Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 14

1. Intr-o zi Ionatan, fiul lui Saul, a zis catre tanarul care purta armele sale: "Hai sa trecem la ceata Filistenilor, care e dincolo", iar tatalui sau nu i-a spus de aceasta.

2. Saul insa se afla la marginea Ghibeii, sub rodiul cel din Migron; cu el era o ceata ca de sase sute de oameni.

3. Si Ahia, fiul lui Ahituv, fratele lui Icabod, fiul lui Finees, feciorul lui Eli, preotul Domnului din Silo, purta efodul. Poporul insa nu stia ca Ionatan plecase.

4. Stramtoarea prin care cauta Ionatan sa se strecoare spre ceata Filistenilor trecea printre niste stanci ascutite; numele uneia era Botet si numele alteia era Sene;

5. O stanca se ridica la miazanoapte, spre Micmas; cealalta la miazazi, spre Ghibeea.

6. Atunci a zis Ionatan catre tanarul care purta armele sale: "Hai sa trecem la acesti netaiati imprejur; poate ne va ajuta Domnul, caci pentru Domnul nu e greu sa izbaveasca si prin putini, ca si prin multi".

7. Cel ce purta armele a raspuns: "Fa tot ce-ti spune inima; mergi unde vrei si iata eu sunt cu tine".

8. Iar Ionatan a zis: "Bine, atunci hai la acei oameni si sa ne aratam catre ei.

9. Daca ei ne vor zice: Stati pana vom veni la voi, vom ramane pe loc si nu ne vom sui la ei;

10. Iar de ne vor zice: Suiti-va la noi, atunci ne vom sui, caci Domnul i-a dat in mainile noastre si acesta va fi semnul pentru noi".

11. Cand au aparut ei amandoi in vazul cetei Filistenilor, atunci Filistenii au zis: "Iata Evreii ies din pesterile in care s-au ascuns".

12. Apoi oamenii din ceata Filistenilor au strigat catre Ionatan si catre cel ce-i purta armele sale si a zis: "Suiti-va la noi, ca avem sa va spunem ceva". Atunci Ionatan a zis catre purtatorul lui de arme: "Vino dupa mine, ca Domnul i-a dat in mainile lui Israel".

13. Si a inceput Ionatan sa se urce, catarandu-se cu mainile si cu picioarele, si cel ce-i purta armele se catara dupa el. Si au cazut Filistenii inaintea lui, iar cel ce purta armele in urma lui le da cele din urma lovituri.

14. Si au cazut in acest atac dintai, savarsit de Ionatan si de purtatorul lui de arme ca la douazeci de oameni, pe o bucata de loc cat o jumatate de pogon, atat cat pot sa are doi boi intr-o zi.

15. Atunci s-a facut invalmaseala in tabara din camp si in tot poporul; randurile dinainte ce pustiau tara s-au umplut de frica si nu voiau sa se lupte; toata tara s-a cutremurat si i-a cuprins frica mare de la Domnul.

16. Atunci strajile lui Saul din Ghibeea lui Veniamin au vazut ca multimea se imprastie si fuge incolo si incoace.

17. Saul a zis catre oamenii care erau cu el: "Cautati si vedeti care din ai nostri a plecat". Si au cautat si iata nu erau Ionatan si purtatorul lui de arme.

18. A zis Saul catre Ahia: "Adu chivotul lui Dumnezeu", caci chivotul lui Dumnezeu in vremea aceea era cu fiii lui Israel.

19. Si pe cand graia inca Saul cu preotul, tulburarea din tabara Filistenilor se latea si crestea din ce in ce mai mult. Atunci Saul a zis catre preot: "Incruciseaza-ti mainile!"

20. Si a strigat Saul si tot poporul care era cu el si au venit la locul luptei si iata acolo sabia fiecaruia era ridicata asupra aproapelui sau si tulburarea era foarte mare.

21. Atunci si Evreii, care mai dinainte erau la Filisteni si care umblau pretutindeni in tabara lor, s-au unit cu Israelitii cei ce erau cu Saul si Ionatan;

22. Si toti Israelitii care se ascunsesera in muntele lui Efraim, auzind ca Filistenii au fugit, s-au unit de asemenea cu ai lor la lupta.

23. Si a izbavit Domnul in ziua aceea pe Israel; lupta se intinsese insa pana la Bet-Aven. Si tot poporul care era cu Saul era ca la zece mii de barbati; si se da razboi in toate cetatile din muntele lui Efraim.

24. In ziua aceea s-au obosit oamenii din Israel. Iar Saul a pus poporul sa jure, zicand: "Blestemat tot cel ce va manca pana seara, pana cand eu imi voi razbuna pe vrajmasii mei". De aceea nimeni din popor n-a gustat hrana,

25. Ci s-a dus tot poporul in padure, si acolo intr-o poiana era miere.

26. Si a intrat poporul in padure si a zis: "Iata curge miere". Dar nimeni nu si-a dus mana spre gura sa, caci poporul se temea de blestem.

27. Ionatan insa nu auzise de juramantul pe care-l pusese tatal sau pe popor; si, intinzand varful toiagului ce-l avea in mana, l-a muiat intr-un fagure de miere si, intorcandu-l cu mana spre gura sa, i s-au luminat ochii.

