Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a treia a Regilor 2

1. Apropiindu-se vremea lui David ca sa moara, a lasat el fiului sau Solomon acest legamant:

2. "Iata, eu ma duc pe drumul pe care toti pamantenii se duc; fii tare si sa fii barbat.

3. Sa pazesti legamantul Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si pazind legile Lui, poruncile Lui, hotararile Lui si asezamintele Lui, precum sunt scrise in legea lui Moise, pentru ca sa-ti fie bine-cunoscut tot ce vei face, oriunde si ori incotro te vei intoarce;

4. Si ca sa Isi tina si Domnul cuvantul Sau care l-a grait catre mine, zicand: "Daca fiii tai isi vor pazi drumul lor, ca sa se poarte cu credinciosie inaintea Mea, din toata inima si din tot sufletul lor, atunci nu va conteni sa fie din tine barbat pe tronul lui Israel.

5. Dar si tu stii ce mi-a facut Ioab, fiul Teruiei, cum s-a purtat cu cele doua capetenii ale ostirii lui Israel, cu Abner, fiul lui Ner, si cu Amasa, fiul lui Ieter, pe care i-a omorat; si cum a varsat in timp de pace sange ca in timp de razboi, manjind cu sangele cel varsat ca la razboi incingatoarea de la coapsele sale si incaltamintea din picioarele sale.

6. Sa faci dar cu el dupa intelepciunea ta, ca sa nu se coboare caruntetea lui cu pace in locuinta mortilor.

7. Iar fiilor lui Barzilai Galaaditul arata-le mila, ca sa fie cu cei care se hranesc la masa ta, caci ei au venit la mine cand am fugit de Abesalom, fratele tau.

8. Iata ca ai la tine si pe Simei, fiul lui Ghera veniamineanul din Bahurim, care m-a blestemat cu greu blestem, cand mergeam la Mahanaim; dar fiindca mi-a iesit in cale la Iordan, m-am jurat pe Domnul catre el, zicand: Nu te voi mai ucide cu sabia.

9. Acum insa sa nu-l lasi nepedepsit, caci esti barbat intelept, si stii ce sa faci cu el, ca sa cobori caruntetea lui cu sange in locuinta mortilor".

10. Si a raposat David cu parintii sai si a fost inmormantat in cetatea lui David.

11. Timpul domniei lui David peste Israel a fost de patruzeci de ani: in Hebron sapte ani si in Ierusalim treizeci si trei de ani.

12. Si s-a asezat Solomon pe tronul lui David, tatal sau, si domnia lui s fost foarte stralucita.

13. Atunci a venit Adonia, fiul Haghitei, la Batseba, mama lui Solomon, si i s-a inchinat. Si ea i-a zis: "Cu pace iti este venirea?" Iar el a raspuns: "Cu pace!"

14. Apoi a zis: "Am sa-ti spun o vorba!" Si ea a zis: "Spune;!"

15. Si a zis el: "Tu stii ca domnia era a mea si ca tot Israelul privea la mine ca la viitorul lor rege; dar domnia a trecut de la mine si i s-a dat fratelui meu, pentru ca de la Domnul i-a fost lui aceasta.

16. Acum te rog un lucru: sa nu ma nesocotesti!" Si ea i-a zis: "Graieste!"

17. Iar el a zis: "Te rog vorbeste cu regele Solomon, caci el va tine seama de vorba ta, ca sa-mi dea pe Abisag Sunamiteanca de femeie".

18. Si a zis Batseba: "Bine, voi vorbi cu regele pentru tine".

19. Deci, a intrat Batseba la regele Solomon, ca sa-i vorbeasca pentru Adonia. Regele s-a sculat inaintea ei, i s-a inchinat si s-a asezat pe tronul lui. Si s-a pus si pentru mama regelui un tron; si ea a stat de-a dreapta lui

20. Si a zis: "Am sa-ti fac o mica rugaminte, sa nu mi-o treci cu vederea!" A zis regele: "Cere, mama mea!"

21. Ea a zis: "Sa dai pe Abisag Sunamiteanca lui Adonia, fratele tau, de femeie!"

22. Atunci a raspuns regele Solomon si a zis mamei sale: "Dar de ce ceri tu pe Abisag Sunamiteanca pentru Adonia? Cere atunci pentru el si domnia, caci el este fratele meu cel mai mare si cu el este preotul Abiatar si tot cu el este prieten si Ioab, fiul Teruiei, mai-marele ostirii!"

