Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) 23

1. Iar in anul al saptelea s-a intarit Iehoiada si a luat de tovaras cu el pe capeteniile de peste sute, adica pe Azaria, fiul lui Ieroham, pe Ismael, fiul lui Iohanan, pe Azaria, fiul lui Obed, pe Maaseia, fiul lui Adaia si pe Elisafat, fiul lui Zicri.

2. Si au umblat de jur-imprejur prin Iuda si au adunat pe levitii din toate cetatile lui Iuda si pe capii de familii dupa tata ai lui Israel si au venit la Ierusalim.

3. Aici a facut toata adunarea legamant cu regele in templul lui Dumnezeu. Si a zis Iehoiada catre ei: "Iata fiul regelui trebuie sa fie de acum rege, asa a grait Domnul pentru fiii lui David.

4. Iata ce trebuie sa faceti voi: Trei parti dintre voi, care intra cu randul de saptamana, atat dintre preoti, cat si dintre leviti, sa fie usieri pe la usi;

5. Trei parti la casa regelui si trei parti la poarta Iesod; iar poporul sa stea tot in curtile templului Domnului.

6. Nimeni sa nu intre in templul Domnului, afara de preotii si levitii care fac slujba. Ei pot sa intre, pentru ca sunt sfintiti; iar tot poporul sa stea de straja pentru Domnul.

7. Levitii sa inconjoare pe rege din toate partile, fiecare cu arma lui in mana sa; si cine va intra in templu sa fie ucis. Si sa fiti pe langa rege, cand va intra si cand va iesi".

8. Si au facut levitii si tot Iuda ce le-a poruncit Iehoiada preotul. Atunci si-a luat fiecare oamenii sai, de aceia care intrau eu randul de saptamana sau pe acei care isi facusera saptamana, pentru ca Iehoiada preotul nu daduse drumul randurilor care erau sa fie schimbate.

9. Si a impartit Iehoiada preotul capeteniilor de peste sute sulitile si scuturile cele mari si cele mici ale lui David, care erau in templul lui Dumnezeu.

10. Apoi a asezat tot poporul, avand fiecare in mana arma sa, de la partea dreapta a templului pana la partea stanga a templului, inconjurand jertfelnicul si templul, ca sa faca cerc in jurul regelui.

11. Dupa aceea l-au adus pe rege si i-au pus coroana si podoabele, i-au dat sa tina in mana legea si l-au facut rege; iar ungerea a savarsit-o Iehoiada preotul si fiii lui, zicand: "Sa traiasca regele!"

12. Atunci a auzit Atalia strigatele poporului care alerga si canta laude pentru rege si a venit si ea la popor in templul Domnului sa priveasca;

13. Si iata regele sedea pe tronul lui la intrare si pe langa rege, capeteniile, trambitasii si tot poporul tarii se veseleau si sunau din trambite; iar cantaretii, care erau cu instrumente de cantare si cei care cantau din gura, cantau cantarile de lauda. Atunci Atalia si-a rupt hainele sale si a inceput sa strige: "Vanzare! Vanzare!"

14. Iar Iehoiada preotul a chemat pe capeteniile cele peste sute, care erau cu comanda armatei si le-a zis: "Scoateti-o afara din templu si cine va urma dupa ea sa fie ucis cu sabia!" Pentru ca preotul zisese: "Sa nu o ucideti in templul Domnului!"

15. Si i-au facut loc sa iasa. Iar cand a ajuns ea la intrarea casei regelui, cea dinspre poarta cailor, au omorat-o acolo.

16. Si a facut Iehoiada legamant cu tot poporul si cu regele, ca sa fie ei popor al Domnului.

17. Apoi s-a dus tot poporul la capistea lui Baal si au daramat-o si au sfaramat jertfelnicele lui si chipurile lui si a omorat pe Matan, preotul lui Baal, dinaintea jertfelnicelor.

18. Dupa aceea a incredintat Iehoiada dregatoriile templului Domnului in mainile preotilor si ale levitilor; a impartit pe preoti si pe leviti in cete, care trebuiau sa faca slujba cu randul, cum asezase David pentru templul Domnului, ca sa aduca arderi de tot Domnului, cum este scris in legea lui Moise, cu bucurie si cu cantare dupa cum randuise David.

19. A asezat de asemenea portari la portile templului Domnului, ca sa nu poata intra cel ce este necurat prin vreo fapta.

20. Apoi a luat pe capeteniile cele peste sute, pe viteji, pe capeteniile poporului si pe tot poporul tarii si l-au petrecut pe rege de la templul Domnului pana la casa domneasca, intrand pe poarta cea inalta, in casa regelui; si l-au asezat pe tronul regatului.

21. Si s-a veselit tot poporul tarii si s-a linistit cetatea. Iar pe Atalia au omorat-o cu sabia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***