Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea judecatorilor 20

1. Atunci au iesit fiii lui Israel si s-a adunat toata obstea, ca un singur om, de la Dan pana la Beerseba, cu tara Galaadului, inaintea Domnului la Mitpa.

2. Capeteniile intregului popor si toate semintiile lui Israel s-au infatisat inaintea Domnului, la adunarea poporului lui Dumnezeu, ca la patru sute de mii pedestri, purtatori de sabie.

3. Si au auzit fiii lui Veniamin ca fiii lui Israel au venit la Mitpa. Atunci au zis fiii lui Israel: "Spuneti cum s-a facut nelegiuirea aceasta?"

4. Iar levitul, barbatul femeii celei ucise, a raspuns si a zis: "Eu cu concubina mea am venit sa ramanem in Ghibeea lui Veniamin.

5. Si s-au ridicat asupra mea locuitorii din Ghibeea si au inconjurat pentru mine casa, noaptea; aveau de gand sa ma ucida si au chinuit pe concubina mea, batandu-si joc de ea, asa incat ea a murit.

6. Atunci eu am luat concubina mea, am taiat-o si am trimis-o in toate tinuturile stapanirii lui Israel, pentru ca ei au facut un lucru nelegiuit si de rusine in Israel.

7. Iata acum voi, fiii lui Israel, cercetati cu totii acest lucru si hotarati aici".

8. Si s-a ridicat tot poporul, ca un singur om, si a zis: "Nu ne vom duce nici unul la corturile noastre si nimeni nu se va intoarce la casa sa,

9. Ci iata ce vom face acum cu Ghibeea: Vom merge asupra ei dupa sorti;

10. Si vom lua cate zece oameni la suta din toate semintiile lui Israel, cate o suta la mie si cate o mie la zece mii, ca sa aduca merinde pentru poporul care se va duce asupra Ghibeii lui Veniamin, ca sa o pedepseasca pentru lucrul rusinos pe care l-a facut ea in Israel".

11. Si s-au adunat toti Israelitii asupra cetatii intr-un cuget, ca un singur om.

12. Si au trimis semintiile lui Israel in toata semintia lui Veniamin sa se spuna: "Ce lucru rusinos s-a facut la voi?

13. Dati pe acei oameni ticalosi care sunt in Ghibeea, ca avem sa-i omoram si sa starpim raul din Israel!" Dar fiii lui Veniamin n-au voit sa asculte glasul fratilor lor, adica al fiilor lui Israel.

14. Si s-au adunat fiii lui Veniamin de prin cetati la Ghibeea, ca sa mearga cu razboi asupra fiilor lui Israel.

15. Si s-au numarat in ziua aceea fiii lui Veniamin, care se adunasera de prin cetati, douazeci si sase de mii de oameni purtatori de sabie; afara de acestia se mai numarau din locuitorii Ghibeii sapte sute de oameni alesi.

16. Din tot poporul acesta erau sapte sute de oameni alesi, care erau stangaci, si toti acestia nimereau drept la tinta cand aruncau pietre cu prastia in firul de par.

17. Israelitii insa, afara de fiii lui Veniamin, numarau patru sute de mii de oameni purtatori de sabie si toti acestia erau destoinici la lupta.

18. Si s-au sculat si s-au dus la casa Domnului si au intrebat pe Dumnezeu si au zis fiii lui Israel: "Cine din noi va pleca intai la razboi cu fiii lui Veniamin?" Si Domnul a zis: "Iuda va pleca intai!"

19. Apoi s-au sculat fiii lui Israel dimineata si au tabarat langa Ghibeea.

20. Si au pornit fiii lui Israel la razboi impotriva lui Veniamin si s-au pus fiii lui Israel in randuiala de razboi aproape de Ghibeea.

21. Iar fiii lui Veniamin au iesit din Ghibeea si au pus in ziua aceea douazeci si doua de mii de Israeliti la pamant.

22. Dar poporul israelit se imbarbata si se puse din nou in randuiala de razboi in acelasi loc unde statuse in ziua intai.

23. Si s-au dus fiii lui Israel si au plans inaintea Domnului pana seara si au intrebat pe Domnul: "Sa mai mergem oare la lupta cu fiii lui Veniamin, fratele meu?" Si Domnul a zis: "Mergeti asupra lui!"

24. Si au inaintat fiii lui Israel asupra fiilor lui Veniamin a doua oara.

25. Si a iesit Veniamin asupra lor din Ghibeea a doua zi si au mai pus la pamant din fiii lui Israel inca optsprezece mii de oameni purtatori de sabie.

