Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) 18

1. Iosafat a avut multa bogatie si marire si s-a inrudit cu Ahab.

2. Dupa cativa ani s-a dus la Ahab in Samaria, iar acesta a junghiat, pentru el si pentru poporul ce era cu el, un numar foarte mare de vite marunte si mari si l-a castigat sa mearga impotriva Ramotului din Galaad.

3. Caci Ahab, regele lui Israel, a zis lui Iosafat, regele lui Iuda: "Vrei sa mergi cu mine la razboi impotriva Ramotului din Galaad?" Acela insa i-a raspuns: "Cum esti tu, asa sunt si eu; si cum este poporul tau, asa este si poporul meu: merg cu tine la razboi!"

4. si a zis Iosafat catre regele lui Israel: "Intreaba astazi, ce zice Domnul?"

5. Atunci a adunat regele lui Israel ca la patru sute de prooroci si le-a zis: "Sa mergem noi oare la razboi impotriva Ramotului din Galaad ori sa ne lasam?" Si ei au zis: "Du-te, ca Dumnezeu il va da in mainile regelui".

6. Zis-a Iosafat: "Nu se gaseste pe aici vreun prooroc al Domnului, ca sa-l intrebam si pe el?"

7. Iar regele lui Israel a raspuns lui Iosafat: "Mai este un om prin care am putea intreba pe Domnul, dar nu-l iubesc, pentru ca nu prooroceste de bine pentru mine, ci totdeauna imi prooroceste numai de rau; acesta este Miheia, fiul lui Imla". Iosafat insa a zis: "Nu grai asa, rege!"

8. Dupa aceea a chemat regele lui Israel pe un famen si i-a zis: "Du-te repede dupa Miheia, fiul lui Imla".

9. Atunci regele lui Israel si Iosafat, regele lui Iuda, sedeau fiecare pe tronul sau imbracati in haine regesti, in locul din fata portii Samariei, si toti proorocii prooroceau inaintea lor.

10. Sedechia, fiul lui Chenaana isi facuse si coarne de fier si zicea: :Asa zice Domnul: Cu acestea ii vei impunge pe Sirieni pana ii vei nimici".

11. Si toti proorocii prooroceau acelasi lucru, zicand: "Du-te impotriva Ramotului din Galaad, si vei izbuti, ca Domnul il va da in mainile regelui".

12. Trimisul care se dusese sa cheme pe Miheia i-a grait, zicand: "Iata proorocii proorocesc toti intr-un glas de bine regelui; sa fie si cuvantul tau asemenea cu al fiecaruia din ei; prooroceste si tu de bine".

13. Miheia insa a zis: "Viu este Domnul, ce-mi va spune Dumnezeul meu, aceea voi prooroci".

14. Dupa aceea a venit el la rege, iar regele i-a zis: "Miheia, sa mergem noi oare la razboi impotriva Ramotului din Galaad sau sa ne lasam?" Iar acela a zis: "Duceti-va, ca veti izbuti, caci aceia vor cadea in mainile voastre".

15. Si i-a zis regele: "De cate ori sa te jur eu oare in numele Domnului, ca sa graiesti numai adevarul?"

16. Atunci Miheia a zis: "Am vazut pe toti fiii lui Israel risipiti prin munti ca oile care n-au pastor, iar Domnul mi-a zis: Acestia neavand domn, sa se intoarca fiecare la casa lui cu pace!"

17. Zis-a regele lui Israel catre Iosafat: "Nu ti-am spus eu oare, ca el nu-mi prooroceste de bine, ci numai de rau?"

18. Iar Miheia a zis: "Ascultati asadar cuvantul Domnului: Am vazut pe Domnul sezand pe tronul Sau si toata ostirea cereasca statea de-a dreapta si de-a stanga Lui.

19. Atunci Domnul a zis: "Cine din voi ar putea sa duca in ispita pe Ahab, regele lui Israel, ca sa se duca si sa cada in Ramotul din Galaad?" Si a raspuns unul una si altul alta.

20. Atunci a iesit un duh si a stat inaintea fetei Domnului si a zis: "Eu il voi duce in ispita". Si a zis Domnul: "in ce chip?"

21. Acela a zis: "Ma duc si ma fac duh al minciunii in gurile tuturor proorocilor lui". Iar Domnul a zis: "Tu il vei duce in ispita si ai sa izbutesti. Du-te si fa asa!

22. Si acum iata a slobozit Domnul pe duhul minciunii ca sa intre in gurile acestor prooroci ai tai. Dar Domnul n-a grait de bine pentru tine".

23. Si s-a apropiat Sedechia, fiul lui Chenaana si a lovit pe Miheia peste obraz, zicand: "Pe ce drum anume s-a retras Duhul Domnului de la mine, ca sa graiasca prin tine?"

24. Iar Miheia a zis: "Iata ai sa vezi aceasta in ziua cand vei fugi din camara in camara, ca sa te ascunzi".

25. Atunci a zis regele lui Israel: "Luati-l pe Miheia, duceti-l la Amon, capetenia orasului, si la Ioas, fiul regelui,

26. Si le spuneti: Asa graieste regele: Puneti pe acesta la inchisoare si sa-l hraniti ca in vreme de lipsa, cu putina paine si cu putina apa, pana cand ma voi intoarce cu pace".

27. Dar Miheia a zis: "Daca te vei intoarce sanatos, despre aceasta Domnul n-a grait prin mine". Apoi a zis: "Ascultati acestea toti!"

28. Dupa aceea a plecat regele lui Israel si Iosafat, regele lui Iuda, impotriva Ramotului din Galaad.

29. Zis-a regele lui Israel catre Iosafat: "Eu imi schimb hainele si intru in lupta; iar tu imbraca-te in hainele tale cele de rege". Si si-a schimbat hainele regele lui Israel si a intrat in lupta.

30. Regele Siriei insa poruncise capeteniilor carelor de razboi, zicand: "Sa nu va luptati nici cu mic, nici cu mare, ci numai cu regele lui Israel!"

31. Cand capeteniile carelor de razboi au vazut pe Iosafat, ei si-au zis: "Acesta este regele lui Israel" si l-au impresurat ca sa se lupte cu el. Insa Iosafat a strigat, iar Dumnezeu i-a dat ajutor si i-a indepartat Domnul de la el.

32. Si, cand capeteniile carelor de razboi au vazut ca acesta nu este regele lui Israel, s-au dat inapoi de la el.

33. Dar un om, din intamplare, si-a intins arcul sau atunci si a ranit pe regele lui Israel prin incheietura armaturii, iar regele a zis celui ce-i mana carul: "Intoarce-te si scoate-ma din lupta, caci sunt ranit".

34. In acea zi, lupta a fost crancena si regele lui Israel a stat in car in fata Sirienilor pana seara, iar la asfintitul soarelui a murit.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***