Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numerii 13

1. Acolo a grait Domnul cu Moise si i-a zis:

2. "Trimite din partea ta oameni ca sa iscodeasca pamantul Canaanului pe care am sa-l dau Eu fiilor lui Israel spre mostenire; cate un om de fiecare semintie sa trimiti; insa acestia sa fie toti capetenii intre ei".

3. Si i-a trimis pe acestia Moise din pustiul Paran, dupa porunca Domnului, si erau toti capetenii.

4. Iata acum si numele lor: Sammua, fiul lui Zahur, din semintia lui Ruben.

5. Safat, fiul lui Hori, din semintia lui Simeon;

6. Caleb, fiul lui Iefone, din semintia lui Iuda;

7. Igal, fiul lui Iosif, din semintia lui Isahar;

8. Osia, fiul lui Navi, din semintia lui Efraim;

9. Falti, fiul lui Rafu, din semintia lui Veniamin;

10. Gadiel, fiul lui Sodi, din semintia lui Zabulon;

11. Gadi, fiul lui Susi, din Manase, semintia lui Iosif;

12. Amiel, fiul lui Ghemali, din semintia lui Dan;

13. Setur, fiul lui Mihael, din semintia lui Aser;

14. Nahbi, fiul lui Vofsi, din semintia lui Neftali;

15. Gheuel, fiul lui Machi, din semintia lui Gad.

16. Acestea sunt numele barbatilor pe care i-a trimis Moise sa iscodeasca tara. Insa pe Osia, fiul lui Navi, Moise l-a numit Iosua.

17. Trimitandu-i pe acestia din pustiul Paran ca sa iscodeasca pamantul Canaanului, Moise le-a zis:

18. "Suiti-va din pustiul acesta si va urcati pe munte si cercetati ce pamant este si ce popor locuieste in el; de este tare sau slab, mult la numar sau putin;

19. Cum este tara pe care o locuieste: buna sau rea, cum sunt orasele in care traieste el: cu ziduri sau fara ziduri;

20. Cum este pamantul: gras sau slab, de sunt pe el copaci sau nu. Fiti curajosi si luati din roadele pamantului aceluia". Aceasta se petrecea pe vremea coacerii strugurilor.

21. Si s-au dus ei si au cercetat pamantul de la pustiul Tin pana la Rehob, care vine langa Hamat.

22. De acolo au trecut in partea de miazazi a Canaanului si au mers pana la Hebron, unde traiau Ahiman, Sesai, si Talmai, copiii lui Enac. Hebronul fusese zidit cu sapte ani inaintea orasului egiptean Toan.

23. Apoi au venit pana in valea Escol, au cercetat-o si au taiat de acolo o vita de vie cu un strugure de poama si au dus-o doi pe parghie. Au mai luat de asemenea rodii si smochine.

24. Locul acesta l-au numit ei valea Escol, adica valea strugurelui, de la strugurele de poama pe care l-au taiat de acolo fiii lui Israel.

25. Si dupa ce au cercetat ei pamantul, s-au intors dupa patruzeci de zile

26. Si, mergand, au venit la Moise si la Aaron si la toata obstea fiilor lui Israel, la Cades, in pustiul Paran, si le-au adus lor si intregii obsti vita si le-au aratat roadele pamantului aceluia.

27. Apoi le-au povestit si au zis: "Am fost in pamantul in care ne-ai trimis, pamantul in care curge miere si lapte si iata roadele lui.

28. Dar poporul care locuieste in el, este indraznet si orasele sunt intarite si foarte mari, ba si pe fiii lui Enac i-am vazut acolo.

29. Amalec locuieste in partea de miazazi a tarii; Heteii, Heveii, Iebuseii si Amoreii locuiesc in munti, iar Canaaneii locuiesc pe langa mare si pe langa raul Iordanului".

30. Caleb insa a linistit poporul inaintea lui Moise, zicand: "Nu, ci sa mergem si sa-l cuprindem, pentru ca il vom putea birui!"

31. Iar oamenii cei ce fusesera cu el au zis: "Nu putem sa mergem impotriva poporului aceluia, pentru ca e mult mai puternic decat noi".

32. Si au imprastiat printre fiii lui Israel zvonuri rele despre pamantul pe care-l cercetasera, zicand: "Pamantul pe care l-am strabatut noi, ca sa-l vedem, este un pamant care mananca pe cei ce locuiesc in el si tot poporul, pe care l-am vazut acolo, sunt oameni foarte mari.

33. Acolo am vazut noi si uriasi, pe fiii lui Enac, din neamul uriasilor; si noua ni se parea ca suntem fata de ei ca niste lacuste si tot asa le paream si noi lor".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***