Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 23

1. Atunci i s-a vestit lui David si i s-a spus: "Iata Filistenii au navalit in Cheila si prada ariile".

2. Si a intrebat David pe Domnul, zicand: "Sa merg oare sa lovesc pe acesti Filisteni?" Iar Domnul a raspuns lui David: "Mergi, loveste pe Filisteni si izbaveste Cheila!"

3. Dar cei ce erau cu David i-au zis: "Iata noi ne temem aici in Iuda. Cum dar sa mergem in Cheila contra taberelor filistene? Vrei sa cadem prada Filistenilor?"

4. Atunci David a intrebat din nou pe Domnul si Domnul i-a raspuns si i-a zis: "Scoala si mergi la Cheila, caci Eu am sa dau pe Filisteni in mainile tale".

5. Si s-a dus David cu oamenii sai la Cheila, de s-a luptat cu Filistenii, le-a luat vitele, le-a pricinuit infrangere mare si a salvat David pe locuitorii din Cheila.

6. Cand Abiatar, fiul lui Ahimelec, a fugit la David si apoi s-a dus cu el la Cheila, a adus cu sine si efodul.

7. Atunci s-a spus lui Saul ca David a mers la Cheila; iar Saul a zis: "Dumnezeu l-a dat in mainile mele, caci a intrat in cetate si s-a inchis cu porii si cu zavoare".

8. Si a chemat Saul tot poporul la razboi, ca sa mearga la Cheila sa impresoare pe David si pe oamenii lui.

9. Cand insa David a aflat ca Saul i-a pus gand rau, a zis preotului Abiatar: "Adu efodul Domnului!"

10. Apoi David a adaugat: "Doamne, Dumnezeul lui Israel, robul Tau a aflat ca Saul vrea sa vina la Cheila sa darame cetatea din pricina mea.

11. Ma vor da locuitorii din Cheila pe mainile lui si va veni Saul aici, cum a auzit robul Tau? Doamne Dumnezeul lui Israel, descopera aceasta robului Tau". Iar Domnul a zis: "Va veni!"

12. Si a zis David: "Ma vor da locuitorii din Cheila pe mine si oamenii mei in mainile lui Saul?" Si a zis Domnul: "Te vor da!"

13. Atunci s-a ridicat David si oamenii lui ca la sase sute de insi, au iesit din Cheila si s-au dus unde au putut. Lui Saul insa i s-a spus ca David a fugit din Cheila si atunci el si-a schimbat planul.

14. Iar David a petrecut prin pustiu in locuri nestrabatute si apoi pe un munte din pustiul Zif. Saul il cauta in toate zilele, dar Dumnezeu nu l-a dat in mainile lui.

15. David vazuse ca Saul a iesit sa caute sufletul lui, dar el se afla intr-o padure din pustiul Zif.

16. Atunci s-a sculat Ionatan, fiul lui Saul, a venit la David in padure si l-a intarit cu nadejdea in Dumnezeu,

17. Zicandu-i: "Nu te teme, caci nu te va gasi mana tatalui meu Saul si tu vei imparati peste Israel, iar eu voi fi al doilea dupa tine; Saul, tatal meu, stie aceasta".

18. Si au incheiat ei intre ei legamant inaintea fetei Domnului. Apoi Ionatan s-a intors la casa sa, iar David a ramas in padure.

19. Atunci au venit Zifeii la Saul in Ghibeea si au zis: "Iata David sta ascuns la noi prin locuri nestrabatute, in padure, pe muntele Hachila, care vine la dreapta Iesimonului.

20. Asadar, o, rege, mergi dupa dorinta sufletului tau, iar treaba noastra va fi sa-l dam in mainile regelui".

21. Saul insa le-a zis: "Binecuvantati sa fiti voi la Domnul, ca ati avut mila de mine.

22. Mergeti si va mai incredintati inca; cercetati si vedeti locul lui, pe unde ii calca piciorul si cine l-a vazut acolo, caci mie mi se spune ca este foarte siret.

23. Cercetati si aflati toate ascunzisurile in care se doseste; apoi intoarceti-va la mine cu stiri amanuntite si eu voi merge cu voi, de este in acea tara; il voi cauta in toate miile lui Iuda".

24. S-au sculat deci aceia si s-au dus la Zif, inainte de Saul. David insa si oamenii lui erau in pustia Maon, in ses, la dreapta Iesimonului.

25. Si a plecat Saul cu oamenii sai sa-l caute, dar David a fost vestit de aceasta si a trecut spre stanca, ramanand in pustia Maon. De aceasta a auzit si Saul si a alergat dupa David in pustia Maon:

26. Saul mergea pe o coasta a muntelui, iar David cu oamenii sai se afla pe cealalta coasta a muntelui. Cand David grabea sa se departeze de Saul, iar Saul cu oamenii lui se sileau sa impresoare pe David si pe oamenii lui, ca sa-i prinda,

27. Atunci a venit la Saul un crainic si a zis: "Grabeste si vino, ca Filistenii au intrat in tara".

28. Atunci s-a intors Saul din urmarirea lui David si s-a dus in intampinarea Filistenilor, din care pricina s-a si numit locul acela: Sela-Hamahlecot (Stanca impartirii).

29. David insa, plecand de acolo, petrecea prin locurile neprimejdioase ale desertului Enghedi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***