Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 30

1. A treia zi dupa ce David si oamenii lui au plecat la Ticlag, Amalecitii au navalit din miazazi asupra Ticlagului si, luandu-l, l-au ars cu foc.

2. Iar femeile si pe toti cati erau in el de la mic pana la mare nu i-au ucis, ci i-au luat in robie si s-au dus in drumul lor.

3. Cand au ajuns David si oamenii sai Ia cetate, iata aceasta era arsa cu foc, iar femeile lor si fiii si fiicele erau dusi in robie.

4. Atunci David si poporul ce era cu el au ridicat bocet si au plans pana cand li s-au istovit puterile de plans.

5. Si au fost duse in robie si amandoua femeile lui David, Ahinoam izreeliteanca si Abigail carmeliteanca, fosta femeie a lui Nabal.

6. David a fost tare tulburat, deoarece poporul voise sa-l ucida cu pietre, caci poporul tot era amarat la suflet, fiecare pentru fiii sai si pentru fiicele sale.

7. Dar David s-a intarit cu nadejdea in Domnul Dumnezeul sau si a zis catre preotul Abiatar, fiul lui Ahimelec: "Adu-mi efodul". Si a adus Abiatar efodul la David.

8. Si a intrebat David pe Domnul zicand: "Sa urmaresc eu oare aceasta ceata? O voi ajunge oare?" si i s-a raspuns: "Urmareste-o, o vei ajunge si-i vei lua prazile".

9. Atunci s-a dus David el insusi si cei sase sute de barbati care erau cu el si, sosind la paraul Besor, s-au oprit acolo cei osteniti.

10. David insa cu patru sute de oameni au urmarit inainte, iar doua sute de oameni s-au oprit, pentru ca n-au mai fost in stare sa treaca prin Besor.

11. Atunci au gasit in camp pe un egiptean si l-au adus la David, i-au dat paine sa manance si l-au adapat cu apa.

12. I-au mai dat inca o jumatate de legatura de smochine, doua legaturi de stafide si a mancat acela si s-a intarit, caci nu mancase paine si nu bause apa de trei zile si trei nopti.

13. Apoi David i-a zis: "Al cui si de unde esti tu?" Iar acela a zis: "Eu sunt fiu de egiptean, robul unui amalecit si m-a lepadat stapanul meu, pentru ca ma imbolnavisem de vreo trei zile.

14. Noi am navalit in latura de miazazi a Cheretienilor, in tara lui Iuda si in latura de miazazi a lui Caleb, iar Ticlagul l-am ars cu foc".

15. I-a zis David: "Poti sa ma duci pana la aceasta ceata?" si el a zis: "Jura-mi pe Dumnezeu ca nu ma vei omori si nu ma vei da in mainile stapanului meu si eu te voi duce la aceasta ceata".

16. David i s-a jurat si el l-a dus. Si iata Amalecitii se risipisera prin toata tara aceea, mancau, beau si jucau de bucurie pentru marea prada care o luasera ei din tara Filistenilor si din pamantul lui Iuda.

17. Atunci a navalit asupra lor David si i-a macelarit din zori si pana a doua zi seara si nimeni din ei n-a scapat, afara de patru sute de tineri care s-au suit pe camile si au fugit.

18. Apoi a luat David toate cate rapisera Amalecitii si a luat si pe cele doua femei ale sale.

19. Si n-a pierit din al lor nimic, nici mare, nici mic, nici din fii, nici din fiice, nici din prazi; nici din tot ce luasera Amalecitii de la ei: toate le-a adus inapoi David.

20. Si a luat David toate vitele mari si mici si cei ce manau turma aceasta ziceau: "Aceasta este prada lui David".

21. Dupa aceea a venit David la cele doua sute de oameni care nu fusesera in stare sa-i urmeze si pe care ii lasase la paraul Besor; si au iesit acestia in intampinarea lui David si in intampinarea oamenilor care erau cu el. Iar David, apropiindu-se de acei oameni, i-a intrebat de sanatate.

22. Atunci cei rai si netrebnici dintre oamenii cei ce mersesera cu David au inceput sa zica: "Pentru ca ei n-au mers cu noi, nu le vom da din prazile ce am luat, ci sa-si ia fiecare numai femeia sa si copiii sai si sa plece".

23. David insa a zis: "Sa nu faceti asa cu fratii mei, acum, dupa ce Domnul ne-a dat noua acestea si ne-a pazit si a dat in mainile noastre taberele celor ce venisera asupra noastra.

24. Si apoi cine va va asculta pe voi, in aceasta treaba? Acestia nu sunt mai rai decat noi. Ce parte au cei ce au mers la razboi, aceeasi parte trebuie sa se imparta si celorlalti".

25. Asa a fost totdeauna, din timpul acela si pana acum, caci a pus aceasta ca lege si ca dreptar pana in ziua de astazi.

26. Apoi a venit David in Ticlag si a trimis din prazi batranilor lui Iuda, prietenii sai:

27. Celor din Betel, din Rama de miazazi si din Iatir;

28. Celor din Aroer, din Amada, din Sifmot, din Estemoa si din Gat;

29. Celor din Chimat, din Safec, din Timat, din Racal, din cetatile Ierahmeelitilor si din cetatile cheneene;

30. Celor din Horma, din Corasan si din Atac;

31. Celor din Hebron si din toate locurile pe unde fusese David si oamenii lui, zicand: "Iata va trimit dar din prazile luate de la vrajmasii Domnului".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***