Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 3

1. Si a tinut multa vreme dusmania intre casa lui Saul si casa lui David. David insa se intarea mereu, iar casa lui Saul slabea din ce in ce mai mult.

2. Lui David i s-au nascut sase fii in Hebron. Intaiul sau nascut a fost Amnon din Ahinoam, izreeliteanca.

3. Al doilea fiu al lui a fost Chileab din Abigail carmeliteanca, fosta femeie a lui Nabal. Al treilea a fost Abesalom, fiul Maachei, fiica lui Talmai, regele Ghesurului.

4. Al patrulea a fost Adonia, fiul Haghitei. Al cincilea a fost Sefatia, fiul Abitalei.

5. Iar al saselea a fost Itream din Egla, femeia lui David. Acestia i s-au nascut lui David in Hebron.

6. Pe cand era dusmanie intre casa lui Saul si casa lui David, Abner tinea cu casa lui Saul.

7. Saul avusese o concubina cu numele Ritpa, fiica lui Aia. Abner a intrat la ea, iar Isboset a zis catre Abner: "La ce ai intrat tu la concubina tatalui meu?"

8. Abner insa, maniindu-se strasnic de vorbele lui Isboset, a zis: "Au doara eu sunt cap de caine? Eu, impotriva casei lui Iuda, am aratat acum mila casei lui Saul, tatal tau, fratilor lui si prietenilor lui, si nu te-am dat in mainile lui David; iar tu imi gasesti acum vina pentru o femeie?

9. Asa si asa sa faca Dumnezeu lui Abner si inca si mar mult sa-i faca! Precum s-a jurat Domnul lui David, tocmai asa voi si face in ziua aceasta:

10. Voi lua domnia de la casa lui Saul si voi pune tronul lui David peste cata lui Israel si peste Iuda, de la Dan pana la Beer-Seba".

11. Si n-a putut Isboset sa raspunda lui Abner nimic, caci se temea de el.

12. Abner insa a trimis din partea sa vestitori la David in Hebron, unde se afla el, sa-i zica: "Al cui este pamantul acesta?", si sa-i mai zica inca: "Incheie legamant cu mine si mana mea va fi cu tine, ca sa intoarca la tine pe tot poporul lui Israel!"

13. Iar David a raspuns: "Bine, voi incheia legamant cu tine; dar te rog un lucru anume: nu vei vedea fata mea, daca nu vei aduce cu tine si pe Micol, fiica lui Saul, cand vei veni sa te vezi cu mine".

14. Apoi a trimis David soli la Isboset, fiul lui Saul, sa-i zica: "Da-mi pe femeia mea, Micol, pe care am luat-o de femeie pentru o suta de preputuri filistene".

15. Si a trimis Isboset si a luat-o de la barbatul ei, de la Paltiel, fiul lui Lais;

16. Si s-a dus cu ea si barbatul ei si a petrecut-o cu plangere pana la Bahurim. Dar Abner a zis catre el: "Du-te inapoi!" Si acela s-a intors.

17. Atunci s-a intors Abner catre batranii lui Israel si a zis: "Voi si ieri si alaltaieri ati dorit ca David sa fie rege peste voi;

18. Acum faceti aceasta, caci Domnul a zis catre David: Prin mana robului Meu David voi izbavi poporul Meu Israel din mana Filistenilor si din mana tuturor vrajmasilor lui".

19. La fel a grait Abner si Veniaminenilor. S-a dus apoi Abner la Hebron, ca sa spuna lui David tot ce dorea Israel si toata casa lui Veniamin.

20. Si a venit Abner la David in Hebron, si cu el au venit si douazeci de oameni, si a facut David ospat pentru Abner si pentru insotitorii lui.

21. Abner a zis lui David: "Eu ma voi scula si ma voi duce si voi aduna la regele, stapanul meu, tot poporul lui Israel ca sa faca legamant cu tine si vei fi rege peste toti, dupa cum doreste sufletul tau". Iar David a dat drumul lui Abner si s-a dus cu pace.

22. Si iata slugile lui David cu Ioab au venit de la batalie si au adus cu ei prada multa. Dar Abner nu mai era cu David in Hebron, caci David ii daduse drumul si se dusese cu pace.

23. Si cand Ioab si toata ostirea lui au venit, i s-a spus lui Ioab: "Abner, fiul lui Ner, a venit la rege si acesta i-a dat drumul de s-a dus cu pace".

24. Atunci a venit Ioab la rege si a zis: "Ce ai facut? Iata a venit la tine Abner; de ce n-ai dat drumul sa plece?

25. Tu stii pe Abner, fiul lui Ner; el a venit sa te insele si sa afle pe unde intri si pe unde iesi si sa cunoasca tot ceea ce faci tu".

26. Iesind apoi Ioab de la David, a trimis oameni dupa Abner si l-au intors acestia de la fantana Sira, fara stirea lui David.

27. Si cand Abner s-a intors la Hebron, Ioab l-a bagat pe poarta inauntru, ca si cum ar fi vrut sa vorbeasca cu el in taina, si acolo l-a lovit in pantece. Si a murit Abner pentru sangele lui Asael, fratele lui Ioab.

28. Auzind in urma David de aceasta, a zis: "Nevinovat sunt eu si regatul meu in veac inaintea Domnului de sangele lui Abner, fiul lui Ner; cada el pe capul lui Ioab si peste toata casa tatalui sau;

29. Niciodata sa nu lipseasca din casa lui Ioab cei ce patimesc de scurgere, cei leprosi, cei ce merg in carji, cei omorati de sabie si cei lipsiti de paine".

30. Ioab insa si fratele sau Abisai ucisesera pe Abner, pentru ca acesta omorase pe fratele lor Asael in lupta de la Ghibeon.

31. David insa a zis catre Ioab si catre toti oamenii care erau cu el: "Rupeti-va hainele si va incingeti cu sac si jeliti pe Abner!"

32. Apoi regele David a mers dupa sicriul lui si, cand a fost ingropat Abner in Hebron, regele a plans tare la mormantul lui Abner si a plans si tot poporul.

33. Si a zis regele, cand plangea pe Abner:

34. "Cum sa moara Abner ca un rau? Mainile nu ti-au fost legate, nici picioarele nu-ti erau incatusate, ci ai cazut ca cei doborati de talhari!"

35. Atunci tot poporul a inceput sa planga inca si mai tare dupa el. Si a venit tot poporul sa aduca lui David paine, cand inca era ziua; insa David s-a jurat, zicand: "Asa si asa sa faca Dumnezeu cu mine si inca si mai mult sa faca, de voi gusta paine sau altceva inainte de asfintitul soarelui".

36. Si a aflat de aceasta tot poporul si i-a placut aceasta, cum placea intregului popor tot ceea ce facea regele.

37. Si a aflat in ziua aceea tot poporul si tot Israelul ca nu din pricina regelui s-a savarsit uciderea lui Abner, fiul lui Ner.

38. Si a zis regele catre slugile sale: "Stiti voi oare ca astazi a cazut in Israel un barbat si o capetenie mare?

39. Eu astazi sunt inca slab, desi sunt uns rege; iar oamenii acestia, fiii Teruiei, sunt mai tari decat mine. Sa rasplateasca deci Domnul celui ce face rau dupa rautatea lui!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***