Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 17

1. In vremea aceea Filistenii si-au strans ostile pentru razboi si au tabarat la Soco cel din Iuda si si-au asezat tabara intre Soco si Azeca, la Efes-Damim.

2. Iar Saul cu Israelitii s-au adunat si si-au asezat tabara la Valea Stejarului si s-au pregatit de lupta cu Filistenii.

3. Filistenii stateau pe munte de o parte si Israelitii stateau pe munte de alta parte, iar la mijloc era valea.

4. Atunci a iesit din tabara Filistenilor un luptator cu numele Goliat, din Gat. Acesta era la statura de sase coti si o palma.

5. Pe cap avea coif de arama si era imbracat cu platosa in solzi; greutatea platosei lui cantarea cinci mii de sicli de arama;

6. In picioare avea cizme cu tureci de arama si la umar purta un scut de arama.

7. Coada sulitei lui era ca sulul de la razboaiele de tesut, iar fierul sulitei era de sase sute sicli de fier, si inaintea lui mergea purtatorul lui de arme.

8. Si a inceput acesta sa strige catre cetele lui Israel si sa le zica: "De ce ati iesit voi sa va razboiti? Nu sunt eu oare filistean, iar voi robii lui Saul? Alegeti dintre voi un om sa se coboare la mine!

9. De se va putea acela lupta cu mine si ma va ucide, atunci noi sa fim robii vostri; iar de-l voi birui eu si-l voi ucide, atunci voi sa firi robii nostri si sa ne slujiti noua".

10. Si a mai zis filisteanul: "Astazi voi rusina tabara lui Israel. Dati-ne un om si ne vom lupta in doi".

11. Si a auzit Saul si toti Israelitii cuvintele acestea ale filisteanului si s-au speriat si s-au temut foarte tare.

12. David era feciorul unui efraimit din Betleemul lui Iuda, anume Iesei, care avea opt feciori. Acest om in zilele lui Saul ajunsese la batranete si era cel mai batran intre ceilalti oameni.

13. Cei trei feciori mai mari ai lui Iesei plecasera cu Saul la razboi. Numele acestor feciori mai mari ai lui, care se dusera la razboi, erau: cel mai mare Eliab, al doilea dupa el Aminadab si al treilea Sama.

14. David insa era cel mai mic. Cand cei trei mai mari plecasera cu Saul,

15. David se intorsese de la Saul, ca sa pasca oile tatalui sau in Betleem.

16. Filisteanul acela insa iesea dimineata si seara si s-a aratat patruzeci de zile.

17. Atunci a zis Iesei catre David, fiul sau: "Ia pentru fratii tai o efa de graunte uscate si aceste zece paini si du-le cat mai degraba in tabara la fratii tai;

18. Iar acesti zece casi du-i capeteniei celei peste mia lor; cerceteaza de sanatatea lor si afla ce nevoi au".

19. Atunci Saul si ei si toti Israelitii se aflau in Valea Stejarului si se pregateau de lupta cu Filistenii.

20. S-a sculat deci David dis-de-dimineata si, incredintand oile unui pastor, a luat sacul si a plecat, cum ii zisese Iesei, si a ajuns in tabara cand ostirea era asezata in linie de bataie si se gatea cu strigate de razboi.

21. Si si-au asezat Israelitii si Filistenii randurile unii in fata altora.

22. Iar David, lasandu-si lucrurile unei straji din tabara, a alergat intre randuri si, ajungand, a intrebat pe fratii sai de sanatate.

23. Si iata, pe cand vorbea el cu ei, luptatorul cu numele de Goliat, filistean din Gat, a iesit din randurile Filistenilor si a spus aceste cuvinte, si David le-a auzit.

24. Toti Israelitii, vazand pe omul acela, fugeau de el, temandu-se foarte tare;

25. Si ziceau Israelitii: "Vedeti pe omul acesta care a iesit inainte? Iese ca sa infrunte pe Israel. De l-ar ucide cineva, regele ar rasplati pe acela cu mari bogatii si ar da pe fiica sa dupa el, iar casa tatalui aceluia ar ajunge libera in Israel".

26. David a zis catre oamenii care stateau cu el: "Ce se va face aceluia care va ucide pe acest filistean si va sterge ocara de pe Israel? Caci cine este acest filistean netaiat imprejur, de batjocoreste asa ostirea Dumnezeului celui viu?"

27. Si i-a spus multimea aceleasi cuvinte, zicand: "Iata ce se va face omului aceluia care-l va ucide".

28. Si auzind Eliab, fratele cel mai mare al lui David, ce vorbea acesta cu oamenii, s-a maniat Eliab pe David si a zis: "Pentru ce ai venit aici si cu cine ai lasat acele putine oi in pustiu? Eu cunosc mandria ta si inima ta cea rea. Ai venit sa privesti la lupta".

29. Iar David a zis: "Dar ce am facut eu? Au nu sunt acestea numai niste vorbe?"

30. Si s-a intors de la el catre altul si a spus aceleasi vorbe, iar multimea i-a raspuns ca si mai inainte.

31. Auzindu-se cuvintele pe care le graise David, s-au spus lui Saul si acesta l-a chemat.

32. Atunci David a zis catre Saul: "Sa nu se imputineze nimeni cu duhul din pricina lui; robul tau se va duce si se va bate cu acest filistean!"

