Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 9

1. In vremea aceea era unul din fiii lui Veniamin, cu numele Chis, fiul lui Abiel, fiul lui Teror, fiul lui Becorat, fiul lui Afia, fiul unui veniaminean, om de isprava.

2. Acesta avea un fiu, cu numele Saul, tanar si frumos, incat nu mai era nimeni in Israel mai frumos ca el; acesta era de la umeri in sus mai inalt decat tot poporul.

3. O data s-au ratacit asinele lui Chis, tatal lui Saul, si a zis Chis catre Saul, fiul sau: "Ia cu tine pe unul din argati si, sculandu-te, du-te de cauta asinele!"

4. Si a suit acesta muntele lui Efraim si a strabatut tinutul Salisa, dar nu le-a gasit. Apoi a strabatut tinutul Saalim, si nici acolo nu le-a gasit. Apoi a strabatut si pamantul lui Veniamin si tot nu le-a gasit.

5. Iar cand au ajuns in tinutul Tuf, a zis Saul catre sluga sa care era cu el: "Haidem inapoi, ca nu cumva tatal meu, lasand asinele, sa inceapa a fi nelinistit de noi".

6. Sluga insa i-a zis: "Iata in cetatea aceasta este un om al lui Dumnezeu, om cinstit de toti si tot ce spune el se plineste. Sa mergem dar acolo; poate ne va arata si noua calea pe care sa apucam".

7. A zis Saul catre sluga sa: "Haidem sa mergem, dar ce sa ducem noi omului aceluia? Caci painea s-a ispravit din traistele noastre si daruri nu avem ca sa ducem omului lui Dumnezeu. Ce avem noi?"

8. Sluga a raspuns iarasi si a zis: "Iata am in mana un sfert de siclu de argint; il voi da omului lui Dumnezeu si el ne va arata calea".

9. Inainte vreme in Israel, cand mergea cineva sa intrebe pe Dumnezeu, zicea asa: "Hai la vazatorul!" Caci acela care astazi se numeste prooroc, inainte se numea vazator.

10. Si a zis Saul catre sluga sa: "Bine zici tu; hai sa mergem!" Si s-au dus in cetate, unde era omul lui Dumnezeu.

11. Dar cand se suiau ei la deal spre cetate, i-au intampinat niste fete care iesisera sa aduca apa si le-au zis acestora: "Aici este vazatorul?"

12. Iar acelea au raspuns si au zis: "Aici; iata-l inaintea ta; dar grabeste ca el astazi a venit in cetate, pentru ca astazi poporul axe jertfe pe deal.

13. Cand veti ajunge in cetate, il veti gasi pana nu se duce pe acel deal la pranz; caci poporul nu incepe sa manance pana nu vine el; pentru ca el le binecuvanteaza jertfa si dupa aceea incepe sa manance. Duceti-va dar, ca-l veti apuca inca acasa".

14. Si s-au dus ei in cetate. Dar cand au sosit in mijlocul cetatii, atunci iata si Samuel le iesi inainte, ca sa se duca pe deal.

15. Domnul insa cu o zi inainte de sosirea lui Saul, ii descoperise lui Samuel si-i zisese:

16. "Maine pe vremea asta voi trimite la tine pe un om din tinutul lui Veniamin si tu il vei unge carmuitor al poporului Meu Israel; acela va izbavi pe poporul Meu din mana Filistenilor, caci am cautat spre poporul Meu, deoarece strigatul lui a ajuns pana la Mine".

17. Deci, cand a vazut Samuel pe Saul, atunci Domnul i-a zis: "Iata omul despre care ti-am vorbit Eu. Acesta va carmui pe poporul Meu!"

18. Si s-a apropiat Saul de Samuel la poarta si l-a intrebat: "Spune-mi unde este casa vazatorului?

19. Iar Samuel a raspuns lui Saul si a zis: "Eu sunt vazatorul; mergi inaintea mea pe deal, ca aveti sa pranziti cu mine astazi, iar dimineata te voi lasa sa pleci; si tot ce ai pe inima, iti voi spune.

20. Iar de asinele care ti s-au ratacit acum trei zile nu purta grija, caci s-au gasit. Si cui sunt oare pastrate cele mai scumpe lucruri in Israel, daca nu tie si la toata casa tatalui tau?"

21. Atunci a raspuns Saul si a zis: "Nu sunt eu oare fiul lui Veniamin, una din cele mai mici din semintiile lui Israel? Si familia mea oare nu este cea mai mica din toate familiile semintiei lui Veniamin? De ce dar imi vorbesti tu mie acestea?"

22. Si a luat Samuel pe Saul si pe sluga lui si i-a dus in casa si le-a dat locul cel dintai intre oaspeti, care erau ca la treizeci de oameni.

23. Dupa aceea a zis Samuel catre bucatar: "Da-mi partea pe care ti-am dat-o si de care li-am zis: Pastreaz-o la tine!"

24. Si a luat bucatarul spata si cele ce erau cu ea si le-a pus inaintea lui Saul. Apoi a zis Samuel: "Iata aceasta este pastrata pentru tine; pune-ti-o dinainte si mananca, fiindca pentru vremea aceasta s-au pastrat acestea pentru tine, cand am adunat poporul!" Si a pranzit Saul cu Samuel in ziua aceea.

25. Apoi s-au coborat de pe deal in cetate si a stat de vorba Samuel cu Saul in foisorul de sus al casei, unde i s-a asternut lui Saul si a dormit.

26. Iar dimineata s-au sculat ei asa: la ivirea zorilor a strigat Samuel pe Saul din foisor si a zis: "Scoala si te voi petrece! Si s-a sculat Saul si au iesit amandoi din casa, el si Samuel.

27. Iar daca au ajuns ei la marginea cetatii, a zis Samuel catre Saul: "Spune-i slugii sa treaca inaintea noastra"; si a plecat acela inainte. Apoi a zis: "Tu insa opreste-te acum, ca am sa-ti descopar ceea ce a zis Dumnezeu".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***