Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Cartea lui Iov 1

1. Era odata in tinutul Uz un om pe care il chema Iov si acest om era fara prihana si drept; se temea de Dumnezeu si se ferea de ce este rau.

2. Si i s-au nascut sapte feciori si trei fete.

3. El avea sapte mii de oi, trei mii de camile, cinci sute de perechi de boi si cinci sute de asini si multime mare de slugi. Si omul acesta era cel mai de seama dintre toti rasaritenii.

4. Feciorii lui se duceau unul la altul si faceau ospete in casele lor, fiecare la ziua lui, si trimiteau sa cheme pe surorile lor ca sa manance si sa bea cu ei.

5. Si apoi, cand ispraveau zilele petrecerii lor, Iov chema si sfintea pe feciorii sai si se scula dis-de-dimineata si aducea arderi de tot, dupa numarul lor al tuturor, caci Iov zicea: "Se poate ca feciorii mei sa fi pacatuit si sa fi cugetat cu pacat impotriva lui Dumnezeu". Si asa facea Iov mereu.

6. Dar intr-o zi ingerii lui Dumnezeu s-au infatisat inaintea Domnului si Satan a venit si el printre ei.

7. Atunci Domnul a zis catre Satan: "De unde vii?" Iar Satan a raspuns Domnului si a zis: "Am dat tarcoale pe pamant si m-am plimbat in sus si in jos".

8. Si Domnul a zis catre Satan: "Te-ai uitat la robul Meu Iov, ca nu este nici unul ca el pe pamant fara prihana si drept si temator de Dumnezeu si care sa se fereasca de ce este rau?"

9. Dar Satan a raspuns Domnului si a zis: "Ore degeaba se teme Iov de Dumnezeu?

10. N-ai facut Tu gard in jurul lui si in jurul casei lui si in jurul a tot ce este al lui, in toate partile si ai binecuvantat lucrul mainilor lui si turmele lui au umplut pamantul?

11. Dar ia intinde mana Ta si atinge-Te de tot ce este al lui, sa vedem daca nu Te va blestema in fata!"

12. Atunci Domnul a zis catre Satan: "Iata, tot ce are el este in puterea ta; numai asupra lui sa nu intinzi mana ta". Si Satan a pierit din fata lui Dumnezeu.

13. Si intr-o zi, cand feciorii si fetele lui Iov mancau si beau vin in casa fratelui lor mai mare,

14. A sosit un vestitor la Iov si i-a spus: "Boii erau la aratura si asinele pasteau pe langa ei;

15. Atunci Sabeenii au navalit asupra lor, au pus mana pe vite, si pe robi i-au trecut prin ascutisul sabiei. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste!"

16. Nu a sfarsit vorba bine si altul a sosit si a spus: "Focul lui Dumnezeu a cazut din cer si a ars oile tale si pe robii tai si i-a mistuit. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste!"

17. Nu a sfarsit vorba bine si altul a sosit si a spus: "Caldeii, impartiti in trei cete, au dat navala peste camilele tale si le-au ridicat si pe robi i-au trecut prin ascutisul sabiei. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste!"

18. Nu sfarsise vorba bine si altul a sosit si a spus: "Feciorii tai si fetele tale mancau si beau vin in casa fratelui lor mai mare,

19. Si iata ca un vant puternic s-a starnit dinspre pustiu si a izbit in cele patru colturi ale casei si casa s-a prabusit peste tineri si ei au murit. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste".

20. Atunci Iov s-a sculat si-a sfasiat vesmantul, s-a ras pe cap si, cazand la pamant, s-a inchinat,

21. Si a rostit: "Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvantat!"

22. Si intru toate acestea, Iov nu a pacatuit si nu a rostit nici un cuvant de hula impotriva lui Dumnezeu.

Capitolul urmator
pixel
***