Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) 36

1. Atunci a luat poporul tarii pe Ioahaz, fiul lui Iosia, l-au uns si l-au facut rege in locul tatalui sau, in Ierusalim.

2. Ioahaz era de douazeci si trei de ani cand s-a facut rege si a domnit trei luni in Ierusalim. Pe mama lui o chema Hamutal si era fiica lui Ieremia din Libna. Acesta a facut lucruri rele inaintea Domnului, intocmai cum facusera parintii lui. Dar faraonul Neco l-a luat legat la Ribla, in tinutul Hamatului, ca sa nu mai domneasca in Ierusalim.

3. Dupa ce l-a dat jos de pe tronul din Ierusalim, regele Egiptului l-a dus in Egipt si a pus pe tara o dajdie de o suta talanti de argint si un talant de aur.

4. Iar peste Iuda si Ierusalim, regele Egiptului a pus rege pe Eliachim, fratele lui Ioahaz, caruia i-a schimbat numele in Ioiachim; iar pe Ioahaz, fratele lui, l-a luat Neco si l-a dus in Egipt si a murit acolo. Ioiachim i-a dat lui Faraon argintul si aurul cerut. De atunci a inceput tara sa plateasca bir dupa cuvantul lui Faraon si fiecare, dupa puterea ce avea, cerea argint si aur de la poporul tarii pentru bir, care era trimis Faraonului Neco.

5. Ioiachim era de douazeci si cinci de ani cand s-a facut rege si a domnit unsprezece ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Zebuda si era fiica lui Pedaia din Ruma. Acesta a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului sau, cum facusera si parintii lui. In zilele lui a venit Nabucodonosor, regele Babilonului, asupra tarii si Ioiachim i-a fost supus trei ani si apoi s-a lepadat de el. Atunci a trimis Domnul impotriva lor pe Caldei, pe talharii Siriei, pe talharii Moabitilor, pe fiii lui Amon si pe cei ai Samariei si s-au retras pentru acest cuvant, pentru cuvantul Domnului, pe care l-a grait prin gura robilor Sai prooroci. Insa mania Domnului tot a mai dainuit asupra lui Iuda, ca sa-l lepede de la fata Sa, pentru toate pacatele lui Manase, pe care le facuse acesta si pentru sangele cel nevinovat pe care l-a varsat Ioiachim, umpland Ierusalimul cu sange nevinovat. insa Domnul tot n-a vrut sa-l starpeasca.

6. Impotriva lui s-a ridicat Nabucodonosor, regele Babilonului, si l-a legat in catuse de fier, ca sa-l duca la Babilon.

7. Nabucodonosor a dus la Babilon si o parte din vasele templului Domnului si le-a pus in capistea sa in Babilon.

8. Celelalte fapte ale lui Ioiachim si uraciunile lui, pe care le-a facut el si care s-au mai gasit asupra lui, sunt scrise in cartea regilor lui Israel si ai lui Iuda. Si a raposat Ioiachim cu parintii lui si a fost ingropat in Ganozai la un loc cu parintii sai si in locul lui s-a facut rege Iehonia, fiul sau.

9. Iehonia era de optsprezece ani cand s-a facut rege si a domnit trei luni si zece zile in Ierusalim. Acesta a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului.

10. Dupa trecerea unui an, a trimis regele Nabucodonosor si a poruncit sa-l aduca la Babilon impreuna cu vasele cele pretioase din templul Domnului si peste Iuda si Ierusalim a pus rege pe Sedechia, fratele sau.

11. Sedechia era de douazeci si unu de ani cand s-a facut rege si a domnit unsprezece ani in Ierusalim;

12. Si el a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului sau. El nu s-a smerit inaintea lui Ieremia proorocul, care ii proorocea cuvintele din gura Domnului.

13. El s-a razvratit impotriva regelui Nabucodonosor, care-l pusese sa jure pe numele Domnului si s-a facut tare de cerbice si si-a invartosat inima sa pana intr-atata, ca nu s-a mai intors la Domnul Dumnezeul lui Israel.

14. La fel au pacatuit mult si toate capeteniile preotilor si ale poporului, facand toate uraciunile paganilor si au spurcat templul Domnului pe care il sfintise el in Ierusalim.

15. Atunci a trimis la ei Domnul Dumnezeul parintilor lor pe trimisii sai foarte de dimineata, pentru ca i-a fost mila de popor si de locasul Sau.

16. Dar ei si-au batut joc de trimisii cei de la Dumnezeu si n-au tinut seama de cuvintele Lui; au batjocorit pe proorocii Lui, pana ce mania Domnului s-a coborat peste poporul Lui, incat acesta n-a mai avut scapare.

17. Caci El a adus asupra lor pe regele Caldeilor si acela a omorat pe tinerii lor cu sabia in locasul cel sfant al lor si n-a crutat nici pe Sedechia, nici pe baieti, nici pe fete, nici pe batrani, nici pe cei incaruntiti; pe toti Dumnezeu i-a dat in mana lui.

18. Toate vasele din templul lui Dumnezeu, cele mari si cele mici, vistieriile templului si vistieriile regelui si ale capeteniilor lui, toate le-a adus el in Babilon.

19. Apoi a dat foc templului lui Dumnezeu, a daramat zidul Ierusalimului, toate camarile lui le-a ars cu foc si toate palatele cele mari le-a nimicit.

20. Iar pe cei care au scapat de sabie i-a stramutat in Babilon; si au fost ei ca robi ai lui si ai fiilor lui, pana in timpul domniei regelui Persiei,

21. Pentru ca sa se implineasca cuvantul Domnului cel zis prin gura lui Ieremia, pana ce tara va termina de tinut zilele sale de odihna; caci in toate zilele pustiirii ea s-a odihnit pana la implinirea celor saptezeci de ani.

22. Iar in anul dintai al lui Cirus, regele Persiei, pentru implinirea cuvintelor Domnului rostite prin Ieremia, a trezit Domnul duhul lui Cirus, regele Persiei, si a poruncit acesta sa se faca cunoscut tuturor din tot regatul sau, prin cuvant si prin scris si sa le spuna:

23. "Asa zice Cirus, regele Persilor: Toate regatele pamantului, Domnul Dumnezeul cerului mi le-a dat mie si mi-a poruncit sa-I zidesc templul in Ierusalimul cel din Iuda. Cine este intre voi din tot poporul Lui? Domnul Dumnezeul lui sa fie cu el si sa se duca acolo".

Capitolul precedent
pixel
***