Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 49

1. Asupra fiilor lui Amon asa graieste Domnul: "Au doara Israel n-are fii? Au doara el n-are mostenitor? Pentru ce, dar, Milcom a pus stapanire pe Gad si poporul lui traieste in cetatile acestuia?

2. De aceea, iata vin zile, zice Domnul, cand in Raba, cetatea fiilor lui Amon, se va auzi strigat de razboi, si aceasta va fi prefacuta in movila de daramaturi; cetatile ei vor fi arse cu foc si Israel va stapani pe cei ce-l stapaneau, zice Domnul.

3. Plangi Hesbon, ca s-a pustiit Ai! Strigati, voi fiice din Raba, incingeti-va cu sac, plangeti si rataciti prin livezi, caci Milcom va merge in robie cu preotii si cu mai-marii sai, toti impreuna.

4. "Fiica nepasatoare, tu te lauzi cu Valea ta, tu te increzi in comorile tale, zicand: "Cine va indrazni sa vina impotriva mea?"

5. Iata Eu voi aduce asupra ta groaza din toate partile, zice Domnul Dumnezeul Savaot si veti fi fugariti care incotro si nimeni nu va aduna pe fugari.

6. Dar dupa aceea voi intoarce din robie pe fiii lui Amon", zice Domnul.

7. Iar asupra Edomului asa graieste Domnul Savaot: "Au doara nu mai este intelepciune in Teman? Au doara lipseste sfatul la cei intelepti?

8. Au doara a secat intelepciunea lor? Fugiti, intorcand spatele! Ascundeti-va in pesteri, locuitori din Dedan, caci voi aduce nenorocire peste Isav, la vremea pedepsirii lui.

9. Daca ar fi venit la tine culegatorii de struguri, de buna seama ar fi lasat putine bobite neculese. De ar fi venit hotii noaptea, ar fi rapit cat le-ar fi fost de trebuinta.

10. Eu insa voi jefui pe Isav pana la piele, voi descoperi ascunzatorile lui, si el nu se va putea ascunde. Starpit va fi neamul lui, fratii lui si vecinii lui, si el nu va mai fi.

11. Lasati orfanii, ca Eu voi tine viata lor, si vaduvele tale sa creada in Mine;

12. Caci asa graieste Domnul: Iata, celor ce nu le-a fost dat sa bea paharul, il vor bea negresit. Au doara numai tu vei ramane nepedepsit? Nu, nu vei ramane nepedepsit, ci vei bea negresit paharul.

13. Caci Ma jur pe Mine Insumi, zice Domnul, ca Botra va fi o groaza si o rusine, un desert si un blestem, si cetatile ei vor ajunge ruine vesnice.

14. Auzit-am veste de la Domnul si sol s-a trimis la popoare sa spuna: "Adunati-va si mergeti impotriva ei si ridicati-va pentru lupta".

15. Iata Eu te voi face mic intre popoare.

16. Starea ta groaznica si semetia inimii tale te-au adeverit pe tine, cel ce locuiesti in crapaturile stancilor si care te-ai asezat pe varfurile dealurilor! Desi ti-ai impletit cuibul tau sus, ca un vultur, si de acolo te voi arunca, zice Domnul.

17. Edom va fi o groaza; toti cei ce vor trece pe langa el vor fi uimiti, vor fluiera, vazand toate ranile lui.

18. Cum au fost aruncate Sodoma, Gomora si cetatile vecine cu ele, zice Domnul, tot asa si acolo nu va trai nici om, nici fiu de om nu se va opri in el.

19. Iata-l, se inalta ca un leu de la obarsiile Iordanului spre salasurile intarite; dar Eu ii voi sili sa plece cu grabire din Edom si cine va fi ales, pe acela il voi pune peste acesta. Caci cine este asemenea Mie si ce pastor se va impotrivi Mie?

20. Ascultati dar hotararea Domnului pe care a luat-o El asupra lui Edom si planurile pe care El le-a gandit impotriva locuitorilor din Teman: "Da, chiar oile cele mai plapande vor fi tarate; la vederea lor pasunea lor se va infiora de spaima.

21. La vuietul caderii lor se va cutremura pamantul si rasunetul strigatului lor se va auzi pana la Marea Rosie.

22. Iata-l se inalta, ca un vultur, si zboara si isi intinde aripile sale deasupra Botrei, si inima razboinicilor din Edom va fi in ziua aceea ca inima unei femei ce naste".

23. Asupra Damascului: "Hamatul si Arpadul sunt tulburate, caci au primit o veste rea. Inima lor se topeste de frica; este o mare in furtuna care nu se poate potoli.

24. Temutu-s-a Damascul si a luat-o la fuga; de frica l-au cuprins dureri si chinuri, ca pe femeia ce naste.

25. Cum n-a scapat cetatea slavei, cetatea bucuriei mele!

26. Deci vor cadea tinerii lui pe ulitele lui si toti vor pieri in ziua aceea, zice Domnul Savaot.

27. Voi aprinde foc in zidurile Damascului si el va mistui palatele lui Benhadad".

28. Asupra Chedarului si asupra regatelor Hatorului, pe care le-a lovit Nabucodonosor, regele Babilonului, asa graieste Domnul: "Sculati-va si iesiti inaintea lui Chedar si pustiiti pe fiii Rasaritului!

29. Corturile lor si turmele lor sa fie luate, tesaturile lor si toate lucrurile lor si camilele lor sa fie luate. Si sa li se strige: Groaza din toate partile!

30. Fugiti, duceti-va repede, ascundeti-va in prapastii, locuitori ai Hatorului, zice Domnul, caci Nabucodonosor, regele Babilonului, a luat hotarare asupra voastra, si a urzit un plan impotriva voastra.

31. Sculati-va si pasiti impotriva poporului celui pasnic, care traieste fara grija, zice Domnul; acela n-are nici usi, nici zavoare si locuieste singur.

32. Camilele lor vor fi date prazii si multimea turmelor lor rapirii si-i voi imprastia in toate vanturile pe acestia care-si tund parul de pe tample si din toate partile lui voi aduce asupra lor pieirea, zice Domnul.

33. Hatorul va fi salasul sacalilor si pustietate vesnica; nu va trai acolo om, nici fiu de om nu se va opri acolo".

34. Cuvantul Domnului care a fost catre Ieremia proorocul impotriva Elamului, la inceputul domniei lui Sedechia, regele lui Iuda:

35. "Asa zice Domnul Savaot: Iata voi sfarama arcul Elamului, puterea lui de capetenie,

36. Si voi aduce asupra Elamului patru vanturi din cele patru margini ale cerului si-l voi imprastia in toate vanturile acestea si nu va fi neam la care sa nu ajunga Elamiti izgoniti;

37. Voi lovi pe Elamiti cu frica inaintea vrajmasilor lor si inaintea celor care vor sa le ia viata; asupra lor voi aduce nenorociri, mania Mea aprinsa, zice Domnul, si in urma lor voi trimite sabie, pana ii voi starpi.

38. Voi pune tronul Meu in Elam si voi starpi de acolo pe rege si pe dregatori, zice Domnul.

39. Dar in zilele cele de apoi, voi intoarce pe Elam din robie", zice Domnul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***