Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a treia a Regilor 18

1. Dupa trecere de mai multe zile, a fost cuvantul Domnului catre Ilie in anul al treilea, zicand: "Du-te si te arata lui Ahab si Eu voi da ploaie pe pamant!"

2. Si a plecat Ilie sa se arate lui Ahab, in Samaria fiind foamete mare.

3. Atunci a chemat Ahab pe Obadia, mai-marele curtii si Obadia era un om foarte temator de Dumnezeu;

4. Caci cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, Obadia a luat o suta de prooroci si i-a ascuns: cincizeci intr-o pestera si cincizeci in alta si i-a hranit cu paine si cu apa.

5. Si a zis Ahab catre Obadia: "Du-te prin tara la toate izvoarele de apa si pe la toate paraiele, poate sa gasim undeva iarba, ca sa ne hranim caii, catarii si sa nu prapadim vitele".

6. Atunci si-au impartit intre ei tara ca s-o cutreiere: Ahab a apucat singur pe un drum, iar Obadia a apucat singur pe altul.

7. Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit inainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si a cazut cu fata la pamant, zicand: "Oare tu esti domnul meu, Ilie?"

8. Iar acela i-a zis: "Eu sunt; du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!"

9. Obadia insa a zis: "Cu ce am gresit eu de dai pe robul tau pe mana lui Ahab, ca sa ma omoare?

10. Viu este Domnul Dumnezeul tau! Nu este popor si imparatie la care sa nu fi trimis domnul meu ca sa te caute. Si cand i s-a spus ca nu esti acolo, a pus pe acea imparatie si pe acel popor sa jure ca nu te-a gasit pe tine.

11. Iar acum zici: Du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!

12. Gand voi pleca de la tine, Duhul Domnului are sa te duca cine stie unde si daca ma voi duce si voi spune lui Ahab de tine si apoi el nu te va gasi, ma va ucide pe mine; iar robul tau este temator de Dumnezeu din tineretile mele.

13. Oare nu ti s-a spus, domnul meu, ce am facut eu cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, in ce chip am ascuns o suta de oameni, prooroci ai Domnului: cincizeci de insi intr-o pestera si cincizeci de insi in alta si acolo i-am hranit cu paine si cu apa?

14. Tu zici: "Du-te, spune domnului tau: "Ilie este aici". "Vrei sa ma ucida?"

15. Si a zis Ilie: "Viu este Domnul Savaot Caruia Ii slujesc. Astazi ma voi arata lui Ahab!"

16. Si a plecat Obadia in intampinarea lui Ahab si i-a spus de aceasta. Si a venit Ahab in intampinarea lui Ilie.

17. Cand a vazut Ahab pe Ilie, i-a zis: "Tu esti oare cel ce aduci nenorociri peste Israel?"

18. Iar Ilie a zis: "Nu eu sunt cel ce aduce nenorocire peste Israel; ci tu si casa tatalui tau, pentru ca ati parasit poruncile Domnului si mergeti dupa baali.

19. Trimite dar acum si aduna la mine in muntele Carmel tot Israelul, dimpreuna cu cei patru sute cincizeci de prooroci ai lui Baal si cu cei patru sute de prooroci ai Aserei, care mananca la masa Izabelei".

20. Si a trimis Ahab pe toti fiii lui Israel si a luat pe toti proorocii in muntele Carmel.

21. Atunci s-a apropiat Ilie de tot poporul si a zis: "Pana cand veti schiopata de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, urmati Lui! Si daca este Baal, urmati aceluia". Poporul insa n-a raspuns nimic.

22. Si a zis Ilie catre popor: "Prooroc al Domnului am ramas numai eu singur, iar prooroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci de oameni si prooroci ai Aserei patru sute.

23. Dati-ne doi vitei; el sa-si aleaga unul, sa-l taie bucati si sa-l puna pe lemne, dar foc sa nu faca, iar eu voi taia bucati pe celalalt vitel si-l voi pune pe lemne si foc nu voi face.

24. Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu. Si Dumnezeul Care va raspunde cu foc, Acela este Dumnezeu". Si a raspuns tot poporul: "Bine ai grait!"

