Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 19

1. Atunci i s-a spus lui Ioab: "Iata regele plange dupa Abesalom".

2. Astfel biruinta din ziua aceea s-a prefacut in plangere pentru tot poporul, caci poporul a auzit chiar in ziua aceea si zicea ca regele este intristat dupa fiul sau.

3. Atunci a intrat poporul in cetate pe furis, cum se furiseaza oamenii rusinati care au luat-o la fuga in timpul luptei.

4. Regele insa, acoperindu-si fata, striga tare: "Abesalom, Abesalom, fiul meu!"

5. Dar venind Ioab la rege in casa, a zis: "Tu astazi ai umplut de rusine pe toate slugile tale care au izbavit acum viata ta si viata fiilor si fiicelor tale, viata femeilor si concubinelor tale.

6. Tu iubesti pe cei ce te urasc si pe cei ce te iubesc ii urasti; caci ai aratat astazi ca pentru tine sunt nimic si capeteniile si slugile; astazi am aflat eu ca de ar fi ramas Abesalom cu viata, iar noi am fi murit cu totii, aceasta ti-ar fi fost mai placut.

7. Deci, scoala si iesi de graieste dupa inima slugilor tale. Caci ma jur pe Domnul ca daca nu iesi, in noaptea aceasta nu-ti va mai ramane nici un om. Si aceasta va fi pentru tine cea mai mare din toate nenorocirile care au venit asupra ta din tineretea ta si pana acum!"

8. Atunci s-a sculat regele si a sezut la poarta, iar poporului intreg s-a vestit ca regele sta la poarta. si a venit tot poporul in fata regelui la poarta, iar Israelitii au fugit pe la vetrele lor.

9. Tot poporul din toate triburile lui Israel vorbea si zicea: "Regele David ne-a izbavit din mainile vrajmasilor nostri si ne-a scapat din mainile Filistenilor, iar acum el insusi a fugit din tara aceasta, din regatul sau, de frica lui Abesalom.

10. Abesalom insa, pe care noi l-am uns rege pentru noi, a murit in razboi. Pentru ce dar intarziem noi acum a aduce inapoi pe rege?" Si aceste vorbe au strabatut tot Israelul si au ajuns si pana la rege.

11. Atunci regele David a trimis sa se spuna preotilor Tadoc si Abiatar: "Spuneti batranilor lui luda: Pentru ce voiti sa fiti cei din urma in a aduce inapoi pe rege, cand cuvintele a tot Israelul au ajuns pana la rege, in casa lui?

12. Voi sunteti fratii mei; oasele mele si carnea mea voi sunteti. Pentru ce dar voiti sa fiti cei din urma in a aduce pe rege inapoi?

13. Iar lui Amasa sa-i ziceti: "Nu esti tu oare osul meu si carnea mea? Asa si asa sa-mi faca mie Dumnezeu si inca si mai rau sa-mi faca, daca tu nu ai sa fii capetenia ostirii mele pentru totdeauna in locul lui Ioab!"

14. Si asa a induplecat regele inima tuturor Iudeilor ca a unui singur om; iar acestia au trimis la rege sa-i spuna: "Intoarce-te tu insuti si toate slugile tale!

15. Si s-a intors regele si a venit la Iordan, iar Iudeii au venit la Ghilgal, ca sa intampine pe rege si sa-l treaca Iordanul.

16. Atunci Simei, fiul lui Ghera, un veniaminean din Bahurim, s-a grabit sa iasa cu Iudeii in intampinarea regelui David.

17. Acesta avea cu el o mie de oameni veniamineni, si pe Tiba, sluga casei lui Saul, cu cei cincisprezece fii ai sai si cu douazeci de robi ai sai. Acestia au trecut Iordanul inaintea regelui si au pregatit pentru rege trecerea Iordanului.

18. Cand insa au pornit luntrea, ca sa aduca pe rege si casa lui, ca sa-i slujeasca, atunci Simei, fiul lui Ghera, a cazut cu fata la pamant inaintea regelui, indata ce acesta a trecut Iordanul,

19. Si a zis catre rege: "Domnul meu, sa nu-mi socotesti ca o nelegiuire si sa nu pomenesti ceea ce ti-a gresit robul tau in ziua aceea cand regele, stapanul meu, a iesit din Ierusalim si sa nu iei in seama, o, rege, aceasta!

20. Caci robul tau stie ca a gresit. si iata eu acum am venit cel dintai din toata casa lui Iosif, ca sa ies in intampinarea regelui, stapanul meu".

21. "Se poate oare, a zis Abisai, fiul Teruiei, ca Simei sa nu moara pentru ca a blestemat pe unsul Domnului?"

