Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 50

1. Cuvantul pe care l-a rostit Domnul despre Babilon si despre tara Caldeilor prin Ieremia proorocul:

2. "Vestiti si faceti cunoscut intre popoare, ridicati steag, spuneti si nu tainuiti, ci ziceti: Babilonul e luat, Bel e rusinat, Merodah e zdrobit, chipurile lui cele cioplite sunt batjocorite si idolii lui sfaramati.

3. Caci de la miazanoapte s-a ridicat asupra lui poporul care va preface pamantul in pustiu si nimeni nu va locui acolo, nici om, nici dobitoc; toti se vor ridica si se vor duce.

4. In zilele acelea si in vremea aceea, zice Domnul, vor veni fiii lui Israel, si impreuna cu ei vor merge si fiii lui Iuda si, plangand, voi cauta pe Domnul Dumnezeul lor;

5. Vor intreba de calea Sionului si, intorcandu-si fetele spre el, vor zice: Veniti si va uniti cu Domnul prin legamant vesnic, care nu se va uita.

6. Poporul Meu a fost ca oile cele pierdute; pastorii lor le-au abatut din cale si le-au imprastiat prin munti; ratacit-au ele din deal in munte si si-au uitat staulul lor.

7. Toti cei ce le gaseau le mancau si dusmanii lor ziceau: Nu suntem noi de vina, pentru ca ele au pacatuit impotriva Domnului, Locasul neprihanirii, impotriva Domnului, Nadejdea parintilor lor.

8. Fugiti din Babilon si plecati din tara Caldeilor si veti fi ca berbecii inaintea turmelor de oi.

9. Caci iata, voi ridica si voi aduce impotriva Babilonului o multime de neamuri mari din tara de la miazanoapte; acelea se vor insira impotriva lui si el va fi luat. Sagetile lor sunt ca ale arcasului iscusit, nu cad in zadar.

10. Caldeea va fi prada lor si pustiitorii ei se vor satura, zice Domnul.

11. "Caci voi v-ati bucurat si v-ati veselit cand ati rapit mostenirea Mea; zburdati ca viteii pe pajiste, nechezati ca armasarii!

12. Mama voastra va fi in rusine mare si aceea care v-a nascut va rosi. Iata, ca ea va fi cea mai de, pe urma dintre neamuri: un pustiu, un pamant uscat si fara apa.

13. De mania Domnului tara lor va ajunge nelocuita si toata va fi pustiu. Tot cel ce va trece prin Babilon se va mira si va fluiera, vazand toate ranile lui.

14. Asezati-va in randuiala de bataie imprejurul Babilonului. Cei ce incordati arcul, trageti in el, nu crutati sagetile, caci el a pacatuit impotriva Domnului.

15. Ridicati strigat de razboi impotriva lui din toate partile; el intinde mana; cazut-au intariturile lui si zidurile lui s-au prabusit, caci aceasta este rasplata Domnului! Razbunati-va pe el!

16. Cum s-a purtat el, asa purtati-va si voi! Starpiti din Babilon pe cel ce seamana si pe cel ce lucreaza cu secera in vremea secerisului! De frica sabiei ucigatoare, sa se intoarca fiecare la poporul sau si fiecare sa fuga in tara sa.

17. Pe Israel, turma cea risipita leii l-au prigonit; mai inainte l-a mancat regele Asiriei, iar acum in urma Nabucodonosor, regele Babilonului, i-a zdrobit oasele.

18. De aceea, asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Iata, Eu voi pedepsi pe regele Babilonului si tara lui, cum am pedepsit si pe regele Asiriei,

19. si voi intoarce pe Israel la pasunea lui si va paste el pe Carmel si in Vasan; sufletul lui se va satura in muntele lui Efraim si in Galaad.

20. In zilele acelea si in vremea aceea se va cauta nedreptatea lui Israel, zice Domnul, si nu se va afla, se vor cauta si pacatele lui Iuda si nu se vor gasi, caci voi ierta pe aceia pe care ii voi lasa in viata.

21. Ridica-te impotriva tarii Merataim, impotriva tarii Razvratirii si impotriva locuitorilor din Pecod, tara pedepsirii! Pustieste si nimiceste, zice Domnul, si fa tot ce ti-am poruncit!