23. Apoi s-a jurat regele Solomon pe Domnul, zicand: "Asa rau sa-mi dea mie Dumnezeu si inca si altele sa ma ajunga, daca n-a grait Adonia cuvantul acesta impotriva vietii mele.

24. Dar acum, viu este Domnul, Care m-a socotit pe mine vrednic de cinste si m-a asezat pe tronul lui David, tatal meu, si mi-a zidit casa precum a grait el; Adonia chiar astazi va muri".

25. Si a trimis regele Solomon pe Benaia, fiul lui Iehoiada, care fara de mila l-a lovit pe acela si a murit Adonia in ziua aceea.

26. Iar lui Abiatar preotul, regele i-a zis: "Sa pleci la Anatot, la mosia ta; caci si tu esti vrednic de moarte; dar acum nu te voi omori, caci ai purtat chivotul Domnului Dumnezeu inaintea lui David, tatal meu si ai suferit si tu ce a suferit tatal meu".

27. Si l-a indepartat Solomon pe Abiatar de la preotia Domnului, ca sa se implineasca cuvantul Domnului care l-a grait pentru casa lui Eli in Silo.

28. Vestea aceasta a ajuns pana la Ioab, fiul Teruiei, fiindca si Ioab se daduse de partea lui Adonia si nu de partea lui Solomon si a fugit Ioab la cortul Domnului si s-a apucat cu mainile de coarnele jertfelnicului.

29. Si i s-a spus regelui Solomon, zicand: "Iata Ioab a fugit la cortul Domnului si iata s-a apucat cu mainile de coarnele jertfelnicului. Si a trimis Solomon la Ioab sa-i zica: "Ce ti-am facut de ai fugit la jertfelnic?" Si a raspuns Ioab: "M-am temut de fata ta si am fugit la Domnul". Si a trimis Solomon pe Benaia, fiul lui Iehoiada, zicand: "Mergi, omoara-l si-l ingroapa!"

30. Si s-a dus Benaia, fiul lui Iehoiada, la Ioab, la cortul Domnului, si i-a zis: "Asa zice regele: Sa iesi!" Si a zis Ioab: "Nu ies, pentru ca vreau sa mor aici! " si s-a intors Benaia, fiul lui Iehoiada si a spus de aceasta regelui, zicand: "Asa a zis Ioab si asa mi-a raspuns!"

31. Iar regele i-a zis: "Du-te si fa-i asa cum a zis; omoara-l si-l ingroapa. Si ia de pe mine si de pe casa tatalui meu sangele nevinovat varsat de Ioab.

32. Sa-i intoarca Domnul pe capul lui sangele nedreptatii lui, pentru ca a ucis pe doi barbati nevinovati si mai buni decat el, omorandu-i cu sabia, fara de stirea tatalui meu, David: pe Abner, fiul lui Ner, mai-marele ostirii lui Israel, si pe Amasa, fiul lui Ieter, mai marele ostirii lui Iuda.

33. Pe capul lui si pe capul semintiei lui in veci sa se intoarca sangele lor; iar David si semintia lui si casa lui si tronul lui sa aiba in veci pace de la Domnul!

