Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea judecatorilor 8

1. Zis-au Efraimitii catre el: "De ce ai facut asasi nu ne-ai chemat cand ai mers sa te lupti cu Madianitii?" Si s-au certat strasnic cu el.

2. Iar Ghedeon le-a raspuns: "Facut-am eu oare ceva la fel cu ceea ce ati facut voi? Nu e mai fericit oare Efraim ca a cules toata via, decat Abiezer care s-a ales cu cativa ciorchini?

3. In mainile voastre a dat Dumnezeu pe capeteniile Madianitilor Oreb si Zeeb si ce-am putut sa fac eu asemenea cu ce ati facut voi?" Atunci s-a linistit duhul lor cel intaratat impotriva lui, cand le-a spus asemenea cuvinte.

4. Apoi a venit Ghedeon la Iordan si a trecut si el si cei trei sute de oameni care erau cu dansul si care obosisera si flamanzisera, urmarind pe dusman.

5. El a zis catre locuitorii din Sucot: "Dati paine oamenilor care merg cu mine, caci sunt obositi si urmarim pe Zebah si pe Talmuna, regii Madianitilor".

6. Iar capeteniile din Sucot au raspuns: "Dar este oare mana lui Zebah si Talmuna in stapanirea ta, ca sa dam paine ostirii tale?"

7. Atunci Ghedeon a zis: "Cand va da Domnul pe Zebah si pe Talmuna in mana mea, am sa scarpin trupul vostru cu spinii pustiului si cu maracini".

8. Dupa aceea s-a dus el la Penuel si a spus la fel locuitorilor lui; dar locuitorii din Penuel i-au raspuns la fel cum raspunsesera si cei din Sucot.

9. Si a zis el si locuitorilor din Penuel: "Daca ma voi intoarce biruitor, am sa daram turnul acesta".

10. Zebah si Talmuna erau in Carcor si cu ei erau ostirile lor pana la cincisprezece mii de oameni, toti cei ce mai ramasesera din toata ostirea locuitorilor Rasaritului; cazusera insa o suta douazeci de mii de oameni purtatori de sabie.

11. Si s-a dus Ghedeon la cei ce traiau in corturi la Rasarit de Nobah si de Iogbeha, si au lovit tabara tocmai cand erau mai fara grija.

12. Atunci Zebah si Talmuna au fugit, iar el a alergat dupa dansii si a prins pe amandoi regii Madianitilor, pe Zebah si pe Talmuna, si a pus toata tabara in invalmaseala.

13. Apoi s-a intors Ghedeon, fiul lui Ioas, de la razboi de pe colina Heres.

14. Si a prins un tanar locuitor din Sucot si l-a intrebat si acesta i-a insirat in scris pe capeteniile si batranii Sucotului, care erau in numar de saptezeci si sapte de oameni.

15. Apoi a venit la locuitorii Sucotului si a zis: "Iata Zebah si Talmuna, din pricina carora ati ras de mine si mi-ati zis: Au doara mana lui Zebah si Talmuna e in stapanirea ta, ca sa dam paine oamenilor tai celor obositi?"

16. Dupa aceea a luat spini din pustiu si maracini si a pedepsit cu ei pe batranii cetatii si pe locuitorii din Sucot.

17. Si turnul din Penuel l-a daramat, iar pe locuitorii cetatii i-a ucis.

18. Si a zis catre Zebah si Talmuna: "Ce fel erau aceia pe care i-ati ucis voi in Tabor?" Zis-au ei: "Asa, cum esti si tu; fiecare avea infatisarea unui fiu de rege".

19. Iar Ghedeon a zis: "Aceia erau fratii mei, fiii mamei mele! Viu este Domnul, de i-ati fi lasat cu viata, eu nu v-as ucide!"

20. Apoi a zis catre Ieter, intaiul sau nascut: "Scoala si-i ucide". Dar tanarul nu si-a scos sabia, caci s-a temut, pentru ca era inca tanar.

21. Zis-au Zebah si Talmuna: "Scoala tu si ne ucide, pentru ca dupa cum este omul asa este si puterea lui!" Si s-a sculat Ghedeon si a ucis pe Zebah si Talmuna si a luat fraiele de la gatul camilelor lor.

22. Dupa aceea au zis Israelitii catre Ghedeon: "Domneste peste noi tu si fiul tau si fiul fiului tau, pentru ca ne-ai izbavit din mainile Madianitilor!"

23. Iar Ghedeon le-a zis: "Nici eu nu voi domni peste voi, nici fiul meu nu va domni peste voi, ci Domnul sa domneasca peste voi!

24. Dar am sa va rog si eu un lucru, a adaugat Ghedeon, sa-mi dea fiecare din voi cate un cercel din prazile voastre; caci vrajmasii aveau multi cercei de aur, pentru ca erau Ismaeliti".

25. Ei au zis: "Iti vom da". Si au intins o manta si au aruncat acolo fiecare cate un cercel din prada sa.

26. Si greutatea cerceilor de aur pe care i-a cerut el a fost o mie sapte sute de sicli de aur, afara de verigi, de nasturi si de hainele de purpura de pe cei doi regi ai Madianitilor si afara de lanturile lor de aur care erau la gatul camilelor lor.

27. Din acestea a facut Ghedeon un efod si l-a pus in cetatea sa, in Ofra; si a fost aceasta pricina de pacat pentru tot Israelul si cursa pentru Ghedeon si pentru toata casa lui.

28. Astfel s-au supus Madianitii inaintea fiilor lui Israel si nu s-au mai apucat sa-si ridice capul si s-a odihnit tara patruzeci de ani, in zilele lui Ghedeon.

29. Apoi s-a dus Ierubaal, fiul lui Ioas, si a trait in casa sa.

30. Si a avut Ghedeon saptezeci de fii care au rasarit din coapsele lui, caci el a avut femei multe.

31. De asemenea i-a nascut un fiu si concubina sa care traia in Sichem si el i-a pus numele Abimelec.

32. Apoi a murit Ghedeon, fiul lui Ioas, la batraneti adanci, si a fost inmormantat in mormantul tatalui sau Ioas, in Ofra lui Abiezer.

33. Dupa ce a murit Ghedeon, fiii lui Israel au inceput iarasi a pacatui pe urma baalilor si si-au asezat ca dumnezeu pe Baal-Berit;

34. Nu si-au mai adus aminte fiii lui Israel de Domnul Dumnezeul lor, Care ii izbavise din mainile tuturor vrajmasilor care ii inconjurau.

35. Casei lui Ierubaal, adica a lui Ghedeon, nu i-au dat nici o cinste pentru toate binefacerile pe care acesta le facuse intregului Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***