venit el a rege si regale i-a zis: "Miheia, sa mai mergem noi oare cu razboi impotriva Ramot-Galaadului sau nu?" Si i-a zis acela: "Du-te, ca vei izbuti. Domnul il va da in mana regelui!"

16. Si i-a zis regele: "Iar si iar te jur, ca sa nu-mi graiesti nimic, decat ce este adevarat, in numele Domnului".

17. Si a zis el: "Iata, vad pe toti Israelitii imprastiati prin munti, ca oile ce n-au pastor. Si a zis Domnul: Ei n-au domn, sa se intoarca fiecare cu pace la casa sa".

18. Atunci regele lui Israel a zis catre Iosafat, regele Iudei: "Nu ti-am spus eu oare ca el nu prooroceste de bine pentru mine, ci numai de rau?"

19. Miheia insa a zis: "Nu este asa. Nu eu graiesc; asculta cuvantul Domnului. Nu este asa. Am vazut pe Domnul stand pe tronul Sau, si toata ostirea cereasca sta langa El, la dreapta, si la stanga Lui".

20. Si a zis Domnul: "Cine ar indupleca pe Ahab sa mearga in Ramot-Galaad si sa piara acolo?" Unul spunea una, si altul alta.

21. Atunci a iesit un duh si a stat inaintea fetei Domnului si a zis: "Eu il voi ademeni". Domnul a zis: "Cum?"

22. Iar acela a zis: "Ma duc si ma fac duh mincinos in gura tuturor proorocilor lui". Domnul a zis: "Tu il vei ademeni si vei face aceasta; du-te si fa cum ai zis!"

23. Si iata cum a ingaduit Domnul duhului celui mincinos sa fie in gura tuturor acestor prooroci ai tai; insa Domnul n-a grait bine de tine!"

24. Atunci s-a apropiat Sedechia, fiul lui Chenaana, si, lovind pe Miheia peste obraz, a zis: "Cum? Au doara s-a departat Duhul Domnului de la mine, ca sa graiasca prin tine?"

25. Iar Miheia a zis: "Iata, ai sa vezi aceasta in ziua cand vei fugi din camara in camara, ca sa te ascunzi".

26. A zis regele lui Israel: "Luati pe Miheia si-l duceti la Amon, capetenia cetatii, si la Ioas, fiul regelui,

27. Si spuneti: Asa zice regele: Aruncati-l in temnita si-l hraniti numai cu putina paine si cu putina apa, pana ce ma voi intoarce biruitor".

28. Iar Miheia a zis: "Ca ai sa te intorci biruitor, aceasta n-a grait-o Domnul prin mine". Apoi a zis: "Ascultati, toate popoarele!"

29. Dupa aceea a purces regele lui Israel si Iosafat, regele Iudei, impreuna asupra Ramot-Galaadului.

30. Si a zis regele lui Israel catre Iosafat: "Eu imi schimb hainele si intru in lupta, iar tu imbraca-ti hainele de rege!" Si si-a schimbat hainele regele lui Israel si a intrat in lupta.

31. Regale sirian insa a poruncit celor treizeci si doua de capetenii ale carelor de razboi si a zis: "Sa nu va luptati nici cu mic, nici cu mare, ci numai eu regele lui Israel".

32. Capeteniile carelor, vazand pe Iosafat, au crezut ca acesta este cu adevarat regele lui Israel si s-au repezit asupra lui, ca sa se lupte cu el. Iosafat insa a strigat.

33. Atunci capeteniile carelor, vazand ca nu este acesta regele lui Israel, s-au abatut de la el.

34. Iar un om si-a intins arcul si a lovit din intamplare pe regele lui Israel intr-o incheietura a platosei, si acesta a zis carausului sau: "Intoarce indarat si ma scoate din oaste, ca sunt ranit".

35. Si s-a pornit lupta mare in acea zi si regele a stat In carul lui in fala Sirienilor toata ziua, iar seara a murit; si a curs sange din rana sa pe podul carului.

36. Si la asfintitul soarelui s-a dat de veste la toata tabara, zicand: "Sa mearga fiecare la cetatea lui, fiecare la tinutul lui!"

37. Si murind regele, a fost dus si l-au inmormantat in Samaria.

38. Si au spalat carul lui in iazul Samariei; si cainii i-au lins sangele lui Ahab, iar desfranatele s-au scaldat in spalatura acelui sange, dupa cuvantul pe care l-a grait Domnul.

39. Celelalte fapte ale lui Ahab, tot ce a facut el si casa cea de fildes pe care a facut-o el si toate cetatile pe care el le-a zidit sunt scrise in cronica regilor lui Israel.

40. Adormind cu parintii sai, in locul lui Ahab s-a facut rege Ohozia, fiul sau.

41. Iosafat, fiul lui Asa, a inceput sa domneasca peste Iuda in anul al patrulea al lui Ahab, regele lui Israel.

42. Cand s-a facut rege, Iosafat era ca da treizeci si cinci de ani si douazeci si cinci de ani a domnit el in Ierusalim. Pe mama lui o chema Azuba si era fiica lui Silhi.

43. El a umblat intru totul pe caile lui Asa, tatal sau si nu s-a abatut de la ele, savarsind fapte placute inaintea ochilor Domnului. Numai inaltimile nu le-a desfiintat, caci poporul inca savarsea jertfe si tamaieri pe inaltimi.

44. Iosafat a facut pace cu regele lui Israel.

45. Celelalte fapte ale lui Iosafat si razboaiele pe care le-a purtat sunt scrise in cronica regilor lui Iuda.

46. Si ramasita desfranatilor care mai ramasese din zilele tatalui sau Asa, a starpit-o din tara.

47. In Idumeea pe atunci nu era rege, ci numai un loctiitor de rege.

48. Regele Iosafat a facut si corabii ca cele de Tarsis, ca sa se duca sa aduca aur de la Ofir; dar n-au putut sa ajunga, sfaramandu-se la Etion Gheber.

49. Atunci a zis Ohozia, fiul lui Ahab, catre Iosafat: "Sa se duca si slugile mele cu slugile tale cu corabiile". Insa Iosafat n-a vrut.

50. Si a adormit cu parintii sai in cetatea lui David, stramosul sau, si a fost ingropat Iosafat cu ei, in cetatea lui David si in locul lui s-a facut rege Ioram, fiul sau.

51. Ohozia, fiul lui Ahab, s-a facut rege peste Israel in Samaria in anul al saptesprezecelea al lui Iosafat, regele Iudei; si a domnit peste Israel in Samaria doi ani.

52. El a savarsit fapte urate inaintea ochilor Domnului si a umblat pe caile tatalui sau si pe caile mamei sale si pe caile lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel la pacat;

53. Caci a slujit lui Baal si i s-a inchinat lui si a maniat pe Domnul Dumnezeul lui Israel, cum facuse si tatal sau.

Capitolul precedent
pixel
***