Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iezechiel 36

1. "Si tu, fiul omului, prooroceste asupra muntilor lui Israel si spune: "Muntii lui Israel, ascultati cuvantul Domnului.

2. Asa zice Domnul Dumnezeu: Deoarece vrajmasul graieste despre voi si zice: "Aha, si inaltimile cele vesnice au ajuns mostenirea noastra",

3. De aceea prooroceste si spune: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Pentru ca va pustiesc, si anume pentru ca va pustiesc si va inghit din toate partile, ca sa ajungeti mostenirea celorlalte popoare si ati ajuns clevetirea si ocara oamenilor,

4. De aceea, munti ai lui Israel, ascultati cuvantul Domnului Dumnezeu: Asa graieste Domnul Dumnezeu catre munti si dealuri., catre vai si valcele, catre ruinele pustii si catre cetatile parasite, care au ajuns prada si ocara celorlalte popoare de primprejur;

5. De aceea, asa zice Domnul Dumnezeu: In focul zelului Meu am rostit cuvant impotriva celorlalte popoare si impotriva intregului Edom, care au socotit tara Mea ca mostenire a lor, si s-au bucurat din toata inima lor si cu tot dispretul sufletului lor, ca sa-i jefuiasca roadele.

6. De aceea rosteste proorocie asupra tarii lui Israel si spune muntilor si dealurilor, vailor si valcelelor: Asa zice Domnul Dumnezeu: Iata Eu am rostit aceasta in zelul urgiei Mele, pentru ca voi purtati asupra voastra ocara neamurilor.

7. De aceea, asa zice Domnul Dumnezeu: Ridicatu-Mi-am mana cu juramant, ca popoarele care sunt imprejurul vostru vor purta ele singure rusinea lor.

8. Iar voi, muntii lui Israel, veti intinde ramurile voastre si veti aduce roadele voastre poporului Meu Israel; ca se apropie venirea lui.

9. Caci iata Eu Ma intorc spre voi si veti fi lucrati si semanati.

10. Si voi aseza pe voi multime de oameni, toata casa lui Israel. Cetatile vor fi locuite si ruinele zidite din nou.

11. Voi inmulti la voi oamenii si dobitoacele; se vor prasi acestea si se vor inmulti si va voi face sa fiti locuiti, ca si mai inainte si va voi face bine mai mult decat alta data si veti sti ca Eu sunt Domnul.

12. Voi aduce pe voi oameni, pe poporul Meu Israel si ei te vor stapani pe tine, tara, si tu vei fi mostenirea lor si nu-i vei mai lipsi de copiii lor".

13. Asa zice Domnul Dumnezeu: "Pentru ca se zice despre voi: "Tu esti o rara care mananci oameni si lipsesti neamul tau de copiii sai",

14. De aceea nu vei mai manca pe oameni si pe poporul tau nu-l vei mai lipsi de copiii sai, zice Domnul Dumnezeu.

15. Si nu vei mai auzi batjocuri de la popoare si hula de la neamuri nu vei mai purta pe obrazul tau; pe poporul tau de acum inainte nu-l vei mai lipsi de capii", zice Domnul Dumnezeu.

16. Fost-a cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:

17. "Fiul omului, cand casa lui Israel traia in tara sa, au pangarit-o cu purtarea lor si cu faptele lor; caile lor erau inaintea fetei Mele ca necuratenia femeii in timpul regulei ei;

18. Eu am varsat asupra lor mania Mea pentru sangele pe care l-au varsat in tara si pentru ca au intinat-o cu idolii lor.

19. I-am risipit printre neamuri si au fost imprastiati prin tarile straine; dupa purtarile lor si dupa faptele lor i-am judecat.

20. Si au mers la neamurile la care s-au dus si au necinstit numele Meu cel sfant, incat se zicea despre ei: "Acesta este poporul Domnului, care a iesit din tara sa".

21. Am luat aminte la numele Meu cel sfant, pe care l-a necinstit casa lui Israel printre popoarele la care s-a dus.

22. Si de aceea spune casei lui Israel: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Aceasta o fac nu pentru voi, casa lui Israel, ci pentru numele Meu cel sfant pe care l-ati necinstit voi printre neamurile la care ati mers.

23. Voi sfinti numele Meu cel mare care a fost necinstit la neamurile printre care l-ati necinstit voi, si vor sti neamurile ca Eu sunt Domnul, zice Domnul Dumnezeu, cand Ma voi sfinti in voi, inaintea ochilor lor.

24. De aceea va voi scoate dintre neamuri si din toate tarile va voi aduna si va voi aduce in pamantul vostru.

25. Si va voi stropi cu apa curata si va veti curati de toate intinaciunile voastre si de toti idolii vostri va voi curati.

26. Va voi da inima noua si duh nou va voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatra si va voi da inima de carne.

27. Pune-voi inauntrul vostru Duhul Meu si voi face ca sa umblati dupa legile Mele si sa paziti si sa urmati randuielile Mele.

28. Veti locui in tara pe care am dat-o parintilor vostri si veti fi poporul Meu si Eu voi fi Dumnezeul vostru.

29. Va voi scapa de toate necuratiile voastre si voi chema painea si o voi inmulti si nu va voi lasa sa suferiti de foame.

30. Voi inmulti fructele in pom si roadele in camp, ca sa nu mai suferiti de acum inainte ocara neamurilor din pricina foametei.

31. Atunci va veti aduce aminte de purtarile voastre cele rele si de faptele voastre care n-au fost bune si va veti scarbi de voi insiva pentru nelegiuirile voastre si pentru ticalosiile voastre.

32. Stiut sa va fie, ca nu pentru voi, zice Domnul Dumnezeu, voi face aceasta. Rositi si va rusinati de caile voastre, casa lui Israel!"

33. Asa zice Domnul Dumnezeu: "In ziua aceea, cand va voi curati de toate faradelegile voastre si voi face sa fie cetatile locuite, cand asezarile daramate vor fi iarasi zidite,

34. Si pamantul cel pustiit, care in ochii oricarui trecator era o pustietate, va fi lucrat,

35. Atunci se va zice: "Acest pamant, alta data pustiit, s-a facut ca gradina Edenului si cetatile acestea pustiite si daramate sunt iarasi intarituri locuite".

36. Si neamurile care vor ramane imprejurul vostru, vor sti ca Eu, Domnul, zidesc din nou cele ruinate si sadesc cele pustiite. Eu, Domnul, am zis si fac".

37. Asa graieste Domnul Dumnezeu: "Iata inca si pentru aceasta voi lasa casa lui Israel sa Ma caute; ii voi inmulti pe oamenii sai ca pe o turma.

38. Cum sunt de multe oile de jertfa in Ierusalim, in timpul sarbatorilor, asa vor fi pline de oameni cetatile pustiite, si vor sti ca Eu sunt Domnul".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***