33. A zis Saul catre David: "Tu nu vei putea sa mergi impotriva acestui filistean, ca sa te bati cu el, caci esti inca un copilandru, iar acesta este ostas din tineretile lui".

34. David insa a zis catre Saul: "Robul tau a pascut oile tatalui sau si cand se intampla sa vina leul sau ursul sa ia vreo oaie din turma,

35. Atunci eu alergam dupa el si i-o luam din gura lui; iar daca el se arunca asupra mea, eu il apucam de coama si-l loveam pana-l ucideam.

36. Si ursi si lei a ucis robul tau; si cu acest filistean netaiat imprejur se va intampla acelasi lucru ca si cu aceia, pentru ca huleste asa ostirea Dumnezeului celui viu. Sa ma duc dar si sa-l lovesc, ca sa spal rusinea lui Israel? Caci cine e oare acest filistean?"

37. Apoi a mai zis David: "Domnul, Cel ce m-a scapat de la lei si ursi, ma va scapa si din mina acestui filistean!" Atunci Saul a zis lui David: "Du-te si Domnul sa fie cu tine".

38. Si a imbracat Saul pe David cu hainele sale, a pus pe capul lui coif de arama si l-a imbracat cu zale.

39. Si s-a incins David cu sabia lui peste haine si a inceput sa umble, caci nu era deprins cu astfel de armura; apoi a zis David catre Saul: "Nu pot sa umblu cu acestea, ca nu sunt deprins". Si s-a dezbracat David de toate acestea,

40. Si si-a luat toiagul in mana, a ales cinci pietricele lucii din parau si le-a pus in traista sa de pastor; si cu traista si cu prastia in mana a iesit inaintea filisteanului.

41. Atunci a iesit si filisteanul, inaintand si apropiindu-se de David; iar purtatorul lui de arme mergea inainte.

42. Deci cautand filisteanul si vazand pe David, a privit cu dispret la el, caci acesta era tanar, balan si frumos la fata.

43. A zis filisteanul catre David: "Ce vii asupra mea cu toiag si cu pietre? Au doara eu sunt caine?" Iar David a raspuns: "Nu, ci mai rau decat un caine". Si a blestemat filisteanul pe David in numele dumnezeilor sai.

44. Apoi a zis filisteanul catre David: "Apropie-te de mine si voi da trupul tau pasarilor cerului si fiarelor campului!"

45. Iar David a raspuns filisteanului: "Tu vii asupra mea cu sabie si cu lance si cu scut; eu insa vin asupra ta in numele Domnului Savaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel pe Care tu L-ai hulit.

46. Acum insa te va da Domnul in mana mea si eu te voi ucide si-ti voi taia capul, iar trupul tau si trupurile ostirii filistene le voi da pasarilor cerului si fiarelor campului, si va afla tot pamantul ca in Israel este Dumnezeu;

47. Si toata adunarea aceasta va cunoaste ca nu cu sabia si cu sulita izbaveste Domnul, caci acest razboi este al Domnului si El va va da in mainile noastre".

48. Iar dupa ce s-a ridicat filisteanul si a inceput a veni si a se apropia in intampinarea lui David, David a alergat cu grabire spre randurile ostirii in intampinarea filisteanului.

49. Si isi vari David mana in traista, lua de acolo o pietricica, o repezi cu prastia si lovi pe filistean in frunte, asa incat piatra se infipse in fruntea lui si el cazu cu fata la pamant.

50. Asa a biruit David pe filistean, cu prastia si cu piatra, lovind pe filistean si ucigandu-l; sabie nu se afla in mana lui David.

51. Atunci David a alergat si, calcand pe filistean, lua sabia lui si, scotand-o din teaca, il lovi cu ea si-i taie capul; Filistenii, vazand ca uriasul lor a murit, au fugit.

52. Deci s-au sculat barbatii lui Israel si ai lui Iuda si cu strigate au gonit pe Filisteni pana la gura vaii si pana la portile Ecronului. Si au cazut ucisi Filistenii pe calea Saaraim, pana la Gat si Ecron.

53. Dupa aceea s-au intors fiii lui Israel din urmarirea Filistenilor si au pradat tabara lor.

54. Iar David a luat capul filisteanului si l-a dus la Ierusalim, si armele lui le-a pus in cortul sau.

55. Cand a vazut Saul pe David iesind impotriva filisteanului, a zis catre Abner, capetenia ostirilor: "Abner, al cui este tanarul acesta?" Iar Abner, a raspuns: "Rege, viu fie sufletul tau, nu stiu!"

56. "Intreaba dar, a zis regele, al cui fiu este tanarul acesta?"

57. Iar cand se intorcea David, dupa uciderea filisteanului, Abner l-a luat si l-a dus la Saul si capul filisteanului era in mana lui.

58. Atunci Saul l-a intrebat: "Tinere, al cui fiu esti tu?" Si David a raspuns: "Fiul robului tau Iesei din Betleem".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***