Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 18

1. Dupa ce a ispravit David de vorbit cu Saul, sufletul lui Ionatan s-a lipit de sufletul lui si l-a iubit Ionatan, ca pe sufletul sau.

2. Iar Saul l-a luat in ziua aceea si nu l-a lasat sa se mai intoarca la casa tatalui lui.

3. Si a incheiat Ionatan legatura cu David, pentru ca il iubea ca pe sufletul sau.

4. Si si-a dezbracat Ionatan haina sa cea de deasupra, pe care o avea pe el, si a dat-o lui David; de asemenea si celelalte haine ale sale, sabia sa, arcul sau si braul sau.

5. David insa lucra cu pricepere peste tot, oriunde-l trimetea Saul; si Saul l-a facut capetenie peste osteni; iar aceasta a placut la tot poporul si slujitorilor lui Saul.

6. Dar cand se intorceau ei, dupa izbanda lui David asupra filisteanului, femeile din toate cetatile lui Israel ieseau in intampinarea regelui Saul cu cantari si jocuri, cu timpane de sarbatoare si cu chimvale;

7. Si jucand, femeile strigau si ziceau: "Saul a biruit mii, iar David zeci de mii!"

8. De aceea s-a maniat Saul foarte tare, neplacandu-i cuvintele acestea si a zis: "Lui David i s-au dat zeci de mii, iar mie numai mii; acum numai domnia ii mai lipseste".

9. Si din ziua aceasta in tot timpul urmator, s-a uitat la David banuitor.

10. Iar a doua zi s-a intamplat de a cazut duhul cel rau de la Dumnezeu asupra lui Saul si acesta se indracea in casa sa, iar David canta cu mana sa pe strune, ca si in alte zile; Saul avea in mana o lance.

11. Si a aruncat Saul lancea, cugetand: "Voi pironi pe David de perete!" Dar David s-a ferit de doua ori de Saul.

12. Si a inceput a se teme Saul de David, pentru ca Domnul era cu el, iar de Saul se departase.

13. De aceea Saul l-a indepartat de la sine si l-a pus capetenie peste o mie; si se ducea si se intorcea el in fruntea poporului.

14. David in toate treburile sale se purta cu chibzuinta si Domnul era cu el.

15. Saul vedea ca este foarte chibzuit si se temea de el.

16. Iar Israelul tot si Iuda iubea pe David, pentru ca el se ducea si se intorcea in fruntea lor.

17. Deci a zis Saul catre David: "Iata fata mea cea mai mare, Merob, iti voi da-o de sotie, numai sa-mi fii viteaz si sa duci razboaiele Domnului". Caci Saul socotea: "Lasa, sa nu fie mana mea asupra lui, ci sa fie asupra lui mana Filistenilor".

18. David insa a zis catre Saul: "Cine sunt eu si ce este viata mea si neamul tatalui meu in Israel, ca sa fiu ginerele regelui?"

19. Iar cand a venit vremea sa dea pe Merob, fiica lui Saul, dupa David, ea a fost maritata cu Adriel din Mehola.

20. Pe David insa il iubea alta fata a lui Saul, Micol; si cand i s-a spus despre aceasta lui Saul, aceasta i-a placut;

21. Caci Saul cugeta: "Am s-o dau dupa el si ea are sa-i fie cursa si mana Filistenilor are sa fie asupra lui". Si a zis Saul catre David: "A doua oara te inrudesti acum cu mine".

22. Atunci a poruncit Saul slujitorilor sai: "Spuneti lui David: Iata regele este binevoitor catre tine si toti slujitorii lui te iubesc; fii dar ginerele meu!"

23. Si au vorbit slujitorii lui Saul in urechile lui David toate vorbele acestea. Iar David a zis: "Oare usor lucru vi se pare voua a fi ginerele regelui? Eu sunt un sarac si un neinsemnat".

24. Si au instiintat pe rege slugile sale si au zis: "Iata ce a spus David".

25. Iar Saul a zis: "Asa sa-i spuneti lui David: Regele nu voieste zestre decat numai o suta de preputuri filistene, ca razbunare impotriva vrajmasilor regelui". Caci Saul avea in gand sa piarda pe David prin mana Filistenilor.

26. Si slugile lui Saul au spus lui David cuvintele acestea si i-a placut lui David sa se faca ginerele regelui.

27. Dar nu apucase inca sa vina ziua sorocita, cand David se scula si merse el insusi si oamenii lui si ucise 200 de Filisteni; si aduse David preputurile lor si le infatisa regelui numar deplin, ca sa se poata face ginerele regelui. Si a dat Saul dupa el pe Micol, fiica sa, de femeie.

28. Dar vazand si afland Saul ca Domnul este cu David si tot Israelul il iubeste si ca si fiica sa Micol il iubeste,

29. Incepu inca si mai mult sa se teama de David si s-a facut vrajmasul lui pe viata si pe moarte.

30. De aceea, cand au iesit la razboi capeteniile Filistenilor, David, chiar de la iesirea lor, lucra mai intelepteste decat toate slugile lui Saul si numele lui a ajuns foarte vestit.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***