34. Si s-a dus Benaia, fiul lui Iehoiada si a lovit pe Ioab si l-a omorat; si a fost inmormantat la casa lui, in pustiu.

35. Iar regele Solomon a pus in locul lui peste ostire pe Benaia, fiul lui Iehoiada. Carmuirea regatului era insa la Ierusalim; iar mai mare peste preoti, in locul lui Abiatar, regele a pus pe Tadoc preotul. Solomon, fiul lui David, a domnit peste Israel si Iuda, in Ierusalim. Si a dat Domnul lui Solomon intelepciune si pricepere foarte mare si cunostinte multe, ca nisipul de pe tarmul marii. Si Solomon a avut intelepciune mai presus de intelepciunea tuturor fiilor Rasaritului si de intelepciunea tuturor inteleptilor Egiptenilor. El a luat pentru sine pe fiica lui Faraon si a adus-o in cetatea lui David, pana ce a terminat de zidit casa sa si, mai intai, templul Domnului si zidul dimprejurul Ierusalimului; in sapte ani a facut acestea si le-a ispravit. Solomon a avut saptezeci de mii de oameni salahori si optzeci de mii de taietori de piatra in munte. El a facut marea si postamentele si spalatoriile cele mari, stalpii, fantana cea din curte si marea de arama; si a zidit el cetatuia si intariturile ei si a impartit cetatea lui David. Atunci fiica lui Faraon o trecut din cetatea lui David in casa sa pe care i-o zidise el; tot atunci a zidit Solomon zidul dimprejurul cetatii. Si aducea Solomon de trei ori pe an arderi de tot si jertfe de pace pe jertfelnicul pe care-l facuse Domnului; si savarsea la el si tamaieri inaintea Domnului. Si a ispravit zidirea templului. La lucrarile lui Solomon erau trei mii sapte sute de ispravnici mari care conduceau poporul ce facea lucrul. Si a zidit el Asurul, Magdinul, Gazerul, Bet-Horonul de Sus si Valatul. Dar aceste cetati le-a zidit el dupa ce a facut templul Domnului si zidul dimprejurul Ierusalimului. Inca din timpul vietii sale, David poruncise lui Solomon, zicand: "Iata, ai pe Simei, fiul lui Ghera, fiul lui Ieminie, din Bahurim; el m-a blestemat cu greu blestem, in ziua cand m-am dus la Mahanaim; dar el mi-a iesit in cale la Iordan si eu m-am jurat pe Domnul fata de el, zicand: Nu te voi mai ucide eu sabia! Tu insa sa nu-l lasi nepedepsit; caci esti barbat intelept si stii ce sa faci cu el, ca sa-i cobori caruntetea lui cu sange in casa mortilor".

36. Si trimitand regele, a chemat pe Simei si i-a zis: "Fa-ti casa in Ierusalim si traieste aici si de aici sa nu mai iesi.

37. Dar sa stii ca in ziua in care vai iesi si vei trece paraul Chedron, numaidecat cu moarte vei muri. Sangele tau va fi asupra capului tau!"

38. Si a zis Simei regelui: "Bine, cum a poruncit domnul meu regele, asa va face robul tau". Si a trait Simei in Ierusalim multa vreme.

39. Iar peste trei ani s-a intamplat ca au fugit doi robi de la Simei la Achis, fiul lui Maaca, regele Gatului. Si i s-a spus lui Simei: "Iata, robii tai sunt la Gat".

40. Si sculandu-se Simei si punand saua pe asinul sau, a plecat la Gat, la Achis, ca sa-si caute robii sai. Si s-a intors Simei si a adus robii sai de la Gat.

41. Dar, spunandu-i-se lui Solomon ca Simei a mers din Ierusalim pana la Gat si ca s-a intors, a trimis regele si a chemat pe Simei si i-a zis:

42. "Nu m-am jurat eu, oare, pe Domnul catre tine si nu ti-am spus eu, oare, inainte, zicand: Sa stii ca in ziua in care vei iesi din Ierusalim si te vei duce undeva, numaidecat vai muri? Si tu mi-ai spus: Bine!

43. De ce n-ai pazit legea pe care ti-am dat-o inaintea Domnului cu juramant?

44. Apoi a mai zis regele catre Simei: "Tu stii si stie si inima ta tot raul care l-ai facut tatalui meu David; sa se intoarca asupra capului tau rautatea ta!

45. Iar regele Solomon sa fie binecuvantat si tronul lui David sa fie neclintit inaintea Domnului in veci!"

46. Si a poruncit regele lui Benaia, fiul lui Iehoiada; si el s-a dus si a lovit pe Simei si acela a murit.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***