Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Cartea intaia Paralipomena (intaia a Cronicilor) 29

1. Dupa aceea a zis regele David catre toata adunarea: "Solomon, fiul meu, singurul pe care l-a ales Dumnezeu, este tanar si cu putina putere, iar lucrul acesta este mare, fiindca nu este pentru om zidirea aceasta, ci pentru Domnul Dumnezeu.

2. Din toate puterile am pregatit eu pentru templul lui Dumnezeu mult aur pentru lucrurile cele de aur, argint pentru cele de argint, arama pentru cele de arama, fier pentru cele de fier, lemn pentru cele de lemn, pietre de onix si pietre pentru incrustat, pietre frumoase de diferite culori si tot felul de pietre scumpe si multa marmura.

3. Mai mult! Din dragoste pentru templul Dumnezeului meu, dau inca tot ce am eu aur si argint, templului Dumnezeului meu, afara de ceea ce am pregatit eu pentru templul cel sfant,

4. Si anume: trei mii de talanti de aur, aur de ofir, sapte mii de talanti de argint curat, pentru captusirea peretilor in templu,

5. Pentru orice lucru de aur, pentru tot lucrul de argint si pentru tot lucrul de mana de mester. Si cine vrea sa vina astazi cu mainile pline la Domnul?"

6. Au inceput atunci sa aduca jertfa capii de familii si capeteniile triburilor, capeteniile peste mii si peste sute si capeteniile cele peste averea regelui.

7. Si au dat pentru zidirea templului lui Dumnezeu cinci mii de talanti si zece mii de drahme aur, argint zece mii de talanti, arama optsprezece mii talanti si fier o suta de mii de talanti.

8. Si cei care aveau pietre scumpe, le-au dat si pe acelea in vistieria templului Domnului, prin mainile lui Iehiel Ghersonitul.

9. Si s-a bucurat poporul de ravna lor, pentru ca din toata inima au jertfit Domnului. De asemenea s-a bucurat foarte mult si regele David.

10. Atunci a slavit David pe Domnul inaintea a toata adunarea si a zis: "Binecuvantat esti Tu, Doamne Dumnezeul lui Israel, Tatal nostru, din veac si pana in veac.

11. A Ta este, Doamne, maretia si puterea si slava si biruinta si stralucirea; toate cate sunt in cer si pe pamant sunt ale Tale; a Ta este, Doamne, imparatia si Tu esti mai presus de toate, ca unul ce imparatesti peste toate.

12. Bogatia si slava sunt de la fata Ta si Tu domnesti peste toate; in mana Ta este taria si puterea si in puterea Ta sta sa maresti si sa intaresti toate.

13. Si acum dar, Dumnezeul nostru, Te slavim pe Tine si laudam preaslavit numele Tau.

14. Ca cine sunt eu si cine este poporul meu, incat sa avem putinta de a face asemenea jertfe? Dar de la Tine sunt toate si cele primite din mana Ta ti le-am dat tie;

15. Caci calatori suntem noi inaintea Ta si pribegi, ca toti parintii nostri; ca umbra sunt zilele noastre pe pamant si nimic nu este statornic.

16. Doamne Dumnezeul nostru, toata aceasta multime de lucruri, pe care am pregatit-o noi pentru a zidi templu sfant numelui Tau, din mana Ta le avem si ale Tale sunt toate.

17. Stiu, Dumnezeul meu, ca ispitesti inimile si iubesti curatenia inimii! Eu din inima curata am jertfit toate si vad acum ca si poporul Tau, care se afla aici, cu bucurie Iti jertfeste tie.

18. Doamne Dumnezeul lui Avraam si al lui Isaac si al lui Iacov, parintii nostri, pazeste acestea in veci, aceasta aplecare a gandurilor inimii poporului Tau si indreapta inimile lor catre Tine.

19. Iar lui Solomon, fiul meu, daruieste-i inima dreapta ca sa pazeasca poruncile Tale, descoperirile Tale si legile Tale si sa implineasca toate acestea si sa inalte cladirea pentru care am facut pregatire".

20. Apoi a zis David catre toata adunarea: "Binecuvantati pe Domnul Dumnezeul nostru!" Si toata adunarea a binecuvantat pe Domnul Dumnezeul parintilor sai si a cazut si s-a inchinat Domnului si regelui.

21. Apoi au adus Domnului jertfe si au inaltat arderi de tot Domnului, a doua zi dupa aceasta: o mie de miei, o mie de berbeci si o mie de vitei cu turnarile lor si o multime de jertfe de la tot Israelul.

22. Si au mancat si au baut inaintea Domnului in ziua aceea cu mare bucurie; iar in alt rand au facut rege pe Solomon, fiul lui David, si l-au uns inaintea Domnului ca rege, iar pe Tadoc arhiereu.

23. Si s-a urcat Solomon pe tronul Domnului, ca rege, in locul lui David, tatal sau, si a avut spor si tot Israelul s-a supus lui.

24. S-au supus lui Solomon de asemenea toate capeteniile si puternicii, precum si toti fiii lui David.

25. Iar Domnul a marit pe Solomon in ochii a tot Israelul si i-a daruit domnie slavita, cum nu mai avusese inainte de el nici unul din regii lui Israel.

26. David, fiul lui Iesei, a domnit peste tot Israelul.

27. Timpul domniei lui peste Israel a fost patruzeci de ani: in Hebron a domnit el sapte ani, iar in Ierusalim a domnit treizeci si trei.

28. Si a murit la adanci batranete, satul de viata, de bogatie si de slava, iar in locul lui s-a facut rege Solomon, fiul sau.

29. Faptele lui David, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in insemnarile lui Samuel vazatorul si in insemnarile lui Natan proorocul si in insemnarile lui Gad vazatorul,

30. Precum si toata domnia lui si barbatia lui si intamplarile ce s-au petrecut cu el si cu Israel si cu toate imparatiile pamantului.

Capitolul precedent
pixel
***