25. Si a zis Ilie proorocilor lui Baal: "Sa va alegeti un vitel si sa-l pregatiti voi inainte, caci sunteti mai multi si sa chemati numele dumnezeului vostru, dar foc sa nu faceti".

26. Si au luat ei vitelul care li s-a dat si l-au pregatit si au chemat numele lui Baal de dimineata pana la amiaza, zicand: "Baale, auzi-ne!" Dar n-a fost nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul jertfelnicului pe care-l facusera.

27. Iar pe la amiaza, Ilie a inceput sa rada de ei si zicea: "Strigati mai tare, caci doar este dumnezeu! Poate sta de vorba cu cineva, sau se indeletniceste cu ceva, sau este in calatorie, sau poate doarme; strigati tare sa se trezeasca!"

28. Si ei strigau cu glas mai tare si se intepau dupa obiceiul lor cu sabii si cu lanci, pana ce curgea sange.

29. Trecuse acum de amiaza si ei s-au zbuciumat mereu pana la timpul jertfei. Dar n-a fost nici glas, nici raspuns, nici auzire. Atunci a zis Ilie Tesviteanul catre proorocii lui Baal: "Dati-va acum la o parte, ca sa-mi savarsesc si eu jertfa mea!" si s-au dat la o parte.

30. Atunci a zis Ilie catre popor: "Apropiati-va de mine!" Si s-a apropiat tot poporul de el. Si a facut jertfelnicul Domnului ce fusese daramat;

31. A luat Ilie douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, catre care a zis Domnul: "Israel va fi numele tau!"

32. Si a zidit din pietrele acelea jertfelnicul in numele Domnului, facand imprejurul jertfelnicului sunt in care incapeau doua masuri de samanta,

33. A asezat lemnele pe jertfelnic, a taiat vitelul bucati si le-a pus pe el.

34. Si a zis: "Umpleti patru cofe cu apa si le turnati peste jertfa arderii de tot si peste lemne!" Si au facut asa. Apoi a zis: "Faceti aceasta a doua oara!" Si au facut la fel a doua oara. Si a zis: "Faceti asa si a treia oara!"

35. Si umbla apa imprejurul jertfelnicului si santul se umpluse de apa.

36. Iar la vremea jertfei de seara, s-a apropiat Ilie proorocul si a strigat la cer si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Israel! Auzi-ma Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa cunoasca astazi poporul acesta ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt slujitorul Tau.

37. Auzi-ma, Doamne, auzi-ma, ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu Doamne esti Dumnezeu si ca Tu le intorci inima la Tine!"

38. si s-a pogorat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot si lemnele si pietrele si tarana si a mistuit si toata apa care era in sant.

39. Si tot poporul, cand a vazut aceasta, a cazut cu fata la pamant si a zis "Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!"

40. Iar Ilie le-a zis: "Prindeti pe proorocii lui Baal, ca sa nu scape nici unul din ei!" Si i-au prins, si s-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo.

41. Apoi a zis Ilie catre Ahab: "Du-te de mananca si bea, caci se aude vuiet de ploaie!"

42. Si a plocat Ahab sa manance si sa bea; iar Ilie s-a suit in varful Carmelului si s-a aplecat ta pamant pana a atins genunchii au fata sa.

43. Si a zis ucenicului sau: "Du-te si te uita spre mare!" Si s-a dus el si s-a uitat si a zis: "Nu vad nimic!" El i-a zis: "Du-te si fa aceasta de sapte ori".

44. Iar a saptea oara a zis: "Iata se ridica din mare un nor cat o palma". Iar Ilie a zis: "Du-te si spune lui Ahab: Inhama si fugi, ca sa nu te apuce ploaia!"

45. Si pe cand grabea el, cerul s-a intunecat de nori si s-a pornit vijelie si ploaie mare. Iar Ahab, suindu-se in caruta, s-a dus la Izreel.

46. Iar mana Domnului a fost peste Ilie, care, incingandu-si mijlocul, a alergat inaintea lui Ahab, pana la Izreel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***