Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iesirea - a doua carte a lui Moise 2

1. Un om oarecare, din semintia lui Levi, si-a luat femeie din fetele lui Levi.

2. Femeia aceea a luat in pantece si a nascut un baiat si, vazand ca e frumos, l-a ascuns vreme de trei luni.

3. Dar, fiindca nu putea sa-l mai doseasca, a luat mama lui un cos de papura si l-a uns cu catran si cu smoala si punand copilul in el l-a asezat in papuris, la marginea raului.

4. Iar sora copilului pandea de departe ca sa vada ce are sa i se intample.

5. Atunci s-a pogorat fata lui Faraon la rau sa se scalde, si roabele ei o insotira pe malul raului. Si vazand cosul in papuris, ea a trimis pe una din roabele sale sa-l aduca.

6. Si, deschizandu-l, a vazut copilul: era un baiat care plangea. Atunci i s-a facut mila de el fetei lui Faraon si a zis: "Acesta este dintre copiii Evreilor".

7. Iar sora copilului a zis catre fata lui Faraon: "Voiesti sa ma duc sa-ti chem o doica dintre evreice, ca sa alapteze copilul?"

8. Fata lui Faraon i-a zis: "Du-te!" Si s-a dus copila si a chemat pe mama pruncului.

9. Atunci fata lui Faraon i-a zis: "Ia-mi copilul acesta si mi-l alapteaza, ca eu am sa-ti platesc! " si a luat femeia copilul si l-a alaptat.

10. Dupa ce a crescut copilul, doica l-a dus la fata lui Faraon si i-a fost ca fiu si i-a pus numele Moise, pentru ca isi zicea: "Din apa l-am scos!"

11. Iar dupa multa vreme, cand se facuse mare, Moise a iesit la fiii lui Israel, fratii sai, si a vazut muncile lor cele grele. Cu prilejul acesta a vazut el pe un egiptean ca batea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fratii sai;

12. Si cautand incoace si incolo si nevazand pe nimeni, el a ucis pe egiptean si l-a ascuns in nisip.

13. Apoi iesind iarasi a doua zi, a vazut doi evrei certandu-se si a zis asupritorului: "pentru ce bati pe aproapele tau?"

14. Acela insa i-a raspuns: "Cine te-a pus capetenie si judecator peste noi? Nu cumva vrei sa ma omori si pe mine, cum ai omorat ieri pe egipteanul acela?" Si s-a spaimantat Moise si a zis: "Cu adevarat s-a vadit fapta aceasta!"

15. Iar daca a aflat Faraon de fapta aceasta, el a voit sa ucida pe Moise. Moise insa a fugit de la fata lui Faraon si s-a dus in tara Madian; si sosind in tara Madian, s-a oprit la o fantana.

16. Preotul din Madian insa avea sapte fete, care pasteau oile tatalui lor. Si venind acestea au scos apa si au umplut adapatorile, ca sa adape oile tatalui lor.

17. Dar pastorii venind, le-au alungat. Atunci s-a sculat Moise si le-a aparat, le-a scos apa si le-a adapat oile.

18. Mergand ele la tatal lor Raguel, acesta le-a zis: "Cum de ati venit astazi asa de curand?"

19. Iar ele au zis: "Un egiptean oarecare ne-a aparat de pastori, ne-a scos apa si ne-a adapat oile noastre!"

20. Zis-a acela catre fiicele sale: "Dar unde este acela? De ce l-ati lasat? Chemati-l si dati-i sa manance paine!"

21. Si a ramas Moise la omul acela si i-a dat pe fiica sa Sefora de sotie.

22. Aceasta, luand in pantece, a nascut un fiu si i-a pus Moise numele Gherson, zicand: "Am ajuns pribeag in tara straina". Si luand iarasi in pantece, femeia a nascut alt fiu si i-a pus numele Eliezer, pentru ca si-a zis: "Dumnezeul tatalui meu mi-a fost ajutor si m-a scapat din mana lui Faraon".

23. Apoi, dupa trecere de vreme multa, a murit regele Egiptului, de care fugise Moise. Fiii lui Israel insa gemeau sub povara muncilor si strigau si strigarea lor din munca s-a suit pana la Dumnezeu.

24. Auzind suspinele lor, Dumnezeu Si-a adus aminte de legamantul Sau pe care il facuse cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov.

25. De aceea a cautat Dumnezeu spre fiii lui Israel si S-a gandit la ei.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***