Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea judecatorilor 18

1. In zilele acelea nu era rege in Israel; si in timpul acela semintia lui Dan isi cauta mosie unde sa se aseze, caci pana atunci nu-i cazuse inca parte deplina printre semintiile lui Israel.

2. Si au trimis fiii lui Dan din neamul lor cinci oameni, barbati puternici, din Tora si din Estaol, ca sa cerceteze tara si s-o cunoasca si li s-a zis: "Duceti-va si cunoasteti tara aceea!" Si s-au dus aceia in Muntele Efraim, la casa lui Mica si au ramas acolo.

3. Pe cand se aflau ei la casa lui Mica, au cunoscut glasul tanarului levit si intrand la el, l-au intrebat: "Cine te-a adus aici? Ce faci si pentru ce stai aici?"

4. Iar el le-a raspuns: "Cutare si cutare a facut pentru mine Mica si mi-a dat simbrie si iata eu ii sunt preot".

5. Aceia insa i-au zis: "Intreaba pe Dumnezeu, ca sa stim, de vom izbuti pe calea in care am plecat".

6. Iar preotul le-a zis: "Mergeti cu pace, calea voastra in care mergeti este inaintea Domnului".

7. Si s-au dus cei cinci barbati si au ajuns la Lais si au vazut ca poporul din el traieste in pace, dupa obiceiul Sidonienilor, linistit si fara grija, si ca nu era in tara aceea cine sa obijduiasca cu ceva sau sa aiba stapanire: de Sidonieni ei traiau departe si cu nimeni nu aveau ei nici o treaba.

8. Atunci s-au intors cei cinci oameni la fratii lor in Tora si Estaol si au zis fratii lor catre ei: "Ce ne spuneti?"

9. Iar ei au raspuns: "Sa ne sculam si sa mergem asupra lor. Am vazut tara si este foarte buna. Voi insa sa nu stati pe ganduri si sa nu zaboviti a merge si a lua in stapanire tara aceea.

10. Cand veti merge, veti da de un popor fara grija si de o tara intinsa; Dumnezeu o va da in mainile voastre; acolo este un loc, unde nu lipseste nimic din tot ce da pamantul".

11. Si au plecat intr-acolo din tara si din Estaol din semintia lui Dan sase sute de oameni, incinsi cu arme de razboi.

12. Acestia s-au dus si au tabarat in Chiriat-Iearim in Iuda. De aceea se si numeste locul acela tabara lui Dan pana in ziua de astazi si e in dosul lui Chiriat-Iearim.

13. De acolo s-au indreptat spre Muntele Efraim si au venit la casa lui Mica,

14. Atunci au zis cei cinci barbati, care fusesera sa iscodeasca tara Lais, catre fratii lor: "Stiti voi oare ca in una din casele acestea este un efod, un terafim, un idol si un chip turnat? Asadar, ganditi-va ce trebuie sa faceti".

15. Apoi s-au abatut intr-acolo si au intrat la casa levitului celui tanar, in casa lui Mica si i-au dat buna ziua.

16. Cei sase sute de oameni din fiii lui Dan, incinsi cu arme de razboi, s-au oprit la poarta.

17. Iar cei cinci oameni, care fusesera de iscodisera tara, s-au dus si au intrat acolo, au luat idolul si efodul si terafimul si chipul cel turnat. Preotul insa statea la poarta cu cei sase sute de oameni incinsi cu arme de razboi.

18. Cand au intrat ei in casa lui Mica si au luat idolul, terafimul, efodul si chipul cel turnat, preotul le-a zis: "Ce faceti voi?"

19. Iar ei au zis: "Taci, pune-ti mana la gura si vino cu noi si ne fii parinte si preot; este mai bine oare de tine sa fii preot in casa unui singur om decat sa fii preot intr-o semintie sau intr-o familie a lui Israel?"

20. Atunci preotul s-a imbunat si a luat efodul, terafimul, idolul si chipul cel turnat si s-a dus cu multimea.

21. Dupa aceea ei s-au intors si au plecat, punand copiii, vitele si avutul inainte.

22. Iar dupa ce s-au departat de casa lui Mica, Mica si locuitorii caselor vecine cu casa lui Mica s-au strans si au alergat dupa fiii lui Dan,

23. Si au strigat catre fiii lui Dan, care s-au intors si au zis catre Mica: "Ce ai de strigi asa?"

24. A zis Mica: "Voi mi-ati luat dumnezeul meu, pe care l-am facut eu, si pe preotul meu si v-ati dus. Ce-mi mai ramane? Cum dar ziceti: Ce ai?"

25. Iar fiii lui Dan i-au zis: "Taci, sa nu-ti mai auzim gura! Altfel, suparandu-se, unii din noi vor tabari pe tine, si vei pieri si tu si familia ta".

26. Si s-au dus fiii lui Dan in drumul lor; iar Mica, vazand ca aceia sunt mai tari decat el, s-a intors si s-a dus la casa sa.

27. Iar fiii lui Dan au luat ceea ce facuse Mica si pe preotul care era la el si s-au dus la Lais asupra unui popor linistit si fara grija si l-au ucis cu sabia si cetatea au ars-o cu foc.

28. Si n-a avut cine sa-l ajute, caci era departe de Sidon si nu avea legaturi cu nimeni. Cetatea aceasta se afla in valea cea din apropiere de Bet-Rehob. Si au cladit din nou cetatea si s-au asezat in ea.

29. Apoi au pus numele cetatii Dan, dupa numele strabunului lor Dan, fiul lui Israel; mai inainte insa numele cetatii era Lais.

30. Si au asezat fiii lui Dan idolul la ei. Iar Ionatan, fiul lui Ghersom, si fiii sai au fost preoti in semintia lui Dan pana in ziua robirii tarii.

31. Si au avut la ei idolul facut de Mica in tot timpul cat cortul lui Dumnezeu a fost la Silo.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***