Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 44

1. Si acum asculta Iacove, sluga Mea si Israele, pe care te-am ales!

2. Asa zice Domnul, Facatorul si Ziditorul tau din pantecele maicii tale, si Ocrotitorul tau: "Nu te teme, sluga Mea Iacov si tu Israele, pe care te-am ales.

3. Ca Eu voi varsa apa peste pamantul insetat si paraie de apa in tinut uscat. Varsa-voi din Duhul Meu peste odrasla ta si binecuvantarea Mea peste mladitele tale.

4. Si vor odrasli ca iarba pe malul paraielor si ca pajistile de-a lungul apelor curgatoare!"

5. Unul va zice: "Eu sunt al Domnului!" Altul se va numi cu numele lui Iacov. Unul va scrie cu mana lui: "Sunt al Domnului" si va vrea sa-si dea numele de Israel!

6. Asa zise Domnul, Regele lui Israel si Izbavitorul sau, Domnul Savaot: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma si nu este alt dumnezeu afara de Mine!

7. Cine este ca Mine sa vina langa Mine, sa graiasca, sa prooroceasca si sa se masoare cu Mine! Cine a vestit de la inceput viitorul? Ceea ce se va intampla, cine poate sa le prevesteasca?

8. Nu va temeti, nici nu va spaimantati! N-am aratat Eu odinioara si n-am vestit, cand v-am luat pe voi de martori? Este oare un alt dumnezeu afara de Mine? Este un alt adapost ca Mine?

9. Toti facatorii de idoli nu sunt nimic si cele mai alese lucrari ale lor nu slujesc la nimic. Martorii lor nu vad nimic si, spre rusinea lor, nici nu inteleg nimic.

10. Cine a facut un dumnezeu si a turnat un idol fara sa traga un folos din aceasta?

11. Iata toti cinstitorii lor se rusineaza; mestesugarii nu sunt decat oameni! Sa se adune toti si sa se apropie! Ei tremura laolalta si simt mare rusine!

12. Fierarul ascute o dalta si da chip lucrului sau cu carbuni aprinsi. Alcatuieste idolul cu lovituri de ciocan si-i da chip cu puterea bratului sau. Lui ii este foame si, sleit de puteri, el rabda de sete si este tare obosit.

13. Lemnarul intinde sfoara, face un semn cu plumbul. El lucreaza cu sculele lui si masoara cu compasul. El face lucrul lui dupa chipul unui om, dupa frumoasa infatisare a unui pamantean, ca sa fie asezat intr-o casa.

14. El si-a taiat un cedru, sau a luat chiparos sau stejar, pe care si-i alesese dintre copacii padurii, sau a plantat un cedru pe care ploaia l-a facut sa creasca.

15. Omul se slujeste de ei pentru aprins focul si ii ia sa se incalzeasca. El ii arde ca sa coaca painea, ba mai mult, tot din el face si un dumnezeu si se inchina la el, face un idol pe care il cinsteste.

16. El a ars jumatate din lemne, a fript pe jeratic carne pe care o mananca si se satura. Se mai incalzeste si zice: "Mi-e cald! Simt vapaia lui!"

17. Si cu ce a ramas, el face un dumnezeu, un idol pe care il cinsteste si caruia i se inchina si caruia se roaga zicand: "Izbaveste-ma, ca tu esti dumnezeul meu!"

18. Ei nu-si dau seama si nici nu pricep ca ochii lor sunt inchisi si nu pot sa vada si inima lor este impietrita si nu pot sa inteleaga.

19. Cu toate acestea el nu-si face socoteala in inima sa, ca este simplu si fara pricepere, si nu zice: "Jumatate l-am pus pe foc si am copt paine, pe carbuni am fript carne si am mancat-o, iar cu cealalta jumatate care a mai ramas, voi face un idol uracios si ma voi inchina la un trunchi de copac".

20. El se hraneste cu naluci, inima lui inselata l-a dus la ratacire. El nu-si mantuieste sufletul sau si nu zice: "Oare ce am eu in mina mea nu este o momeala?"

21. Adu-ti aminte despre aceasta, Iacove, Israele, ca tu esti sluga Mea! Te-am facut sa-Mi fii Mie sluga, Israele, Eu nu te voi uita!

22. Risipit-am pacatele tale ca pe un nor si faradelegile tale ca pe o negura. Intoarce-te catre Mine, ca Eu te-am mantuit!

23. Cantati voi ceruri, ca Domnul a facut aceasta; rasunati adancuri ale pamantului; muntilor, tresaltati de bucurie, voi toti copacii padurii, cantati, ca a rascumparat Domnul pe Iacov si in Israel Si-a dat pe fata slava Sa!

24. Asa graieste Domnul, Izbavitorul tau si Care te-a zidit din sanul maicii tale: "Eu sunt Domnul, Care a zidit lumea; singur am facut cerurile, Eu am intarit pamantul, si cine Mi-a fost intr-ajutor?

25. Eu zadarnicesc semnele mincinosilor si pe ghicitori ii fac sa fie nebuni, rusinez pe cei intelepti si intelepciunea lor o prefac in nebunie.

26. Eu sunt Domnul Care intareste cuvantul slugilor Mele si implineste sfatul trimisilor Mei. Eu am zis Ierusalimului: "Va fi locuit" si cetatilor lui Iuda: "Zidite vor fi". Si Eu le voi ridica din daramaturi!

27. Si adancului i-am zis: "Seaca!" Iata, iti voi lasa raurile fara apa.

28. Si am zis despre Cirus: "El este pastorul Meu, el va implini toate voile Mele". Si despre Ierusalim am zis: "Sa fie rezidit si templul sa fie ridicat din temelii!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***