Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iezechiel 18

1. Si a mai fost cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:

2. "Pentru ce spuneti voi in tara lui Israel pilda aceasta si ziceti: Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii?

3. Precum este adevarat ca Eu sunt viu, zice Domnul Dumnezeu, tot asa este de adevarat ca pe viitor nu se va mai grai pilda aceasta lui Israel.

4. Ca iata toate sufletele sunt ale Mele; cum este al Meu sufletul tatalui, tot asa si sufletul fiului; sufletul care a gresit va muri.

5. De este cineva drept si face judecata si dreptate;

6. De nu mananca jertfit in munte si spre idolii casei lui Israel nu-si intoarce ochii sai; femeia aproapelui sau nu o necinsteste si de femeie nu se apropie in timpul perioadei ei de necuratie;

7. Pe nimeni nu stramtoreaza si datornicului ii intoarce zalogul, furt nu face, celui flamand ii da din painea sa si pe cel gol il imbraca cu haina;

8. Banii sai cu camata nu-i da si camata nu ia; de la nedreptate mainile si le stapaneste si judecata dintre un om si altul o face cu dreptate;

9. De se poarta dupa poruncile Mele si legile Mele cu credinciosie le pazeste, acela este drept si fara indoiala viu va fi, zice Domnul Dumnezeu.

10. Dar de i s-a nascut fiu hot, care varsa sange sau face ceva de felul acesta,

11. Si care nu urmeaza calea tatalui sau, ci mananca cele jertfite in munti, necinsteste femeia aproapelui sau;

12. Pe sarac si pe lipsit il apasa, rapeste avutul altuia si zalogul nu-l intoarce; isi ridica ochii la idoli si face ticalosii;

13. Banii si-i da cu dobanda si ia camata; unul ca acesta va trai oare? Nu! De va face asemenea ticalosii nu va trai, ci sigur va muri si sangele lui va fi asupra lui.

14. Iar de i s-a nascut un fiu, care, vazand pacatele, vazand toate cate le-a facut tatal sau, el se pazeste si nu face nimic asemenea;

15. In munti nu mananca jertfe idolesti, nu-si ridica ochii spre idolii cei mincinosi ai casei lui Israel si femeia aproapelui sau nu o necinsteste;

16. Pe nimeni nu apasa, zalog nu ia si avutul altuia nu-l risipeste; celui flamand ii da din painea sa, cu haina sa imbraca pe cel gol;

17. Pe sarac nu asupreste, nu ia nici camata, nici dobanda; poruncile Mele le pazeste si se poarta dupa legile Mele; acest om nu va muri pentru nedreptatile parintelui sau, ci in veci va trai.

18. Iar tatal sau, pentru ca a apasat pe altii, a rapit ceea ce era al fratelui sau si a facut in poporul sau ceea ce nu era ingaduit, iata va muri pentru nedreptatea sa.

19. Dar veti zice: Pentru ce fiul sa nu poarte nedreptatea tatalui sau? Pentru ca fiul a facut ceea ce era drept si legiuit si toate legile Mele le-a tinut si le-a implinit; de aceea va trai.

20. Sufletul care pacatuieste va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatalui, si tatal nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rau, rautatea sa.

21. Dar daca cel rau se intoarce de la nelegiuirile sale pe care le-a facut si pazeste toate legile Mele si face ceea ce e bun si drept, el va trai si nu va muri.

22. Nu se vor pomeni deloc nelegiuirile pe care el le va fi facut, ci va trai pentru dreptatea pe care va fi facut-o.

23. Oare voiesc Eu moartea pacatosului, zice Domnul Dumnezeu - si nu mai degraba sa se intoarca de la caile sale si sa fie viu?

24. Dar si dreptul, daca se va abate de la dreptatea sa si se va purta cu nedreptate si va face toate acele ticalosii pe care le face nelegiuitul, va fi el oare viu? Toate faptele lui bune, pe care le va fi facut, nu se vor pomeni, ci pentru nelegiuirea sa, pe care va fi facut-o, si pentru pacatele sale, pe care le-a savarsit, va muri.

25. Dar voi ziceti: "Calea Domnului nu este dreapta". Ascultati, casa lui Israel: Oare calea Mea nu este dreapta, sau nu sunt drepte caile voastre?

26. Daca cel drept se abate de la dreptatea sa si face nelegiuire si din pricina aceasta moare, apoi el moare pentru nelegiuirea sa, pe care a facut-o.

27. Si cel nelegiuit, daca se intoarce de la nelegiuirea sa, pe care a facut-o si face judecata si dreptate, isi intoarce sufletul sau la viata;

28. Caci el a vazut si s-a intors de la toate nelegiuirile sale, pe care le-a facut; de aceea va fi viu si nu va muri.

29. Insa casa lui Israel zice: "Calea Domnului nu este dreapta". Casa lui Israel, oare calea Mea nu este dreapta, sau nu sunt drepte caile voastre?

30. De aceea va voi judeca pe voi din casa lui Israel, pe fiecare dupa caile sale, zice Domnul Dumnezeu; pocaiti-va si va intoarceti de la toate nelegiuirile voastre, ca necredinta sa nu va fie piedica.

31. Lepadati de la voi toate pacatele voastre cu care ati gresit si va faceti o inima noua si un duh nou. De ce sa muriti voi, casa lui Israel?

32. Caci Eu nu voiesc moartea pacatosului, zice Domnul Dumnezeu; intoarceti-va deci si traiti!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***