Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 13

1. Dupa aceea s-au petrecut urmatoarele: Abesalom, fiul lui David, avea o sora frumoasa, cu numele Tamara. Pe aceasta o iubea Amnon, alt fiu al lui David.

2. Si s-a chinuit Amnon pana intr-atata, ca s-a imbolnavit din pricina surorii sale Tamara, caci aceasta era fecioara si lui Amnon i se parea greu sa-i faca ceva.

3. Avea insa Amnon un prieten, anume Ionadab, fiul lui Sama, fratele lui David.

4. Ionadab era om foarte siret. Acesta i-a zis: "Fiul regelui, de ce slabesti tu asa pe fiecare zi? Spune mie!" "Iubesc pe Tamara, sora lui Abesalom, fratele meu", a zis Amnon catre el.

5. "Culca-te in patul tau, i-a zis Ionadab, si te fa bolnav; iar cand tatal tau va veni sa te cerceteze, sa-i zici: Lasa sa vina Tamara, sora mea, sa ma intareasca cu hrana, pregatind mancare inaintea ochilor mei, ca sa vad si sa mananc din mainile ei!"

6. Si s-a culcat Amnon si s-a facut bolnav si a venit regele sa-l cerceteze. Atunci Amnon a zis catre rege: "Lasa pe Tamara, sora mea, sa vina si sa coaca inaintea ochilor mei o turta sau doua si sa mananc din mainile ei".

7. Si a trimis David la Tamara acasa sa-i spuna: "Du-te acasa la Amnon, fratele tau, si-i fa de mancare!"

8. si s-a dus ea acasa la fratele sau Amnon; acesta sta culcat. Si a luat ea faina, a framantat-o, a facut inaintea ochilor lui turte si le-a copt;

9. Apoi a luat tigaia si a pus-o inaintea lui, dar el n-a vrut sa manance. si a zis Amnon: "Sa iasa toti de la mine!"

10. Si au iesit de la el toti oamenii. Apoi Amnon a zis catre Tamara: "Du mancarea in odaia cea din fund si voi manca acolo din mainile tale". Atunci a luat Tamara turtele ce le gatise si le-a dus lui Amnon, fratele sau, in odaia cea din fund.

11. Dar cand le-a pus inaintea lui ca sa manance, el a apucat-o si i-a zis: "Vino si te culca cu mine, sora mea!"

12. "Nu, frate, a zis ea, nu ma necinsti, caci aceasta nu se face in Israel; nu face ticalosia aceasta!

13. Caci unde ma voi duce eu cu necinstea mea? Si tu vei fi in Israel cu unul din cei fara de minte. Vorbeste cu regele si el nu se va impotrivi sa ma dea dupa tine".

14. El insa n-a vrut sa asculte cuvintele ei, ci a silit-o si s-a culcat cu ea si a necinstit-o.

15. Dupa aceea a urat-o Amnon cu ura cea mai mare, asa incat ura cu care a urat-o el era mai mare decat iubirea pe care o avusese catre ea. Si i-a zis ei Amnon: "Scoala si pleaca!"

16. "Ba nu, frate, i-a zis Tamara, a ma alunga este un rau si inca si mai mare decat cel dintai, pe care mi l-ai facut tu mie".

17. Dar el n-a vrut sa o asculte, ci a chemat pe omul sau care-l slujea si i-a zis: "Alunga pe aceasta de la mine afara si incuie usa dupa ea".

18. Ea insa era imbracata cu haina pestrita, caci astfel de haine purtau pe deasupra fetele regelui care erau fecioare. Si a scos-o sluga afara si a incuiat usa dupa ea.

19. Iar Tamara si-a presarat cenusa pe capul sau si-a rupt haina cea pestrita, cu care era imbracata si, punandu-si mainile pe cap, mergea asa si striga.

