Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 36

1. In anul al paisprezecelea al domniei lui Iezechia, Sanherib, regele Asiriei, a pornit cu razboi impotriva cetatilor celor intarite ale lui Iuda si le-a cuprins.

2. Si regele Asiriei a trimis pe Rabsache cu mare ostire din Lachis la Ierusalim catre regele Iezechia. Rabsache a tabarat langa canalul de apa al iazului de sus, pe drumul catre tarina nalbitorului.

3. Atunci a iesit intru intampinarea lui Eliachim, feciorul lui Hilchia, capetenia casei regelui, si Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, feciorul lui Asaf.

4. Si Rabsache a zis catre ei: "Spuneti lui Iezechia: Asa zice regele cel mare, regele Asiriei: De unde vine increderea aceasta pe care te bizui?

5. Crezi tu ca vorbele goale slujesc drept sfat si tarie in lupta? In cine ti-ai pus nadejdea, de te-ai razvratit impotriva mea?

6. Ah, stiu! ti-ai pus nadejdea in Egipt; ai luat ca ocrotitor aceasta trestie franta, care sparge si intra in mana oricui se sprijina de ea. Asa este Faraon pentru toti cei ce se incred in el!

7. Si daca voi imi ziceti: "In Domnul, Dumnezeul nostru, ne-am pus nadejdea noastra", oare nu este Acesta Dumnezeul pentru Care Iezechia a oprit inchinarea pe dealurile inalte si altarele Lui le-a nimicit, zicand catre Iuda si Ierusalim: "Voi va veti inchina numai inaintea acestui jertfelnic?"

8. Si acum fa acest legamant cu stapanul meu, regele Asiriei, si eu iti voi da tie doua mii de cai, numai sa ai tot atati calareti care sa-i incalece.

9. Cum ai putea tu sa nu iei in seama pe unul din cei mai mici slujitori ai stapanului meu? Dar tu te duci in Egipt pentru cai si pentru calareti.

10. Si crezi tu ca fara voia Domnului m-am suit eu in aceasta tara ca sa o pustiesc? Domnul mi-a spus: "Suie-te in tinutul acesta si-l pustieste!"

11. Atunci Eliachim, Sebna si Ioah raspunsera lui Rabsache: "Graieste robilor tai in graiul arameian, ca noi il intelegem, si nu ne grai in limba iudaica in auzul poporului care este pe ziduri!"

12. Si a zis Rabsache: "Catre stapanul tau si catre tine m-a trimis stapanul meu ca sa graiesc cuvintele acestea? Oare nu catre oamenii care stau pe ziduri si curand vor fi siliti sa isi manance cu voi excrementele si sa isi bea urina?"

13. Si a stat Rabsache si a strigat cu glas mare in limba iudaica si a zis: "Ascultati cuvintele marelui rege, regele Asiriei!

14. Ca iata ce va spune regele: "Iezechia sa nu va insele pe voi, caci el nu va va putea scapa;

15. Si Iezechia sa nu va faca sa nadajduiti in Domnul, zicand: "Domnul ne va izbavi si nu va da cetatea aceasta in mana regelui Asiriei!"

16. Nu ascultati pe Iezechia, ca iata ce zice regele Asiriei: "Faceti pace cu mine si fiti supusii mei, si fiecare va manca din via si din smochinul sau si va bea apa din putul sau,

17. Pana ce voi veni ca sa va duc intr-o tara ca a voastra, tara de grau si de must, de paine si de vii.

18. Si Iezechia sa nu insele credinta voastra, zicand: "Domnul ne va scapa!" Oare dumnezeii neamurilor au scapat fiecare tara lui din mana regelui Asiriei?

19. Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului si ai Samariei? Au scapat ei oare Samaria din mainile mele?

20. Care din toti dumnezeii tarilor acestora au scapat tara lor din mina mea, ca Domnul Dumnezeul vostru sa elibereze Ierusalimul din mina mea?"

21. Si ei au tacut si nimic nu i-au raspuns, pentru ca era porunca regelui care spunea: "Sa nu-i raspundeti!"

22. Atunci Eliachim, feciorul lui Hilchia, mai-marele peste casa regelui, si Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, feciorul lui Asaf, au venit la Iezechia si, rupandu-si hainele, i-au facut cunoscut cuvintele lui Rabsache.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***