Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 37

1. Si cand a auzit regele Iezechia cuvintele acestea, si-a rupt vesmintele, s-a imbracat in sac si a intrat in templul Domnului.

2. Si a trimis pe Eliachim, cel de peste casa sa, si pe Sebna scriitorul si pe cei mai batrani dintre preoti, imbracati in sac, catre proorocul Isaia, fiul lui Amos.

3. Si au zis catre dansul: "Ziua de astazi este zi de stramtorare, de pedeapsa si de rusine; caci pruncii sunt gata a iesi din pantecele maicii lor, dar ele nu au putere sa-i nasca!

4. Poate Domnul Dumnezeul tau a auzit cuvintele lui Rabsache, pe care le-a trimis regele Asiriei, stapanul sau, ca sa faca de ocara pe Dumnezeul cel viu, si Domnul Dumnezeul tau poate il va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Inalta dar o rugaciune pentru ramasita care se mai afla!"

5. Si au intrat robii regelui Iezechia la proorocul Isaia.

6. Si le-a zis Isaia: "Asa veti raspunde stapanului vostru: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Nu te teme de cuvintele pangaritoare pe care le-ai auzit din partea slujitorilor regelui Asiriei.

7. Iata, voi pune in el un astfel de duh, ca va primi o veste si se va intoarce in tara lui si acolo va cadea in ascutisul sabiei".

8. Si s-a intors Rabsache si a aflat pe regele Asiriei tabarat la Libna, caci i se spusese ca a plecat din Lachis.

9. Atunci (regele Asiriei) a aflat ca Tirhaca, regele Etiopiei, pornise impotriva lui si iarasi a trimis soli catre Iezechia, zicand:

10. "Asa veti zice lui Iezechia, regele lui Iuda: Sa nu te increzi in Dumnezeul tau, si sa nu te amagesti, zicand: Ierusalimul nu va fi dat in mainile regelui Asiriei.

11. Tu ai aflat ceea ce au facut regii Asiriei tuturor tarilor, cum le-au nimicit si numai tu ai scapat!

12. Oare dumnezeii lor au izbavit popoarele pe care le-au distrus parintii mei: Gozanul, Haranul, Reteful si pe fiii lui Eden din Telasar?

13. Unde este regele Hamatului, al Arpadului, cel al cetatii Sefarvaim, al Henei si al Ivei?"

14. Atunci Iezechia a luat scrisoarea din mina trimisilor si a citit-o. Apoi el a intrat in templul Domnului si a intins-o desfacuta inaintea Domnului.

15. Si s-a rugat Iezechia catre Domnul, zicand:

16. "Doamne Savaot, Dumnezeul lui Israel, Care stai pe heruvimi, numai Tu singur esti Dumnezeu al tuturor regatelor de pe pamant. Tu ai facut cerul si pamantul.

17. Pleaca, Doamne, urechea Ta si deschide, Doamne, ochii Tai si vezi si ia aminte la cuvintele lui Sanherib, pe care le-a trimis ca sa faca de batjocura pe Dumnezeul cel viu.

18. Cu adevarat, Doamne, regii Asiriei au nimicit toate neamurile si tarile lor;

19. Si pe dumnezeii lor i-au ars cu foc, ca ei nu sunt dumnezei, ci lucruri de maini omenesti: lemn si piatra; pentru aceea ei i-au nimicit.

20. Si acum, Doamne, Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui ca sa stie toate imparatiile pamantului ca Tu singur esti Domnul nostru!"

21. Si a trimis Isaia, fiul lui Amos, catre Iezechia, zicand: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel, catre Care te-ai rugat cu privire la Sanherib, regele Asiriei;

22. Iata hotararea pe care a rostit-o impotriva lui: "Te dispretuieste si isi bate joc de tine fecioara, fiica Sionului; in spatele tau clatina din cap fiica Ierusalimului!

23. Pe cine ai pangarit si ii facut de ras si impotriva cui ai ridicat glasul si sus ai inaltat ochii tai? impotriva Sfantului lui Israel!

24. Prin mina servilor tai ai hulit pe Domnul meu si ai zis: Cu carele mele multe voi urca pe varfurile muntilor, pe cele mai inalte piscuri ale Libanului! Voi taia cedrii cei falnici si cei mai de seama dintre chiparosi si voi ajunge pe cele mai inalte culmi cu paduri dese.

25. Ca eu sunt cel ce am sapat fantani si am baut apa si am secat sub pasii mei toate paraiele Egiptului!

26. Oare nu auzi tu? Din vremi stravechi am pregatit aceasta; din veac le-am hotarat si acum le aduc la indeplinire! Tu voiai sa prefaci in ruina cetatile cele intarite.

27. Cei ce locuiau in ele erau fara putere, inspaimantati si uluiti. Ca iarba campului erau ei, ca frageda verdeata, ca iarba de pe acoperisuri inainte ca paiul ei sa fi fost crescut.

28. Stiu cand te scoli si cand te culci, toate faptele tale Imi sunt cunoscute.

29. Intaratarea ta impotriva Mea, trufia ta au ajuns pana la urechile Mele. De aceea voi pune belciug in narile tale si fraul Meu buzelor tale si te voi intoarce pe calea pe care ai venit!

30. Si pentru tine, acesta va fi semnul: anul acesta mancati din painea ce creste pe ogoare, in anul al doilea, din ceea ce creste de la sine, iar in al treilea an semanati, secerati, saditi vii si mancati din roadele lor.

31. Si ramasita care va fi scapat din casa lui Iuda isi va infige radacini in jos si va face roade in sus.

32. Ca din Ierusalim va iesi o ramasita si din muntele Sionului cei scapati cu viata. Ravna Domnului Savaot va face aceasta.

33. Pentru aceasta, asa zice Domnul catre regele Asiriei: Nu va intra in aceasta cetate si nu va arunca nici o sageata. Nu va porni impotriva ei cu scut si nu o va inconjura cu valuri.

34. Pe calea pe care a venit se va intoarce si nu va intra in cetatea aceasta, zice Domnul.

35. Apara-voi cetatea aceasta si o voi scapa pentru Mine si pentru David, sluga Mea!"

36. Si a iesit ingerul Domnului si a batut in tabara Asiriei o suta si cincizeci de mii; iar dimineata, la sculare, toti erau morti.

37. Atunci Sanherib, regele Asiriei, a ridicat tabara si a plecat si s-a oprit la Ninive.

38. Si pe cand el se inchina in templul lui Nisroc, dumnezeul sau, Adramelec si Sareser, feciorii lui, l-au lovit cu sabia si au fugit in tinutul Ararat. Iar in locul lui, a domnit fiul sau Asarhadon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***