26. Atunci toti fiii lui Israel si tot poporul au plecat si au venit la casa Domnului si au postit in ziua aceea pana seara si au adus arderi de tot si jertfe de impacare inaintea Domnului.

27. Si au intrebat fiii lui Israel pe Domnul. Pe atunci chivotul legii Domnului se afla acolo,

28. Si Finees, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, sta inaintea lui Dumnezeu, zicand: "Sa mai ies eu oare la lupta cu fiii lui Veniamin, fratele meu, sau nu?" Iar Domnul a zis: "Duceti-va, ca maine Eu am sa-l dau in mainile tale!"

29. Si au pus fiii lui Israel oameni de paza imprejurul Ghibeii.

30. Apoi s-au dus fiii lui Israel asupra fiilor lui Veniamin a treia zi si s-au pus in randuiala de razboi inaintea Ghibeii, ca si mai inainte.

31. Iar fiii lui Veniamin au iesit asupra poporului si s-au departat de cetate, incepand, ca si mai inainte, a ucide din popor pe caile ce duceau una spre Betleem, iar alta spre Ghibeea, peste camp; si au ucis pana la treizeci de insi dintre Israeliti.

32. Atunci au zis fiii lui Veniamin: "Acestia au sa cada inaintea noastra, ca si inainte". Iar fiii lui Israel au zis: "Sa fugim de ei si sa-i departam de cetate pe cale". Si au facut asa.

33. Atunci toti Israelitii s-au sculat de la locurile lor si au tabarat la Baal-Tamar. Iar oamenii de paza ai lui Israel au alergat de la locul lor, din partea de apus a Ghibeii.

34. Si au sosit inaintea Ghibeii zece mii de oameni alesi din tot Israelul si s-a inceput o lupta crancena; dar fiii lui Veniamin nu stiau ca-i ameninta primejdia.

35. Si a lovit Domnul pe Veniamin inaintea Israelitilor si Israelitii au rapus in ziua aceea din fiii lui Veniamin douazeci si cinci de mii o suta de oameni purtatori de sabie.

36. Atunci au vazut fiii lui Veniamin ca sunt infranti; caci Israelitii nu se retrageau din fata fiilor lui Veniamin, decat pentru ca se bizuiau pe oamenii pe care ei ii pusesera de paza impotriva Ghibeii.

37. Cei pusi la panda s-au aruncat repede asupra Ghibeii si au intrat in ea si au trecut toata cetatea prin ascutisul sabiei.

38. Israelitii insa se intelesesera cu oamenii de paza ca sa le fie semn al navalirii fumul ce se va ridica din cetate.

39. Deci cand Israelitii s-au tras inapoi de la locul de lupta, Veniamin a inceput sa loveasca si a ranit pana la vreo treizeci de Israeliti, si ziceau: "Iarasi au sa cada inaintea noastra, ca si in luptele dinainte!"

40. Atunci a inceput sa se ridice din cetate un stalp de fum. Si uitandu-se Veniamin inapoi, iata din toata cetatea se inalta fum spre cer.

41. In clipa aceasta Israelitii se intoarsera, iar Veniamin s-a speriat, caci a vazut ca-l ajunsese primejdia;

42. Si au fugit ei de Israeliti pe calea ce ducea spre pustie; dar macelul ii urmarea si cei ce ieseau din cetate erau ucisi pe loc.

43. Si au impresurat Israelitii pe Veniamin si l-au urmarit pana la Menoha si i-au macelarit pana in partea rasariteana a Ghibeii.

44. Atunci au cazut din fiii lui Veniamin optsprezece mii de insi, toti barbati voinici.

45. Iar cati au ramas s-au abatut si au fugit in pustiu spre stanca lui Rimon si au mai ucis Israelitii pe drum cinci mii de oameni; alergand dupa ei pana la Ghideom au mai ucis din ei inca doua mii de oameni.

46. Iar toti fiii lui Veniamin care au cazut in ziua aceea au fost douazeci si cinci de mii, purtatori de sabie, si toti acestia erau oameni voinici.

47. Si au fugit cei ce scapasera in pustiu, la stanca lui Rimon, ca la sase sute de oameni si au ramas acolo in muntele cel stancos al lui Rimon patru luni.

48. Iar Israelitii s-au intors la fiii lui Veniamin si i-au lovit cu sabia in cetate: si oameni si vite si tot ce au intalnit in toate cetatile si toate cetatile ce-au intalnit in cale le-au ars cu foc.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***