Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 28

1. Vai de cununa mandriei betivilor din Efraim; vai de floarea vesteda din podoaba lor, care sta pe culmea de deasupra vaii celei manoase a celor beti de vin!

2. Iata un om tare si puternic vine de la Domnul: ca un potop de grindina, ca o vijelie nimicitoare, ca o navala de apa potopitoare o va rasturna la pamant.

3. Si va fi calcata in picioare cununa cea ingamfata a betivilor din Efraim;

4. Iar floarea cea vestejita din stralucita sa gateala care straluceste pe culmea de deasupra vaii celei manoase, va fi ca o smochina timpurie si inainte de vreme; cine o vede o ia si o mananca!

5. In ziua aceea Domnul Savaot va fi o cununa stralucitoare si o stralucita gateala pentru cei ce au mai ramas din popor,

6. Duh de dreptate pentru cei ce stau la judecata cu dreptate si tarie pentru cei ce se lupta la porti.

7. Dar si acestia se clatina de vin si ratacesc drumul din pricina bauturilor tari; preotul si proorocul se poticnesc de bautura, sunt biruiti de vin, au ameteli din pricina bauturilor tari, in vedenii se insala, in hotarari sovaiesc.

8. Toate mesele sunt pline de varsaturi, nici un loc curat nu mai este.

9. Dar totusi zic: "Pe cine vrea acesta sa invete cu vedenia? Si pe cine vrea el cu propovaduirea sa intelepteasca? Au doar pe cei intarcati sau pe cei abia departati de la sanul mamei lor?

10. Caci tav latav, tav latav, cav lacav, cav lacav, zeher sam, zeher sam, (porunca peste porunca, porunca peste porunca, regula peste regula, regula peste regula, cand pe aici, cand pe acolo!)

11. De aceea intr-o limba straina si stalcita se va grai poporului acestuia,

12. Caruia i se spunea: "Iata odihna, sa se odihneasca cel care este obosit; iata usurarea, dar el n-a vrut sa asculte".

13. Si cuvantul Domnului va fi pentru ei: tav latav, tav latav, cav lacav, cav lacav, zeher sam, zeher sam, (porunca peste porunca, porunca peste porunca, regula peste regula, regula peste regula, cand pe aici, cand pe acolo) ca sa mearga si sa cada peste cap, sa se sfarame si in cursa sa fie prinsi!

14. Pentru aceasta, ascultati cuvantul Domnului, voi, oameni de ras, indrumatori ai poporului celui din Ierusalim!

15. Voi ziceti: Noi am facut legamant cu moartea si cu iadul (seolul) invoiala; urgia va trece fara sa ne atinga, caci ne-am facut din minciuna un adapost si din viclenie un liman!

16. Pentru aceasta asa zice Dumnezeu: "Pus-am in Sion o piatra, o piatra de incercare, piatra din capul unghiului, de mare pret, bine pusa in temelie; cel care se va bizui pe ea, nu se va clatina!

17. Si voi face judecata dreptar si dreptatea cumpana. Si grindina va lua la vale adapostul minciunii si potop de ape va peste locul ei de scapare!

18. Si legamantul vostru cu moartea va fi stricat si intelegerea voastra cu iadul (seolul) va fi desfacuta. Cand urgia va trece, va va zdrobi,

19. Ori de cate ori va trece, va va apuca! Caci ea va trece in fiecare dimineata, ziua si noaptea, si nu va fi decat groaza pentru a pricepe descoperirea!

20. Patul acesta va fi scurt si nu te vei putea intinde, iar asternutul lui prea scurt, ca sa te invelesti".

21. Ca Domnul se va ridica precum altadata in muntele Peratim si se va intarata ca in valea Ghibeonului ca sa savarseasca fapta Lui, fapta Lui ciudata, sa implineasca lucrul Lui, lucrul Lui minunat.

22. Deci nu va mai bateti joc, ca legaturile voastre sa nu se stranga, ca am auzit de la Domnul Dumnezeu Savaot ca nimicirea este hotarata sa fie pentru toata tara!

23. Luati aminte si ascultati; fiti cu luare aminte si ascultati graiul meu!

24. Oare in fiecare zi plugarul ara, seamana, desfunda pamantul si il grapeaza?

25. Nu vine el apoi, dupa ce i-a netezit fata, sa arunce in brazde chimenul, sa puna graul, orzul si alacul pe margini?

26. Dumnezeul lui il invata si da aceste randuieli.

27. Meiul nu este calcat sub copita cailor si tavalugul nu trece peste chimen; ci meiul cu un bal este batut si chimenul cu o nuia.

28. Graul este treierat, dar nu sfaramat. Peste el trece un tavalug purtat de cai si il scutura din spice.

29. Si aceasta vine de la Domnul Savaot. Minunat este sfatul Lui si mare purtarea Lui de grija!

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***