Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 15

1. Dupa aceasta Abesalom si-a injghebat care si cai si cincizeci de barbati, care mergeau inaintea sa.

2. Si se scula Abesalom dis-de-dimineata, se oprea la poarta langa cale, si, cand venea cineva la rege sa se judece pentru vreo pricina, Abesalom il chema la sine si-l intreba: "Din ce cetate esti tu?" Si cand acela ii raspundea: "Robul tau este din cutare trib al lui Israel",

3. Atunci Abesalom ii zicea: "Iata pricina ta este buna si dreapta, dar la rege n-are cine sa te asculte".

4. Si mai zicea Abesalom: "O, de m-ar pune pe mine judecator in tara aceasta, ar veni la mine oricine ar avea neintelegeri si judecata si eu l-as judeca drept".

5. Si de se apropia cineva sa i se inchine, el isi intindea mana si-l imbratisa si-l saruta.

6. Asa se purta Abesalom cu tot israelitul care venea pentru judecata la rege si a intrat Abesalom la inima Israelitilor.

7. Dupa patruzeci de ani de domnie a lui David, a zis Abesalom catre rege: "Ma duc la Hebron sa-mi implinesc o fagaduinta, pe care am facut-o Domnului,

8. Caci eu, robul tau, pe cand traiam la Ghesur in Siria, am facut fagaduinta aceasta: De ma va intoarce Domnul la Ierusalim, voi aduce jertfa Domnului".

9. Si i-a zis regele: "Du-te cu pace!" Si el s-a sculat si s-a dus la Hebron.

10. Atunci a trimis Abesalom sapte fete la toate triburile lui Israel, zicand: "Cand veti auzi sunetul cornului, sa ziceti: Abesalom s-a facut rege in Hebron".

11. Si s-au dus cu Abesalom doua sute de oameni din Ierusalim, care fusesera poftiti de el, dar s-au dus din nevinovatie, nestiind ce este la mijloc.

12. In timpul jertfei, Abesalom a trimis si a chemat pe Ahitofel Ghiloneanul, sfetnicul lui David, din cetatea lui, Ghilo. Si s-a facut razvratire mare si curgea poporul si se inmultea imprejurul lui Abesalom.

13. Deci a venit un vestitor la David si a zis: "Inima Israelitilor a inclinat in partea lui Abesalom".

14. Iar David a zis catre toate slugile sale, care erau cu el in Ierusalim: "Sculati-va sa fugim, caci nu vom scapa de Abesalom. Grabiti-va sa plecam, ca sa nu ne ajunga si sa ne prinda, ca sa nu aduca necaz asupra noastra si sa strice cetatile cu sabia".

15. Si slugile regelui au zis catre rege: "La tot ce va voi regele, stapanul nostru, noi slugile tale suntem gata".

16. Si a iesit regele pe jos si dupa el a mers toata casa lui. Regele insa a lasat zece femei din concubinele sale, ca sa pazeasca casa.

17. Si au plecat regele si tot poporul pe jos si s-au oprit la Bet-Merhac.

18. Toate slugile lui mergeau pe langa el, iar toti Cheretienii si toti Peletienii si toti Gateienii, ca la sase sute de oameni, care venisera impreuna cu el din Gat, mergeau inaintea regelui.

19. "Pentru ce mergi si tu cu noi? a zis regele catre Itai din Gat. Intoarce-te si ramai cu regele, caci tu esti strain si ai venit aici din tara ta.

20. Ieri ai venit si astazi sa te silesc sa mergi cu noi? Eu ma duc unde se va intampla. Intoarce-te si intoarce si pe fratii tai cu tine. Domnul sa faca mila si dreptate cu tine".

21. "Precum e adevarat ca Domnul este viu, a raspuns Itai regelui, si precum este viu regele, stapanul meu, tot asa este de adevarat ca oriunde va fi regele, stapanul meu, la viata si la moarte, acolo va fi si robul tau".

22. "Atunci, a zis regele David catre Itai, vino si umbla cu mine". Si s-a dus Itai din Gat si toti oamenii lui si toti copiii care erau cu el.

23. Si a plans toata tara cu glas mare si tot poporul a trecut paraul Chedron si a trecut si regele paraul Chedron si s-a dus tot poporul cu regele pe calea spre pustiu.

24. Si iata era acolo si Tadoc preotul, impreuna cu toti Levitii care duceau chivotul legamantului Domnului din Betar si au pus acolo chivotul lui Dumnezeu; iar Abiatar a stat pe un loc inalt pana ce a iesit tot poporul din cetate.

25. "Intoarce chivotul lui Dumnezeu in cetate, a zis regele catre Tadoc, ca sa stea la locul lui. De voi afla mila in ochii Domnului, ma va intoarce si-mi va da sa-L vad pe El si locasul Lui.

26. Iar daca El imi va zice: "Nu mai este bunavointa Mea cu tine", atunci iata-ma, faca cu mine ce va binevoi".

27. "Intelegi tu? a mai zis regele catre Tadoc preotul, intoarce-te cu pace in cetate, cu Ahimaat, fiul tau si cu Ionatan, fiul lui Abiatar, amandoi fiii vostri.

28. Sa stiti, eu am sa raman in campia din pustiu pana imi va veni veste de la voi".

29. Atunci Tadoc si Abiatar au intors chivotul lui Dumnezeu in Ierusalim si au ramas acolo.

30. Iar David s-a dus in Muntele Eleonului si, mergand, plangea; capul ii era acoperit si picioarele desculte. Si toti oamenii care erau cu el isi acoperisera fiecare capul si mergeau plangand.

31. Atunci s-a spus lui David: "Si Ahitofel este in numarul razvratitilor cu Abesalom". "Doamne, Dumnezeul meu, a zis atunci David, risipeste planurile lui Ahitofel!"

32. Iar cand David a ajuns pe varful muntelui, unde s-a inchinat lui Dumnezeu, iata a venit in intampinarea lui Husai Archianul, cel mai bun prieten al lui David. Acesta avea haina sfasiata si pe cap cenusa.

33. "De vei merge cu mine, i-a zis David, imi vei fi o povara.

34. Iar de te vei intoarce in cetate si vei zice lui Abesalom: "Rege, fratii tai au trecut; a trecut si regele, tatal tau, si acum eu sunt robul tau; iasa-ma cu viata. Pana acum am fast robul tatalui tau, iar acum sunt robul tau". Atunci vei strica planurile lui Ahitofel cele impotriva mea.

35. Iata este acolo cu tine Tadoc si Abiatar preotii si tot cuvantul ce vei auzi la casa regelui sa-l spui preotilor Tadoc si Abiatar.

36. Acolo sunt si cei doi fii ai lor: Ahimaat, fiul lui Tadoc si Ionatan, fiul lui Abiatar. Prin acestia sa trimiteti la mine orice veste veti auzi".

37. Si a venit Husai, prietenul lui David, in cetate. Abesalom insa intra atunci in Ierusalim.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***