22. Strigate de razboi se aud in toata tara si prapadul este mare!

23. Cum s-a sfaramat si s-a zdrobit ciocanul lumii intregi! Cum a ajuns Babilonul de plans pe pamant!

24. Intins-am curse pentru tine si te-ai prins, Babilonule, fara sa te astepti. Gasit ai fost si prins, pentru ca te-ai ridicat impotriva Domnului.

25. Domnul Si-a deschis vistieria Sa si a luat din ea vasele maniei Sale, pentru ca Domnul Dumnezeul Savaot are de lucru in tara Caldeilor.

26. Alergati impotriva ei din toate partile, deschideti jitnitele ei, calcati-o ca pe niste snopi, nimiciti-o de tot, ca sa nu mai ramana nimic din ea!

27. Ucideti toti boii ei! Sa mearga la junghiere! Vai lor, caci a venit ziua lor si vremea pedepsirii lor!

28. Se aude glasul celor ce fug si al celor care scapa din tara Babilonului, ca sa vesteasca in Sion razbunarea Domnului Dumnezeului nostru, razbunarea cea pentru templul Sau!

29. Chemati impotriva Babilonului sagetatori! Toti cei ce incordati arcul, asezati-va tabara imprejurul lui, ca nimeni sa nu scape din el! Rasplatiti-i dupa faptele lui! Cum s-a purtat el, asa sa va purtati si voi cu el, caci el s-a ridicat impotriva Domnului, impotriva Sfantului lui Israel.

30. De aceea vor cadea tinerii lui pe ulitele lui si toti ostenii lui vor fi pierduti in ziua aceea, zice Domnul.

31. Iata, Eu sunt impotriva ta, "trufasule", zice Domnul Savaot, caci a venit ziua ta si timpul pedepsirii tale.

32. Si se va impiedica "trufasule" si va cadea si nimeni nu-l va ridica. Voi aprinde foc in cetatile lui si acesta va mistui toate imprejurul lui.

33. Asa zice Domnul Savaot: Apasati sunt fiii lui Israel, ca si fiii lui Iuda, si toti cei ce i-au robit ii tin tare si nu vor sa le dea drumul.

34. Dar Rascumparatorul lor este puternic si numele Lui este Domnul Savaot. Acesta va apara pricina lor, ca sa linisteasca tara si sa faca pe locuitorii Babilonului sa tremure.

35. Sabie impotriva Caldeilor, zice Domnul, si impotriva locuitorilor Babilonului si a capeteniilor lui si a inteleptilor lui.

36. Sabie impotriva proorocilor minciunii, ca ei sa-si piarda mintea! Sabie impotriva ostenilor lui: sa se teama!

37. Sabie impotriva cailor si a carelor lui si impotriva a toata multimea de oameni din el: sa fie ca niste femei! Sabie impotriva comorilor lui: sa fie jefuite!

38. Uscaciune peste apele lui: sa sece! Fiindca aceasta este o tara de idoli si au innebunit cu idolii lor.

39. Acolo se vor aseza fiarele pustiului cu sacalii si vor trai in ea strutii; in veci nu va mai fi locuita si din neam in neam nu vor locui acolo oameni.

40. Cum au fost aruncate de Domnul Sodoma si Gomora si cetatile vecine cu ele, zice Domnul, asa si aici nici un om nu va trai, nici fiu de om nu va poposi acolo.

41. Iata vine de la miazanoapte un popor mare si regi multi se ridica de la marginile pamantului.

42. Si tin in mana arc si sulita; acestia sunt cruzi si nemilostivi si glasul lor e zgomotos ca marea, si vin pe cai, ca unii care sunt gata sa lupte cu tine, fiica Babilonului!

43. Auzit-a regele Babilonului veste despre ei si au inceput sa-i tremure mainile; l-a cuprins intristarea si dureri ca ale femeii ce naste.

44. Iata ca un leu se ridica din tufisurile Iordanului spre pasunea totdeauna verde! Dar Eu il voi face sa plece cu grabire de acolo si voi aseza acolo pe cel pe care l-am ales. Caci cine este asemenea Mie? Si cine-Mi va cere socoteala? si ce pastor se va impotrivi Mie?

45. Ascultati dar hotararea Domnului pe care a luat-o El impotriva Babilonului si planurile pe care le-a facut El impotriva tarii Caldeilor! Da, vor fi tarati ca oile cele marunte; la vederea lor pasunea lor se va infiora de spaima.

46. La vuietul luarii Babilonului tremura pamantul si un strigat se intinde printre neamuri".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***