Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea judecatorilor 6

1. Fiii lui Israel au inceput iarasi sa faca rele inaintea Domnului si Domnul i-a dat in mainile Madianitilor pentru sapte ani.

2. Si mana Madianitilor era grea pentru Israel, si fiii lui Israel si-au facut, de raul Madianitilor, ascunzatori in munti si pesteri si stanci greu de patruns.

3. Cand Israel semana, veneau Madianitii, Amalecitii si locuitorii din pustie la el

4. Si stateau la ei in corturi, mancand roadele pamantului pana la Gaza, si nu lasau pentru hrana lui Israel nici oaie, nici bou, nici asin.

5. Caci ei veneau cu vitele si cu corturile lor si veneau multi ca lacustele; ei si camilele lor erau fara numar si cutreierau tara lui Israel si o pustiau.

6. Si Israel a saracit cumplit din pricina Madianitilor si a strigat catre Domnul.

7. Si cand au strigat fiii lui Israel catre Domnul impotriva Madianitilor,

8. A trimis Domnul prooroc la fiii lui Israel si le-a zis: "Asa graieste Domnul Dumnezeul lui Israel: Eu v-am scos din tara Egiptului, Eu v-am scos din casa robiei;

9. Eu v-am scapat din mainile Egiptenilor si din mainile tuturor celor ce va apasau, i-am alungat de la voi si tara lor am dat-o voua,

10. Si v-am spus: Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; sa nu cinstiti pe dumnezeii Amoreilor, in tara carora traiti. Dar voi n-ati ascultat glasul Meu".

11. Atunci a venit ingerul Domnului si a sezut in Ofra sub un stejar, care era al lui Ioas, tatal lui Abiezer; si fiul sau Ghedeon treiera atunci graul in arie, ca sa-l ascunda de Madianiti.

12. Si i s-a aratat ingerul Domnului si i-a zis: "Domnul este cu tine, voinicule!"

13. Iar Ghedeon i-a zis: "Domnul meu, daca Domnul e cu noi, pentru ce ne-au ajuns pe noi toate necazurile acestea? Si unde sunt oare toate minunile Lui de care ne-au istorisit noua parintii nostri cand ne spuneau: Din Egipt ne-a scos pe noi Domnul. Acum insa ne-a parasit Domnul si ne-a dat in mainile Madianitilor".

14. Si cautand Domnul spre el, a zis: "Mergi cu aceasta putere a ta si izbaveste pe Israel din mainile Madianitilor. Iata, Eu te trimit!"

15. Atunci Ghedeon a zis: "Doamne, cum sa izbavesc eu pe Israel? Iata neamul meu este cel mai sarac din semintia lui Manase, iar eu sunt cel mai mic in casa tatalui meu". Domnul insa i-a zis:

16. "Eu voi fi cu tine si tu vei bate pe Madianiti, ca pe un singur om".

17. A zis Ghedeon catre Dansul: "De am aflat eu trecere in ochii Tai, arata-mi un semn, ca sa-mi dovedesti cele ce-mi vorbesti:

18. Sa nu Te duci de aici, pana nu ma voi intoarce la Tine si-mi voi aduce darul meu si ti-l voi da". Si Domnul a zis: "Voi sta pana te vei intoarce".

19. Si s-a dus Ghedeon si a gatit un ied si azime din o efa de faina; carnea a pus-o intr-un cos, iar zeama a turnat-o intr-o oala si a dus-o la El sub stejar si I-a pus-o inainte.

20. Si a zis catre dansul ingerul Domnului: "Ia carnea si azimile si pune-le pe piatra aceasta si toarna zeama peste ele". Si a facut Ghedeon asa.

21. Atunci ingerul Domnului, intinzandu-si varful toiagului ce-l avea in mana sa, s-a atins de carne si de azime; si a iesit foc din piatra si a mistuit carnea si azimile; si ingerul Domnului s-a facut nevazut de la ochii lui.