20. Atunci a zis catre ea Abesalom, fratele ei: "Nu cumva Amnon, fratele tau, a umblat cu tine? Dar taci acum, sora mea, caci el este fratele tau; nu-ti zdrobi inima pentru fapta aceasta". Si a sezut Tamara parasita in casa lui Abesalom, fratele sau.

21. Si a auzit regele David de toate cele intamplate si s-a maniat foarte tare, dar n-a stricat inima lui Amnon, fiul sau, caci il iubea, pentru ca era intaiul sau nascut.

22. Abesalom insa nu graia cu Amnon nici bine, nici rau, caci Abesalom ura pe Amnon, pentru ca acesta necinstise pe Tamara, sora sa.

23. Iar dupa doi ani, pe vremea cand tundeau oile lui Abesalom in Baal-Hator, care se afla in Efraim, a chemat Abesalom pe toti fiii regelui.

24. si venind Abesalom la rege, a zis: "Iata acum este tunsul oilor la robul tau; deci sa mearga regele si slugile sale la robul tau!"

25. Regele insa a zis catre Abesalom: "Ba nu, fiul meu, nu vom merge cu totii, ca sa nu te impovaram". Abesalom insa l-a rugat cu mare staruinta, dar el n-a vrut sa se duca, ci l-a binecuvantat.

26. Atunci Abesalom a zis catre el: "Daca nu, sa mearga cu noi macar Amnon, fratele meu". "De ce sa mearga el cu tine?" a zis regele.

27. Dar staruind Abesalom, regele a dat drumul lui Amnon si la toti fiii regelui sa se duca cu el. Si a facut Abesalom ospat, ca ospatul unui rege.

28. Si a mai poruncit Abesalom slugilor sale, zicand: "Luati seama, ca indata ce inima lui Amnon se va veseli de vin si cand eu voi zice: Loviti pe Amnon, sa-l ucideti si sa nu va temeti; eu va poruncesc aceasta, sa fiti curajosi si viteji!"

29. Si au facut slugile lui Abesalom cu Amnon cum le poruncise Abesalom. Atunci s-au sculat fiii regelui cu totii si, incalecand fiecare pe catarul sau, au fugit.

30. Si inca pe cale fiind ei, a ajuns la David vestea ca Abesalom a omorat pe coti fiii regelui si n-a mai ramas nici unul din ei.

31. Atunci s-a sculat regele si si-a rupt hainele sale si s-a aruncat la pamant; si toate slugile sale, care stateau inaintea sa, si-au rupt vesmintele lor.

32. Atunci Ionadab, fiul lui Sama, fratele lui David, a zis: "Sa nu creada regele, stapanul meu, ca au omorat pe toti baietii, fiii regelui; numai singur Amnon a murit, caci Abesalom avea aceasta in gand inca din ziua cand Amnon a necinstit pe sora sa, Tamara.

33. Deci, regele, stapanul meu, sa nu se tulbure cu gandul ca ar fi murit toti fiii regelui, caci numai Amnon singur a murit".

34. Atunci a fugit Abesalom, iar omul de straja, ridicandu-si ochii sai, a privit si iata popor mult venea pe drumul de pe coasta muntelui. Si venind straja, a dat de veste regelui, zicand: "Am vazut oameni pe drumul Bahurim, de pe coasta muntelui".

35. Atunci Ionadab a zis catre rege: "Iata vin fiii regelui; cum a zis robul tau asa si este".

36. Si cum a sfarsit el vorbele acestea, iata au sosit si fiii regelui si au ridicat strigat si au plans. Si a plans si regele insusi si toate slugile lui plangere mare.

37. Iar Abesalom a fugit si s-a dus la Talmai, fiul lui Amihud, regele Ghesurului. Si a plans regele David dupa fiul sau in toate zilele.

38. Iar Abesalom, fugind si ducandu-se in Ghesur, a stat acolo trei ani.

39. Dar regele David nu s-a apucat sa urmareasca pe Abesalom, caci se mangaiase de moartea lui Amnon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***