28. Atunci unul din popor i-a spus: "Tatal tau a pus juramant asupra poporului, zicand: Blestemat sa fie cel ce va gusta astazi hrana, si de aceea poporul e istovit".

29. Dar Ionatan a zis: "Tatal meu a tulburat tara. Iata mie mi s-au luminat ochii cand am gustat putin din aceasta miere.

30. De ar fi mancat astazi poporul din prazile ce s-au gasit la vrajmasii lor, oare n-ar fi fost mai mare infrangerea Filistenilor?"

31. In ziua aceea au batut pe Filisteni de la Micmas pana la Aialon, dar poporul se istovise peste masura.

32. Si s-a aruncat poporul asupra prazilor si a luat oi si boi si vitei si au junghiat pe pamant si au mancat oamenii carne cu sange.

33. Si i s-a vestit lui Saul, zicandu-i-se: "Iata poporul a gresit inaintea Domnului, mancand carne cu sange". Atunci Saul a zis: "Voi ati gresit. Pravaliti acum aici spre mine o piatra mare".

34. Apoi a zis Saul: "Treceti prin popor si ziceti-i: "Sa-si aduca fiecare la mine boul sau si oaia si sa injunghiati aici si sa mancati, si sa nu gresiti inaintea Domnului mancand carne cu sange". Si toti din popor si-au adus cu mana sa fiecare boul sau, noaptea, si l-au junghiat acolo.

35. Si a zidit Saul jertfelnic Domnului; acesta a fost cel dintai jertfelnic facut de el Domnului.

36. Atunci a zis Saul: "Hai dupa Filisteni noaptea aceasta si sa-i pradam pana dimineata si sa nu lasam din ei nici un om". Iar ei au zis: "Fa tot ce este bine in ochii tai". Preotul insa a zis: "Sa ne apropiem aici de Dumnezeu!"

37. Si a intrebat Saul pe Dumnezeu: "Sa merg eu oare dupa Filisteni? Ii vei da, oare, pe ei in mainile lui Israel?" Dar El nu i-a raspuns in ziua aceea.

38. Atunci Saul a zis: "Sa vina aici toate capeteniile poporului si voi cauta sa aflu asupra cui este pacatul acum.

39. Ca viu este Domnul, Cel ce a izbavit pe Israel, ca de va fi chiar asupra lui Ionatan, fiul meu, apoi si el va muri. Dar nimeni din tot poporul nu i-a raspuns.

40. Si a zis Saul catre toti Israelitii: "Stati voi de o parte iar eu si Ionatan, fiul meu, vom sta de alta parte". Si a raspuns poporul lui Saul: "Fa ce este bine in ochii tai!" Apoi Saul a zis: "Doamne, Dumnezeul lui Israel, pentru ce n-ai raspuns Tu acum robului Tau? Daca vina este asupra mea sau asupra fiului meu Ionatan, Domnul Dumnezeul lui Israel, fa sa iasa Urim, daca vina este asupra poporului Tau Israel, fa sa iasa Tumim.

41. Si sortul a cazut pe Saul si pe Ionatan, iar poporul a iesit drept.

42. Atunci Saul a zis: "Aruncati sorti asupra mea si asupra lui Ionatan, fiul meu, si pe cine-l va arata Domnul, acela sa moara". Poporul insa a zis: "Sa nu fie asa!" Dar Saul a staruit in hotararea sa, si au aruncat sorti asupra sa si a lui Ionatan, fiul lui, si a cazut sortul pe Ionatan.

43. Atunci Saul a zis catre Ionatan: "Spune-mi ce ai facut?" Iar Ionatan i-a raspuns si a zis: "Doar am gustat putina miere cu varful toiagului pe care il aveam in mana si iata trebuie sa mor".

44. Iar Saul a zis: "Asa si asa sa-mi faca mie Dumnezeu si inca si mai mult sa-mi faca, daca nu vei muri astazi, Ionatane!"

45. Dar poporul a zis catre Saul: "Sa moara oare Ionatan care a adus o izbavire asa de minunata poporului! Sa nu fie aceasta! Viu este Domnul, nici un par din capul lui nu va cadea, pentru ca el cu Dumnezeu a lucrat astazi!" Si a izbavit poporul pe Ionatan si el n-a murit.

46. Si s-a intors Saul de la urmarirea Filistenilor, iar Filistenii s-au dus la locul lor.

47. Astfel si-a intarit Saul domnia sa peste Israel si s-a luptat cu toti vrajmasii de primprejur: cu Moab si Amonitii, cu Edom, cu regii din Toba si cu Filistenii si pretutindeni, impotriva oricui a mers, a avut izbanda.

48. Si si-a randuit oaste, a batut pe Amalec si a izbavit pe Israel din mainile jefuitorilor sai.

49. Fiii lui Saul erau: Ionatan, Iesui si Melchisua; iar numele celor doua fiice ale sale erau: Merob, numele celei mai mari, si Micol, numele celei mai mici.

50. Iar numele femeii lui Saul era Ahinoam, fiica lui Ahimaat, iar numele capeteniei ostirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul.

51. Chis era tatal lui Saul, Ner era tatal lui Abner, fiul lui Abiel.

52. In tot timpul domniei lui Saul s-au dus razboaie crancene cu Filistenii. Cand Saul vedea vreun om voinic si razboinic, il lua la el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***