22. Si a cunoscut Ghedeon ca acesta este ingerul Domnului, si a zis Ghedeon: "Vai de mine, Stapane Doamne, ca am vazut pe ingerul Domnului fata catre fata!"

23. Zis-a Domnul: "Pace tie. Nu te teme, caci nu vei muri!"

24. Si a facut acolo Ghedeon un jertfelnic Domnului si l-a numit "Iahve-Salom". Si se afla acesta si astazi in Ofra lui Abiezer.

25. In noaptea aceea i-a zis Domnul: "Ia un vitel din cireada tatalui tau si un taur de sapte ani si sfarama jertfelnicul lui Baal pe care-l are tatal tau si taie copacul cel sfant de langa el;

26. Si zideste un jertfelnic in cinstea Domnului Dumnezeului tau, Care ti S-a aratat pe varful stancii acesteia; apoi ia taurul si-l adu ardere de tot pe lemnele copacului pe care ai sa-l tai".

27. Atunci Ghedeon a luat zece oameni dintre slugile sale si a facut cum ii graise Domnul. Si fiindca se temea de casnicii tatalui sau si de oamenii din cetate sa faca acestea ziua, le-a facut noaptea.

28. Si cand s-au sculat dimineata locuitorii cetatii, au vazut jertfelnicul lui Baal daramat si copacul cel de langa el taiat si taurul adus ardere de tot pe jertfelnicul cel nou.

29. Si ziceau unii catre altii: "Cine oare a facut acestea?" Iar dupa ce au cercetat si au intrebat, au zis: "Ghedeon, fiul lui Ioas, a facut acestea!"

30. Atunci au zis locuitorii cetatii catre Ioas: "Scoate pe fiul tau, ca trebuie sa moara, pentru ca a daramat jertfelnicul lui Baal si a taiat copacul cel de langa el".

31. Iar Ioas a zis celor ce venisera la dansul: "Voi oare vreti sa treceti de partea lui Baal? Vreri voi oare sa-l aparati? Cine va trece de partea lui acela va fi dat mortii, chiar in dimineata aceasta; daca el este dumnezeu, sa se apere singur pe sine pentru ca i s-a stricat jertfelnicul".

32. Din acea zi au inceput a numi pe Ghedeon, Ierubaal, pentru ca ziceau: "Sa se judece singur Baal cu dansul, pentru ca i-a stricat jertfelnicul".

33. In timpul acesta toti Madianitii, Amalecitii si locuitorii Rasaritului s-au adunat impreuna, au trecut raul si si-au asezat tabara in valea Izreel.

34. Atunci a cuprins Duhul Domnului pe Ghedeon si a trambitat acesta din trambita si a fost chemata familia lui Abiezer sa mearga cu dansul.

35. Apoi s-au trimis soli prin toata semintia lui Manase si aceasta a raspuns ca merge cu dansul. Si tot asa s-au trimis soli la Aser, la Zabulon si la Neftali si au venit si acestia in intampinarea lor.

36. Atunci a zis Ghedeon catre Dumnezeu: "De vrei sa izbavesti pe Israel prin mana mea, cum zici,

37. Apoi iata eu intind aici in arie lana ce am tuns; si de va fi roua numai pe lana, iar incolo peste tot locul uscaciune, atunci voi sti ca vei izbavi pe Israel prin mana mea, cum ai zis".

38. Si s-a facut asa; si a doua zi s-a sculat Ghedeon dis-de-dimineata si s-a apucat sa stoarca lana si a stors roua din lana un vas plin de apa.

39. Apoi iarasi a zis Ghedeon catre Domnul: "Sa nu Te manii pe mine, daca am sa mai zic o data si daca am sa mai fac numai o incercare cu lana: sa fie uscata numai lana, iar peste tot locul sa fie roua".

40. Si a facut asa Dumnezeu in noaptea aceea: a fost uscaciune numai pe lana, iar peste tot locul a fost roua.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***