Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 14

1. Cunoscand Ioab, fiul Teruiei, ca inima regelui s-a intors spre Abesalom,

2. A trimis Ioab la Tecoa si a luat de acolo o femeie inteleapta si i-a zis: "Fa-te ca esti bocitoare, imbraca-te cu haine de jale, nu te unge cu untdelemn si fii ca a femeie care a plans zile multe dupa un mort;

3. Si du-te la rege si zi catre el asa si asa". Si i-a spus Ioab ce anume sa zica.

4. Venind deci femeia cea din Tecoa la rege si cazand cu fata la pamant, s-a inchinat si a zis: "Ajutor, o, rege, ajutor!"

5. "Ce ai?" a zis regele catre ea. "Sunt de mult vaduva, a zis ea, caci mi-a murit barbatul.

6. Si avea roaba ta doi feciori si acestia s-au sfadit in tarina; si, neavand cine-i desparti, a lovit unul din ei pe celalalt si l-a omorat.

7. Si iata s-au sculat toate rudele asupra roabei tale si zic: "Da-ne pe ucigasul fratelui sau sa-l omoram pentru sufletul fratelui sau pe care l-a pierdut el si vom pierde chiar si pe mostenitorul lui". Si asa vor sa stinga ei si cea din urma scanteie a mea, ca sa nu mai lase barbatului meu nici nume, nici urmasi pe fata pamantului".

8. "Mergi in pace la casa ta, a zis regele catre femeie, caci voi da porunca pentru tine".

9. Dar femeia cea din Tecoa a zis catre rege: "O, rege, stapanul meu, asupra mea sa fie vina si asupra casei tatalui meu; iar regele si tronul lui este nevinovat".

10. "pe cel ce va fi impotriva ta, a zis regele, sa-l aduci la mine si mai mult nu te va mai atinge".

11. "Porunceste, o, rege, in numele Domnului Dumnezeului tau, a zis ea, ca sa nu se inmulteasca razbunatorii sangelui si sa nu piarda pe fiul meu". "Viu este Domnul, a zis regele, nici un fir de par de al fiului tau nu va cadea pe pamant!"

12. "Ingaduie roabei tale, a zis femeia, sa mai spun o vorba regelui, stapanului meu".

13. "Spune", a zis el. "Pentru ce cugeti tu asa impotriva poporului Domnului?, a zis femeia. Rostind cuvantul acesta, regele s-a osandit pe sine insusi, pentru ca nu aduce inapoi pe izgonitul sau.

14. Noi vom muri si vom fi ca apa varsata pe pamant, care nu se mai poate aduna. Dumnezeu insa nu voieste sa piarda sufletul si se gandeste cum ar face sa nu lepede de la Sine nici pe cel inlaturat.

15. Si acum eu am venit sa spun regelui, stapanul meu, cuvintele acestea, pentru ca poporul ma sperie si roaba ta a zis: "Am sa graiesc eu cu regele, sa vad nu va face el dupa cuvantul roabei sale?

16. De buna seama regele va asculta si va izbavi pe roaba sa din mana oamenilor care voiesc sa ma piarda impreuna cu fiul meu din mostenirea lui Dumnezeu.

17. Si roaba ta a zis: Sa fie cuvantul regelui, stapanul meu, spre mangaierea mea, caci regele, stapanul meu, este ca ingerul lui Dumnezeu si poate ca sa asculte si bune si rele, si Domnul Dumnezeul tau va fi cu tine".

18. Si raspunzand, regele a zis catre femeie: "Sa nu ascunzi de mine ceea ce am sa te intreb!" "Graieste, a zis femeia, o, rege, stapanul meu!"

19. "Nu cumva este mana lui Ioab in tot ce spui tu?" a zis regele. Iar femeia i-a raspuns si a zis: "Sa traiasca sufletul tau, o, rege! Nu pot sa ma abat nici la dreapta, nici la stanga de la ceea ce a zis regele, stapanul meu. Adevarat, robul tau Ioab mi-a poruncit si el a pus in gura roabei tale toate cuvintele acestea;

20. Si tot robul tau m-a invatat ca prin pilda sa dau lucrului aceasta infatisare. Dar regele, stapanul meu, este intelept, cum este intelept ingerul lui Dumnezeu, ca sa cunoasca tot ce este pe pamant".

21. Atunci regele a zis catre Ioab: "Iata, fac lucrul acesta; du-te dar si adu inapoi pe baiatul Abesalom".

22. Atunci Ioab a cazut cu fata la pamant si s-a inchinat si a binecuvantat pe rege, zicand: "Acum robul tau cunoaste ca a aflat bunavointa inaintea ochilor tai, o, rege, stapanul meu, de vreme ce regele a facut cum a zis robul tau".

23. Si sculandu-se, Ioab s-a dus in Ghesur si a adus pe Abesalom la Ierusalim.

24. Si a zis regele: "Sa se intoarca la casa sa, dar fata mea nu o va vedea". Si s-a intors Abesalom la casa sa; dar fata regelui n-a vazut-o.

25. In tot Israelul nu era barbat asa de frumos ca Abesalom si asa de laudat ca el; din talpile picioarelor si pana in crestetul capului nu avea nici o meteahna.

26. Cand isi tundea capul sau - si si-l tundea in fiecare an, pentru ca-l ingreuia - parul de pe capul lui cantarea doua sute de sicli, dupa cantarul regesc.

27. Si i s-au nascut lui Abesalom trei baieti si o fata, anume Tamara. Aceasta a fost o femeie frumoasa la chip si a ajuns sotia lui Roboam, fiul lui Solomon si i-a nascut pe Abia.

28. Abesalom a ramas in Ierusalim doi ani, dar fata regelui n-a vazut-o.

29. Si a trimis Abesalom dupa Ioab, ca sa-l trimita la rege, dar acesta n-a vrut sa vina la el. si a trimis si a doua oara si acesta tot n-a vrut sa vina.

30. Atunci a zis Abesalom slugilor sale: "Vedeti voi partea de tarina a lui Ioab, care este langa a mea si unde el are semanat orz? Duceti-va si-i dati foc!" Si au ars slugile lui Abesalom acea parte de tarina cu foc. Deci venind slugile lui Ioab la. acesta cu hainele rupte, au zis: "Slugile lui Abesalom au ars ogorul tau cu foc".

31. Atunci s-a sculat Ioab si a venit la Abesalom acasa si i-a zis: "Pentru ce slugile tale au ars cu foc ogorul meu?"

32. Iar Abesalom a zis: "Iata, eu am trimis la tine si am zis: Vino incoace, ca sa te trimit la rege sa-i zici: Pentru ce am venit din Ghesur? Mai bine-mi era sa fi ramas acolo. Vreau sa vad fata regelui. De sunt vinovat, atunci ucide-ma".

33. Si s-a dus Ioab la rege si i-a spus aceasta. Si a chemat regele pe Abesalom si a venit acesta la rege si, cazand cu fata sa la pamant inaintea regelui, i s-a inchinat, iar regele a sarutat. pe Abesalom.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***