Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) 25

1. Amasia a inceput sa domneasca cand era in varsta de douazeci si cinci de ani si a domnit douazeci si noua de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Iehoadan si era de loc din Ierusalim.

2. El a facut lucruri placute inaintea Domnului, insa nu din toata inima.

3. Cand domnia s-a intarit in mana lui, el a ucis pe robii sai care ucisesera pe rege, tatal sau.

4. Insa pe copiii lor nu i-a ucis, fiindca a facut dupa cum este scris in lege, in cartea lui Moise, unde a poruncit Domnul, zicand: "Parintii nu trebuie sa fie ucisi pentru feciori, nici feciorii nu trebuie sa fie ucisi pentru parinti, ci fiecare sa fie ucis pentru pacatul lui".

5. Apoi a adunat Amasia pe cei din Iuda si i-a asezat dupa neamurile cele dupa tata sub comanda capeteniilor peste mii si a capeteniilor peste sute, pe toti ai, lui Iuda si ai lui Veniamin; si i-a socotit de la varsta de douazeci de ani in sus si a gasit trei sute de mii de oameni voinici care erau in stare sa mearga la razboi si sa poarte sulita si scut.

6. Apoi a mai tocmit cu plata din Israeliti inca o suta de mii de ostasi viteji cu o suta de talanti de argint.

7. Dar un om al lui Dumnezeu a venit la el si i-a zis: "O, rege, ostirea care o ai din Israel sa nu mearga cu tine, pentru ca Domnul nu tine cu Israelitii, nici cu toti fiii lui Efraim;

8. Ci du-te singur si lupta-te cu barbatie in razboi. Altfel Dumnezeu te va face sa cazi in fata dusmanului; caci Dumnezeu are putere si sa te sprijine si sa te faca sa cazi".

9. Iar Amasia a zis catre omul lui Dumnezeu: "Ce sa fac cu cei o suta de talanti daruiti ostirii lui Israel?" si a zis omul lui Dumnezeu: "Domnul poate sa-ti dea mai mult decat atata".

10. Atunci Amasia a ales ostirea care ii venise din tara lui Efraim, ca sa se intoarca la locul sau. Dar ei s-au aprins de manie asupra lui Iuda si s-au intors la locul lor foarte maniosi.

11. Iar Amasia a prins curaj si si-a luat poporul sau si a plecat la batalie cu el in Valea Sarii si a omorat zece mii de oameni dintre fiii lui Seir;

12. Si alte zece mii de oameni vii i-au luat ca robi fiii lui Iuda si i-au dus pe varful unei stanci si i-au aruncat de pe varful stancii. si toti s-au zdrobit cu desavarsire.

13. Iar ostirea pe care Amasia o trimisese inapoi, ca sa nu mearga cu el la razboi, a navalit asupra cetatilor lui Iuda din Samaria pana la Bet-Horon si au ucis in ele trei mii de oameni, luand foarte multa prada.

14. Iar Amasia dupa ce a lovit pe Edomiti, a adus, la intoarcerea lui acasa, pe zeii fiilor lui Seir si i-a asezat sa-i aiba ca dumnezei pentru el si s-a inchinat lor si i-a tamaiat.

15. Atunci Domnul S-a facut foc de manie asupra lui Amasia si a trimis pe un prooroc si acela i-a zis: "De ce ai cautat pe dumnezeii poporului acestuia, care n-au fost in stare sa-si scape poporul din mana ta?"

16. Cand el i-a grait aceste vorbe, regele i-a raspuns: "Te-a pus cineva sa fii sfatuitor regelui? Stapaneste-te, ca nu cumva sa fii ucis". Si s-a oprit proorocul si a zis: "Stiu ca Dumnezeu a hotarat sa te piarda, pentru ca ai facut acest lucru si nu ai ascultat sfatul meu!"

17. Atunci s-a sfatuit Amasia, regele lui Iuda, cu ai sai si a trimis la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, regele lui Israel, ca sa-i spuna: "Vino sa ne vedem unul cu altul!"

18. Iar Ioas, regele lui Israel, a trimis la Amasia, regele lui Iuda, ca sa-i spuna: "Spinul, care este in Liban, a trimis sa-i spuna cedrului, care este tot in Liban: Da pe fiica ta fiului meu de femeie. Insa fiarele salbatice, care sunt in Liban, au trecut pe langa acest spin si l-au calcat.

19. Tu zici: Iata eu am batut pe Edomiti si s-a inaltat inima ta de marire desarta. Sezi mai bine acasa si te astampara; de ce sa te apuci de un lucru primejdios, prin care sa cazi si tu si Iuda cu tine?"

20. Dar Amasia nici n-a vrut sa auda, fiindca aceasta a fost de la Dumnezeu sa cada el in mana lui Ioas, pentru ca a cautat pe dumnezeii Edomitilor.

21. Si a venit Ioas, regele lui Israel, sa dea ochi unul cu altul, el si cu Amasia, regele lui Iuda, la Bet-Semes, care este in Iuda.

22. Si Iuda a fost batut de Israel si fiecare a fugit la cortul sau.

23. Si pe Amasia, regele lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ioahaz, l-a prins Ioas, regele lui Israel, la Bet-Semes, si l-a dus la, Ierusalim si a daramat zidul Ierusalimului pe o intindere de patru sute de coti, de la portile lui Efraim pana la portile din coltul cetatii;

24. Apoi a luat tot aurul si argintul si toate vasele care erau in templul lui Dumnezeu, sub ingrijirea lui Obed-Edom si vistieriile casei regelui, precum si oameni ca ostatici si s-a intors cu ei in Samaria.

25. Amasia, fiul lui Ioas, regele lui Iuda, a mai trait dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, cincisprezece ani.

26. Celelalte fapte ale lui Amasia, cele dintai si cele de pe urma, se afla scrise in cartea regilor lui Iuda si ai lui Israel.

27. De pe timpul cand Amasia s-a abatut de la Domnul, s-a urzit in Ierusalim o uneltire impotriva lui si a fugit la Lachis, dar l-au omorat acolo.

28. Si l-au adus pe cai si l-au inmormantat cu parintii lui in cetatea lui Iuda.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***