Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea lui Neemia (a doua Ezdra) 8

1. Atunci s-a adunat tot poporul ca un singur om in piata cea din fata Portii Apelor si a zis lui Ezdra carturarul sa aduca el cartea legii lui Moise pe care a dat-o Domnul lui Israel.

2. Si carturarul Ezdra a adus legea inaintea adunarii, care era alcatuita din barbati si din femei si din toti acei ce erau in stare sa inteleaga. Aceasta s-a facut in ziua intai a lunii a saptea.

3. Si a citit Ezdra din carte de dimineata pana la amiaza in piata cea de dinaintea Portii Apelor, inaintea barbatilor si femeilor si a celor ce erau in stare sa priceapa si tot poporul a fost cu luare-aminte la citirea cartii legii.

4. Ezdra carturarul statea sus pe un podet de lemn, facut anume pentru acest prilej. Alaturi de el, la dreapta lui, stateau Matitia, Sema, Anaia, Urie, Hilchia si Maaseia; iar la stanga lui se aflau Pedaia, Misael, Malchia, Hasum, Hasbadana, Zaharia si Mesulam.

5. Si a deschis Ezdra cartea inaintea ochilor a tot poporul, caci el se afla mai sus decat tot poporul si cand a deschis el cartea, tot poporul statea in picioare in piata.

6. Mai intai Ezdra a binecuvantat pe Domnul, marele Dumnezeu si tot poporul, ridicandu-si mainile, a raspuns: Amin, Amin! Si plecandu-se, s-a inchinat inaintea Domnului pana la pamant.

7. Apoi Iosua, Bani, Serebia, Iamin, Acub, Sabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia, si levitii au talcuit poporului legea, stand fiecare la locul lui.

8. Ei citeau lamurit bucati din cartea legii lui Dumnezeu, iar bucatile citite le lamureau si poporul intelegea cele ce se citeau.

9. Atunci Neemia, guvernatorul, Ezdra preotul si carturarul, si levitii care invatau poporul au zis catre tot poporul: "Ziua aceasta este inchinata Domnului Dumnezeului vostru, sa nu fiti tristi, nici sa plangeti! Caci tot poporul plangea, auzind cuvintele legii.

10. Ci mergeti de mancati carne grasa si beti vin dulce - adaugara ei - si trimiteti parte si celor ce n-au nimic gatit, caci ziua aceasta este sfintita Domnului nostru. Nu fiti tristi, caci bucuria Domnului va fi puterea voastra".

11. Si au linistit levitii tot poporul, zicand: "Taceti, caci ziua aceasta este sfanta. Nu fiti tristi!"

12. Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea si sa trimita parti celor ce nu aveau si sa faca veselie mare; caci intelesesera ei cuvintele ce li se talcuisera.

13. A doua zi, capii familiilor din tot poporul, preotii si levitii se stransesera imprejurul lui Ezdra carturarul, ca sa asculte talmacirea cuvintelor legii.

14. Si au gasit ei scris in legea pe care Domnul a dat-o lui Moise, ca fiii lui Israel in timpul sarbatorilor din luna a saptea trebuie sa locuiasca in corturi.

15. Si au vestit aceasta in toate cetatile lor si in Ierusalim, zicand: "Duceti-va de cautati, in munte, crengi de maslin salbatic, de mirt, de finici si de tufari si faceti corturi cum este scris".

16. Atunci poporul s-a dus sa caute crengi si a facut fiecare cort pe acoperisul casei lor, in curtea sa, in curtea templului Domnului si in piata de dinaintea Portii Apelor si in piata de dinaintea Portii lui Efraim.

17. Toata obstea celor ce se intorsesera din robie si-a facut corturi si a stat in ele. Din zilele lui Iosua, fiul lui Navi, pana in ziua aceasta, fiii lui Israel nu mai fusesera asa. Si a fost bucurie foarte mare.

18. Si s-a citit din cartea legii Domnului in fiecare zi, din cea dintai zi pana la cea din urma. Si au tinut sarbatoarea sapte zile iar a opta zi au facut o adunare sarbatoreasca, dupa randuiala.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***