Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iesirea - a doua carte a lui Moise 4

1. Si raspunzand, Moise a zis: "Dar de nu ma vor crede si nu vor asculta de glasul meu, ci vor zice: "Nu ti S-a aratat Domnul!", ce sa le spun?"

2. Zis-a Domnul catre el: "Ce ai in mana?" Si el a raspuns: "Un toiag!"

3. "Arunca-l jos!" ii zise Domnul. Si a aruncat Moise toiagul jos si s-a facut toiagul sarpe si a fugit Moise de el.

4. Si a zis Domnul catre Moise: "Intinde mana si-l apuca de coada!" Si si-a intins Moise mana si l-a apucat de coada si s-a facut toiag in mana lui.

5. Apoi a zis Domnul: "Asa sa faci inaintea lor, ca sa te creada ca ti S-a aratat Dumnezeul parintilor lor, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov!"

6. Zis-a Domnul iarasi: "Baga-ti mana in san!" Si cand a scos-o din san, iata mana lui era alba ca zapada de lepra.

7. Si i-a zis din nou Domnul: "Baga-ti iarasi mina in san!" Si si-a bagat Moise mana in san; si cand a scos-o din san, iata, era iar curata, ca tot trupul sau.

8. "Daca nu te vor crede si nu vor asculta glasul semnului intai, te vor crede la savarsirea semnului al doilea.

9. Iar de nu te vor crede nici dupa amandoua semnele si nu vor asculta glasul tau, atunci sa iei apa din fluviu si s-o versi pe uscat; apa luata din rau se va face pe usca: sange".

10. Atunci Moise a zis catre Domnul: "O, Doamne, eu nu sunt om indemanatic la vorba, ci graiesc cu anevoie si sunt gangav; si aceasta nu de ieri de alaltaieri, nici de cand ai inceput Tu a grai cu robul Tau; gura mea si limba mea sunt anevoioase".

11. Dumnezeu insa a zis catre Moise: "Cine a dat omului gura si cine face pe om mut, sau surd, sau cu vedere, sau orb? Oare nu Eu, Domnul Dumnezeu?

12. Mergi dar: Eu voi deschide gura ta si te voi invata ce sa graiesti".

13. Zis-a Moise: "Rogu-ma, Doamne, trimite pe altul, pe care vei vrea sa-l trimiti!"

14. Atunci, aprinzandu-se mania Domnului asupra lui Moise, a zis: "Nu ai tu, oare, pe fratele tau Aaron levitul? Stiu ca el poate sa vorbeasca in locul tau. Iata el te va intampina si, cand te va vedea, se va bucura in inima sa.

15. Tu-i vei grai lui si ii vei pune in gura cuvintele Mele, iar Eu voi deschide gura ta si gura lui si va voi invata ce sa faceti.

16. Va grai el poporului, in locul tau, vorbind pentru tine, iar tu ii vei fi graitor din partea lui Dumnezeu.

17. Toiagul acesta, care a fost prefacut in sarpe, ia-l in mana ta, caci cu el ai sa faci minuni".

18. Deci, a plecat Moise de acolo si s-a intors la Ietro, socrul sau, si a zis catre el: "Ma duc inapoi la fratii mei, care sunt in Egipt, ca sa vad de mai traiesc". Iar Ietro i-a zis: "Mergi in pace!"

19. Dupa atat de multe zile a murit regele Egiptului care prigonise pe Moise, si Domnul a grait aceasta lui Moise in pamantul Madian: "Scoala si intoarce-te in Egipt, ca au murit toti cei ce cautau sufletul tau!"

20. Luand atunci femeia si copiii, Moise i-a pus pe asini si s-a intors in Egipt. Si a luat Moise in mana sa si toiagul cel de la Dumnezeu.

21. Si a zis Domnul catre Moise: "Cand vei merge si vei ajunge in tara Egiptului, cauta sa faci inaintea lui Faraon toate minunile ce ti-am poruncit. Eu insa voi invartosa inima lui si nu va da drumul poporului.

22. Dar tu sa zici lui Faraon: Asa zice Domnul Dumnezeul Evreilor: Israel este fiul Meu, intai-nascutul Meu.

23. Iti zic dar: Lasa pe fiul Meu sa Mi se inchine; iar de nu-l vei lasa, iata, iti voi ucide pe fiul tau cel intai-nascut".

24. Insa, la un popas de noapte, pe cale, l-a intampinat ingerul Domnului si a incercat sa-l omoare.

25. Dar Sefora, luand un cutit de piatra, a taiat imprejur pe fiul sau si atingand picioarele lui Moise a zis; "Tu-mi esti un sot crud!"

26. Si S-a dus Domnul de la el; iar ea, din pricina acestei taieri imprejur, i-a zis lui Moise: "Sot crud!"

27. Atunci a zis Domnul catre Aaron: "Mergi in intampinarea lui Moise in pustie!" Si s-a dus acesta si s-a intalnit cu el in muntele lui Dumnezeu si s-au sarutat amandoi.

28. Atunci a spus Moise lui Aaron toate cuvintele Domnului, pe care i le poruncise, si toate semnele ce-i incredintase sa faca.

29. Dupa aceea s-au dus Moise si Aaron si au adunat pe toti batranii fiilor lui Israel

30. Si le-a spus Aaron toate cuvintele pe care le graise Domnul lui Moise, si a facut Moise semne inaintea poporului;

31. Si poporul a crezut si s-a bucurat ca a cercetat Domnul pe fiii lui Israel si a vazut necazurile lor si, plecandu-se, s-au inchinat.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***