Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 22

1. Si a plecat David de acolo si a fugit in pestera Adulam. Auzind aceasta, fratii lui si toata casa tatalui sau au venit la el.

2. Si s-au adunat la el toti prigonitii, toti datornicii si toti cei cu sufletul amarat si s-a facut el capetenie peste ei; si erau cu el ca la patru sute de oameni.

3. De acolo David s-a dus la Mitpa Moabului si a zis catre regele Moabului: "Lasa pe tatal meu si pe mama mea sa stea la voi, pana voi afla ce are sa faca Dumnezeu cu mine".

4. Si i-a adus la regele Moabului si au trait ei tot timpul la el, cat David a ramas in cetatea aceea.

5. Dar proorocul Gad a zis lui David: "Nu mai ramane in cetatea aceasta, ci pleaca si mergi in pamantul lui Iuda". Si a plecat David si a venit in padurea Heret.

6. Dar a auzit Saul ca s-a ivit David si oamenii cei ce erau cu el. Saul sedea atunci in Ghibeea, pe deal, sub un stejar, cu sulita in mana si toate slugile sale stateau imprejurul lui.

7. Zis-a Saul catre slugile cele dimprejurul lui: "Ascultati, fiii lui Veniamin. Oare tuturor va va da fiul lui Iesei tarini si vii, si va va pune pe toti sutasi si capetenii peste mii,

8. De v-ati sfatuit cu totii in contra mea si nimeni nu mi-a descoperit, cand fiul meu a intrat in prietenie cu fiul lui Iesei, si nimeni din voi n-a avut mila de mine si nu mi-a descoperit ca fiul meu a atatat impotriva mea pe robul meu sa-mi urzeasca intrigi, cum se vede acum?"

9. Atunci a raspuns Doeg idumeul, care statea cu slugile lui Saul, si a zis: "Eu am vazut cum a venit fiul lui Iesei in Nobe, la Ahimelec, fiul lui Ahituv,

10. Si acela a intrebat pentru el pe Domnul si i-a dat merinde; ba i-a dat si sabia lui Goliat filisteanul.

11. Atunci a trimis regele sa cheme pe Ahimelec, fiul lui Ahituv preotul, si toata casa tatalui lui, preotii din Nobe. Si au venit ei cu totii la rege.

12. Iar Saul le-a zis: "Asculta, fiul lui Ahituv!" Si acela raspunse: "Da, domnul meu!"

13. Si a zis Saul catre el: "Pentru ce v-aii unit voi impotriva mea, tu si fiul lui Iesei, ca i-ai dat paini si sabie si ai intrebat pentru el pe Dumnezeu, ca sa se razvrateasca impotriva mea si sa ma pandeasca, cum se vede acum?"

14. A raspuns Ahimelec regelui si a zis: "Cine din toti robii tai este credincios ca David? Si apoi el este si ginerele regelui, indeplinitorul poruncilor tale, si cu cinste in casa ta.

15. Si apoi oare de astazi am inceput eu sa intreb pe Dumnezeu pentru el? Nu, nu invinui de asta, o, rege, pe robul tau si toata casa tatalui meu, caci in toata pricina aceasta nu cunoaste robul tau nici un lucru mare sau mic".

16. Atunci regele a zis: "Tu, Ahimelec, trebuie sa mori, tu si toata casa tatalui tau".

17. Apoi regele a zis catre paznicii lui, care stateau imprejurul sau: "Mergeti si omorati pe preotii Domnului, caci si mana lor este cu David; au stiut ca el a fugit si nu mi-au descoperit". Paznicii regelui insa n-au voit sa-si ridice mana, ca sa ucida pe preotii Domnului.

18. Atunci regele a zis lui Doeg: "Mergi tu si ucide pe preoti". Si s-a dus Doeg idumeul si a navalit asupra preotilor si a ucis in ziua aceea optzeci si cinci de barbati care purtau efod de in,

19. Iar cetatea preoteasca Nobe a trecut-o prin ascutisul sabiei: si barbati si femei si tineri si copii si boi si asini si oi, tot a trecut prin ascutisul sabiei.

20. A scapat numai un singur fiu al lui Ahimelec, fiul lui Ahituv, anume Abiatar, si a fugit la David.

21. Si a spus Abiatar lui David ca Saul a ucis pe preotii Domnului.

22. Atunci David a zis lui Abiatar: "Am stiut eu din ziua aceea ca, fiind acolo, Doeg idumeul va da de stire negresit lui Saul si eu sunt vinovat pentru toate sufletele casei tatalui tau.

23. Ramai la mine si nu te teme, caci cine va cauta sufletul meu are sa caute si sufletul tau; tu vei fi aici, la mine, in paza!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***