Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a treia a Regilor 11

1. Regele Solomon, in afara de fata lui Faraon, a iubit si alte multe femei straine: moabite, amonite, idumeiene, sidoniene, hetite si amoriene,

2. Adica din acele popoare pentru care Domnul zisese fiilor lui Israel: "Sa nu va duceri la ele, nici ele sa nu vina la voi, ca sa nu va intoarca inima voastra spre dumnezeii lor". De acestea s-a lipit Solomon cu dragoste.

3. Si a avut el sapte sute de femei si trei sute de concubine; si femeile i-au smintit inima lui.

4. La timpul batranetii lui Solomon, femeile lui i-au intors inima spre alti dumnezei si inima lui nu i-a mai fost deloc intreaga la Domnul Dumnezeul sau, ca inima lui David, tatal sau.

5. Si a inceput Solomon sa slujeasca Astartei, zeita Sidonienilor, si lui Moloh, idolul Amonitilor.

6. Astfel a faptuit Solomon lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului si nu a urmat cu staruinta dupa Domnul, cum urmase David, tatal lui.

7. Atunci a zidit Solomon capistea lui Chemos, idolul Moabitilor, pe muntele din fata Ierusalimului, si capistea lui Moloh, idolul Amonitilor.

8. Tot asa a facut el pentru toate femeile sale straine, care tamaiau si aduceau jertfe dumnezeilor lor.

9. Atunci S-a maniat Domnul pe Solomon, pentru ca si-a abatut inima lui de la Domnul Dumnezeul lui Israel, Care de doua ori i Se aratase,

10. Si-i poruncise chiar anume pentru aceasta, ca el sa nu umble dupa alti dumnezei, ci sa pazeasca si sa faca cele ce i-a poruncit Domnul Dumnezeu; dar el n-a implinit cele ce i-a poruncit Domnul Dumnezeu.

11. Si a zis Domnul lui Solomon: "Pentru ca s-au facut aceste lucruri cu tine si pentru ca tu nu ai tinut legamantul si randuielile Mele pe care ti le-am poruncit, voi rupe regatul tau din mana ta si-l voi da slujitorului tau;

12. Insa nu voi face aceasta in zilele tale, pentru David, tatal tau, ci din mana fiului tau il voi rupe.

13. Si nu tot regatul il voi rupe: o semintie o voi da fiului tau, pentru David, robul Meu, si pentru Ierusalimul pe care l-am ales".

14. Si a ridicat Domnul un vrajmas impotriva lui Solomon, pe Hadad Idumeul, vita de rege din Edom.

15. Caci pe cand David era in Idumeea si Ioab, mai-marele ostirii lui, venise ca sa ingroape pe cei ucisi si a ucis pe toti cei de parte barbateasca din Idumeea,

16. Pentru ca sase luni a stat acolo Ioab si toti Israelitii, starpind pe toti cei de parte barbateasca din Idumeea,

17. Atunci acest Hadad a fugit in Egipt si impreuna cu el si vreo cativa idumei, care fusesera in slujba tatalui lui. Hadad era pe atunci copil mic.

18. Plecand din Madian, ei au venit la Paran si au luat cu ei oameni din Paran si au venit in Egipt la Faraon, regele Egiptului.

19. Si s-a dus Hadad la Faraon si acesta i-a dat casa, i-a purtat grija de mancare si i-a dat si pamant. In sfarsit, Hadad a gasit la Faraon mila foarte mare, caci el i-a dat femeie pe sora femeii lui, pe sora reginei Tafnes.

20. Si i-a nascut sora Tafnesei fiu lui Hadad pe Ghenubat, pe care Tafnes insusi l-a crescut in casa lui Faraon. Si a trait Ghenubat in casa lui Faraon la un loc cu fiii lui Faraon.

21. Cand Hadad a auzit ca David a raposat cu parintii lui si ca Ioab, mai-marele ostirii a murit, atunci a zis lui Faraon: "Da-mi drumul, ca vreau sa plec in tara mea!"

22. Si i-a zis Faraon lui Hadad: "Ce lipseste tie aici la mine, de vrei sa pleci? Si el a raspuns: "Nimic; insa asa te rog, sa-mi dai drumul!" Si s-a intors Hadad in tara lui.

