Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua a Regilor 12

1. Atunci a trimis Domnul pe Natan proorocul la David si a venit acela la el si i-a zis: "Erau intr-o cetate doi oameni: unul bogat si altul sarac.

2. Cel bogat avea foarte multe vite mari si marunte,

3. Iar cel sarac n-avea decat o singura oita, pe care el o cumparase de mica si o hranise si ea crescuse cu copiii lui. Din painea lui mancase si ea si se adapase din ulcica lui, la sanul lui dormise si era pentru el ca o fiica.

4. Dar iata ca a venit la bogat un calator, si gazda nu s-a indurat sa ia din oile sale sau din vitele sale, ca sa gateasca cina pentru calatorul care venise la el, ci a luat oita saracului si a gatit-o pe aceea pentru omul care venise la el".

5. Atunci s-a maniat David cumplit asupra acelui om si a zis catre Natan: "Precum este adevarat ca Domnul este viu, tot asa este de adevarat ca omul care a facut aceasta este vrednic de moarte;

6. Pentru oaie el trebuie sa intoarca impatrit, pentru ca a facut una ca aceasta si pentru ca n-a avut mila".

7. Atunci Natan a zis catre David: "Tu esti omul care a facut aceasta. Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Eu te-am uns rege pentru Israel si Eu te-am izbavit din mana lui Saul,

8. Ti-am dat casa domnului tau si femeile domnului tau la sanul tau; ti-am dat tie casa lui Israel si a lui Iuda si, daca aceasta este putin pentru tine, ti-as mai adauga.

9. Pentru ce insa ai nesocotit tu cuvantul Domnului, facand rau inaintea ochilor Lui? Pe Urie Heteul tu l-ai lovit cu sabia, pe femeia lui ti-ai luat-o de sotie, iar pe el l-ai ucis cu sabia Amonitilor.

10. Deci nu se va departa sabia de deasupra casei tale in veac, pentru ca tu M-ai nesocotit pe Mine si ai luat pe femeia lui Urie Heteul, ca sa-ti fie nevasta.

11. Asa zice Domnul: Iata Eu voi ridica asupra ta rau chiar din casa ta si voi lua pe femeile tale inaintea ochilor tai si le voi da aproapelui tau si se va culca acela cu femeile tale in vazul soarelui acestuia.

12. Tu ai facut pe ascuns, iar Eu voi face aceasta inaintea a tot Israelul si inaintea soarelui". "Am pacatuit inaintea Domnului", a zis David catre Natan.

13. "Si Domnul a ridicat pacatul de deasupra ta, a zis Natan, si tu nu vei muri.

14. Dar fiindca tu prin aceasta fapta ai dat vrajmasilor Domnului pricina sa-L huleasca, de aceea va muri fiul ce ti se va naste".

15. Apoi s-a dus Natan la casa sa, iar Domnul a lovit copilul pe care i-l nascuse lui David femeia lui Urie si acela s-a imbolnavit.

16. Si s-a rugat David Domnului pentru copil, a postit si, ducandu-se deoparte, a petrecut noaptea intins pe pamant.

17. Atunci au intrat la el batranii casei lui ca sa-l ridice de la pamant, dar el n-i voit si nici n-a mancat paine cu ei.

18. Dupa sapte zile a murit copilul si slugile lui David se temeau sa-i spuna ca a murit copilul. Caci ei isi ziceau: "Cand copilul era inca viu si noi il mangaiam, el nu ne baga in seama; cum sa-i spunem acum: A murit copilul? Ar putea sa faca vreun rau".

19. Dar vazand David ca slugile sale soptesc intre ele, a priceput ca a murit copilul si le-a intrebat: "A murit copilul?" "A murit", i s-a raspuns.

20. Atunci David s-a sculat de la pamant, s-a spalat, s-a uns si si-a schimbat hainele si s-a dus in casa Domnului si s-a rugat. Intorcandu-se apoi acasa, a cerut sa i se dea paine si a mancat.

21. Si i-au zis slugile: "Ce va sa zica aceasta? Cand copilul era inca in viata, ai postit, ai plans si n-ai dormit; iar dupa ce copilul a murit, te-ai sculat, ai mancat si ai baut?"

22. "Cata vreme copilul era viu, a zis David, am postit si am plans, caci socoteam: Cine stie, poate ma va milui Domnul si va trai copilul.

23. Dar acum el a murit; de ce sa mai postesc? Il mai pot eu, oare, intoarce? Eu ma voi duce la el, iar el nu se va mai intoarce la mine".

24. Si a mangaiat David pe Batseba, femeia sa, a intrat la ea, s-a culcat cu ea si ea a zamislit si a mai nascut un fiu si i-a pus numele Solomon. Domnul l-a iubit pe acesta,

25. Si a trimis pe proorocul Natan, si acesta i-a pus numele Iedida, adica iubitul Domnului, cum ii spusese Domnul.

26. Ioab insa lupta impotriva cetatii Amonitilor, Raba, si aproape luase cetatea domneasca.

27. Atunci a trimis Ioab la David sa i se spuna: "Am tabarat asupra cetatii Raba si am luat cetatea prin apa.

28. Aduna acum celalalt popor si vino asupra cetatii si o ia; caci de o voi lua eu, atunci se va slavi numele meu".

29. Atunci a adunat David tot poporul si s-a dus asupra cetatii Raba, s-a luptat impotriva ei si a luat-o.

30. Si a luat David de pe capul regelui ei coroana, care era de un talant de aur si cu pietre scumpe, si a pus-o pe capul sau; a luat si foarte multa prada din cetate.

31. Iar pe poporul care se afla in ea l-a scos si l-a pus sub fierastrau si sub grapa de fier si sub securi de fier si i-a aruncat in cuptoarele de ars caramida. Asa a facut el cu toate cetatile Amonitilor. Dupa aceea David s-a intors la Ierusalim cu tot poporul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***