22. "Fiii Teruiei, ce este intre mine si voi? a zis David, si pentru ce va impotriviti voi astazi mie? E timpul oare astazi sa se ucida cineva in Israel? Nu vad eu, oare, acum ca sunt rege peste Israel?"

23. Iar lui Simei i-a zis regele: "Nu, tu nu vei muri!" si i s-a jurat regele.

24. Mefiboset, fiul lui Ionatan, fiul lui Saul, a iesit in intampinarea regelui. Acesta, din ziua in care iesise regele si pana in ziua cand se intorsese cu pace, nu-si mai spalase picioarele, nici nu-si mai taiase unghiile, nici nu-si ingrijise barba si nici hainele nu si le mai spalase.

25. Si cand a iesit din Ierusalim in intampinarea regelui, regele i-a zis: "Mefiboset, pentru ce n-ai mers si tu cu mine?"

26. "Stapanul meu, rege, a raspuns acela, sluga mea m-a inselat, caci eu, robul tau, am zis: "Voi pune saua pe asin si voi incaleca si ma voi duce c; regele, deoarece robul tau este olog.

27. Iar el a clevetit pe robul tau inaintea regelui, stapanul meu. Dar regele, stapanul meu, este ca un inger al lui Dumnezeu. Fa ce binevoiesti.

28. Desi toata casa tatalui meu a fost vinovata de moarte inaintea domnului meu, regele, totusi tu ai pus pe robul tau printre cei ce mananca la masa ta. Ce drept am eu oare sa ma jeluiesc inaintea regelui?"

29. "De ce graiesti tu toate acestea? i-a zis regele. Eu am zis ca tu si Tiba sa impartiti intre voi tarina!"

30. "Sa ia chiar toata tarina, a raspuns Mefiboset. Bine ca s-a intors cu pace domnul meu, regele, la casa sa!"

31. Atunci a venit si Barzilai Galaaditeanul din Roghelim si a trecut Iordanul cu regele, ca sa-l petreaca pe acesta pana peste Iordan.

32. Barzilai insa era foarte batran, ca de optzeci de ani, si el ospatase pe rege in timpul sederii lui la Mahanaim, pentru ca era om foarte bogat.

33. "Hai cu mine, a zis regele catre Barzilai, si te voi ospata si eu in Ierusalim".

34. "Mult oare mi-a mai ramas de trait, a raspuns Barzilai, ca sa merg cu regele la Ierusalim?

35. Eu am acum optzeci de ani. Mai pot eu oare osebi binele de rau? Si va afla oare robul tau gustul celor ce va manca si va bea? Sau voi fi eu in stare sa aud glasul cantarelilor si cantaretelor? La ce dar sa fie robul tau o povara pentru domnul meu, regele?

36. Robul tau va mai merge putin dincolo de Iordan cu regele. Pentru ce sa-mi rasplateasca regele cu asa mila?

37. Da voie robului tau sa se intoarca, ca sa moara in cetatea sa, langa mormantul tatalui meu si al mamei mele. Dar iata fiul meu Chimham, robul tau! Sa mearga el cu domnul meu, regele, si fa cu el ceea ce binevoiesti!

38. "Sa mearga cu mine Chimham, a zis regele, si voi face cu el ce vrei si orice vei voi tu de la mine voi face pentru tine!"

39. Si a trecut tot poporul Iordanul, de asemenea si regele. Apoi a sarutat regele pe Barzilai si l-a binecuvantat si acesta s-a intors la casa sa.

40. Dupa aceea regele s-a indreptat spre Ghilgal si s-a dus cu el si Chimham, si tot poporul lui Iuda si jumatate din poporul lui Israel a petrecut pe rege.

41. Dar iata tot Israelul a venit la rege si a zis catre el: "Pentru ce barbatii lui Iuda, fratii nostri, te-au rapit si au trecut pe rege si casa lui si pe toti oamenii lui David peste Iordan?"

42. "Pentru aceea, ca regele este mai apropiat de noi, au raspuns Israelitilor toti barbatii lui Iuda. Si de ce sa va suparati voi pentru aceasta? Am mancat noi, oare, ceva de la rege, sau am primit daruri de la el, sau ne-a scutit de dari?"

43. Si Israelitii au raspuns barbatilor lui Iuda: "Noi suntem zece parti din rege si noi suntem inca si intai nascuti fata de voi. Pentru ce dar ne-ati dispretuit? Oare nu noi trebuia sa spunem cel dintai cuvant pentru intoarcerea regelui?" Dar cuvantul barbatilor lui Iuda a fost mai puternic decat cuvantul Israelitilor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***