23. Apoi a mai ridicat Dumnezeu impotriva lui Solomon inca un vrajmas, pe Rezon, fiul lui Eliada, care fugise la Hadad-Ezer, regele din Toba.

24. Acesta, dupa ce David a zdrobit pe Hadad-Ezer, adunandu-si oameni imprejurul sau, s-a facut capetenia unei bande de hoti si s-a dus la Damasc si a locuit acolo si s-a facut stapan pe Damasc.

25. El a dusmanit pe Israel in toate zilele lui Solomon si, afara de raul ce-l pricinuia Hadad acestuia din urma, Rezon totdeauna a adus vatamare lui Israel si s-a facut rege in Siria.

26. Asemenea si Ieroboam, fiul lui Nabat, Efremiteanul din Tereda, pe a carui mama vaduva o chema Terua, si care era roaba lui Solomon, a ridicat mana impotriva regelui.

27. Si iata imprejurarea in care el si-a ridicat mana impotriva regelui: Pe cand Solomon zidea Milo si repara stricaciunile de la cetatea lui David, tatal sau,

28. Se afla acolo si Ieroboam, om tare in putere. Solomon, bagand de seama ca acest om tanar stie sa faca treaba, l-a pus dregator peste lucratorii de corvoada din casa lui Iosif.

29. In acel timp i s-a intamplat lui Ieroboam sa iasa din Ierusalim si l-a intalnit in drum proorocul Ahia din Silo, care avea pe el o haina noua. In camp erau numai ei amandoi.

30. Si a luat Ahia de pe el haina cea noua, a rupt-o in douasprezece bucati

31. Si a zis lui Ieroboam: "Ia-ti pentru tine zece bucati caci asa graieste Domnul Dumnezeul lui Israel: Iata, Eu rup regatul din mana lui Solomon si-ti dau tie zece semintii,

32. Iar doua semintii ii vor ramane lui, pentru robul Meu David si pentru cetatea Ierusalimului, pe care am ales-o dintre toate semintiile lui Israel.

33. Si aceasta o fac, pentru ca ei M-au parasit si au inceput sa se inchine Astartei, zeita Sidonienilor, lui Chemos, dumnezeul Moabitilor, si lui Moloh, dumnezeul fiilor Amonitilor, si n-au umblat in caile Mele, ca sa faca cele placute inaintea ochilor Mei si sa pazeasca randuielile Mele si poruncile Mele, cum a facut David, tatal lui Solomon.

34. Tot regatul nu din mana lui il iau, caci il las pe el sa fie stapan in toate zilele vietii lui, pentru David, robul Meu, pe care l-am ales si care a pazit poruncile si randuielile Mele;

35. Ci din mana fiului lui voi lua regatul si-ti voi da din el tie zece semintii;

36. Iar fiului lui ii voi da doua semintii, pentru ca sa fie si pentru David, robul Meu, in toate zilele, o lumina inaintea fetei Mele, in cetatea Ierusalimului pe care am ales-o pentru petrecerea numelui Meu acolo.

37. Si pe tine te voi alege si vei domni peste tot ce-ti doreste sufletul tau si vei fi rege peste Israel.

38. Si daca tu vei pazi tot ce-ti poruncesc si vei umbla in caile Mele si vei face cele placute inaintea ochilor Mei ca sa pazesti randuielile Mele si poruncile Mele, cum a facut David, robul Meu, atunci Eu voi fi cu tine si-ti voi zidi casa tare, cum am zidit lui David si iti voi da Israelul;

39. Si voi umili neamul lui David pentru aceasta, insa nu pentru totdeauna".

40. De aceea Solomon a cautat sa omoare pe Ieroboam; dar Ieroboam s-a sculat si a fugit in Egipt, la Sisac, regele Egiptului, si a trait in Egipt pana la moartea lui Solomon.

41. Iar celelalte fapte ale lui Solomon de la sfarsit si tot ce el a mai facut si toata intelepciunea lui sunt scrise in cartea faptelor lui Solomon.

42. Timpul domniei lui Solomon in Ierusalim peste tot Israelul a fost de patruzeci de ani.

43. Si a adormit cu parintii lui si a fost inmormantat Solomon la un loc cu parintii lui, in cetatea lui David, tatal sau; iar in locul lui in Ierusalim s-a facut rege Roboam, fiul sau.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***