Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numerii 22

1. Purcezand apoi de acolo, fiii lui Israel au tabarat in sesurile Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului.

2. Iar Balac, fiul lui Sefor, vazand toate cate facuse Israel Amoreilor,

3. S-a infricosat foarte tare de poporul acesta, pentru ca era mult la numar, si s-au inspaimantat Moabitii de fiii lui Israel

4. Si au zis catre capeteniile Madianitilor: "Poporul acesta mananca acum totul imprejurul nostru, cum mananca boul iarba campului". Balac insa, feciorul lui Sefor, era atunci regele Moabitilor.

5. Deci a trimis acesta soli la Valaam, fiul lui Beor, in Petor, care e asezat langa raul Eufrat, in pamantul fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: "Iata a iesit un popor din Egipt si a acoperit fata pamantului si traieste langa mine.

6. Vino deci si-mi blesteama poporul acesta, ca este mai tare decat mine, si atunci poate voi fi in stare sa-l bat si sa-l alung din tara. Eu stiu ca pe cine binecuvantezi tu acela este binecuvantat, si pe cine blestemi este blestemat".

7. S-au dus deci batranii Moabitilor si batranii Madianitilor cu mainile pline de daruri pentru vraji; si ajungand la Valaam, i-au spus vorbele lui Balac.

8. Iar el le-a zis: "Ramaneti aici peste noapte si va voi da raspuns cum imi va spune Domnul". Si au ramas capeteniile lui Moab la Valaam.

9. Atunci a venit Dumnezeu la Valaam si a zis: "Cine sunt oamenii aceia de la tine?"

10. Iar Valaam a zis catre Dumnezeu: "Balac, fiul lui Sefor, regele Moabului, i-a trimis la mine sa-mi spuna:

11. Iata a iesit din Egipt un popor si a acoperit fata pamantului si locuieste langa mine; vino dar de mi-l blesteama, doar l-as putea birui si alunga din tara".

12. Dumnezeu insa a zis catre Valaam: "Sa nu te duci cu ei si sa nu blestemi pe poporul acela, ca este binecuvantat".

13. Dimineata s-a sculat Valaam si a zis catre batranii lui Balac: "Duceti-va la stapanul vostru, ca nu ma lasa Dumnezeu sa merg cu voi".

14. Sculandu-se deci, capeteniile Moabului au venit la Balac si i-au spus: "Valaam n-a vrut sa vina cu noi".

15. Atunci Balac a trimis alti soli mai multi si mai insemnati decat aceia.

16. Si venind acestia la Valaam, i-au zis: "Asa graieste Balac al lui Sefor: Nu te lepada a veni pana la mine;

17. Ca iti voi da cinste mare si-ti voi face toate cate-mi vei zice; vino insa si-mi blesteama poporul acesta".

18. Iar Valaam a raspuns si a zis catre capeteniile lui Balac: "Chiar de mi-ar da Balac casa sa plina de argint si de aur, nu pot sa calc porunca Domnului Dumnezeului meu si sa fac ceva mic sau mare dupa placul meu.

19. Ramaneti insa acum si voi aici peste noapte si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul".

20. Atunci a venit Dumnezeu la Valaam noaptea si i-a zis: "Daca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala si te du cu ei; dar sa faci ceea ce-ti voi zice Eu!"

21. A doua zi s-a sculat Valaam, si-a pus samarul pe asina sa si s-a dus cu capeteniile Moabului.

22. Dar se aprinsese mania lui Dumnezeu pentru ca s-a dus, iar ingerul Domnului s-a sculat, ca sa-l mustre pe cale.

23. Cum sedea el pe asina sa, insotit de doua slugi ale sale, a vazut asina pe ingerul Domnului, care statea in drum cu sabia ridicata in mana, si s-a abatut din drum pe camp; iar Valaam a batut asina cu toiagul sau, ca sa o intoarca la drum.

24. Dar ingerul Domnului a stat in drumul ingust intre vii, unde de o parte si de alta era zid;

25. Si asina, vazand ingerul Domnului, s-a tras catre zid si a strans piciorul lui Valaam in zid, si acesta iar a inceput s-o bata.

26. Ingerul Domnului insa a trecut iar si a stat la loc stramt, unde nu era chip sa te abati nici la dreapta, nici la stanga.

27. Iar asina, vazand pe ingerul Domnului, s-a culcat sub Valaam. Atunci s-a maniat Valaam si a inceput sa bata asina cu toiagul.

28. Dar Domnul a deschis gura asinei si aceasta a zis catre Valaam: "Ce ti-am facut eu, de ma bati acum pentru a treia oara?"

29. Si Valaam a zis catre asina: "Pentru ca ti-ai ras de mine; de as fi avut in mana o sabie, te-as fi ucis aici pe loc".

30. Raspuns-a asina lui Valaam: "Au nu sunt eu asina ta, pe care ai umblat din tineretile tale si pana in ziua aceasta? Avut-am oare deprinderea de a ma purta asa cu tine?" Si el a zis: "Nu!"

31. Atunci a deschis Domnul ochii lui Valaam si acesta a vazut pe ingerul Domnului, care statea in mijlocul drumului cu sabia ridicata in mana, si s-a inchinat si a cazut cu fata la pamant.

32. Iar ingerul Domnului i-a zis: "De ce ai batut asina ta de trei ori? Eu am iesit sa te impiedic, deoarece calea ta nu este dreapta inaintea mea;

33. Si asina, vazandu-ma pe mine, s-a intors de la mine de trei ori pana acum; daca ea nu s-ar fi intors de Ia mine, eu te-as fi ucis pe tine, iar pe ea as fi lasat-o vie".

34. Zis-a Valaam catre ingerul Domnului: "Am pacatuit, pentru ca n-am stiut ca stai tu in drum inaintea mea. Deci, daca aceasta nu este placut in ochii tai, atunci ma voi intoarce".

35. Iar ingerul Domnului a zis catre Valaam: "Du-te cu oamenii acestia, dar sa graiesti ceea ce-ti voi spune eu!" si s-a dus Valaam cu capeteniile lui Balac.

36. Cand a auzit Balac ca vine Valaam, a iesit in intampinarea lui in orasul moabit, care este langa hotarul de la Arnon, chiar la hotar.

37. Si a zis Valaam catre Balac: "Iata acum am venit la tine. Dar pot eu, oare, sa-ti spun ceva?

38. Ce-mi va pune Dumnezeu in gura, aceea iti voi grai!"

39. Apoi s-a dus Valaam cu Balac si au mers la Kiriat-Hutot.

40. Atunci a junghiat Balac oi si boi si a trimis lui Valaam si capeteniilor ce erau cu el.

41. Iar a doua zi de dimineata, a luat Balac pe Valaam si l-a suit pe inaltimile lui Baal, ca sa-i arate de acolo o parte din popor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***