Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 46

1. Cuvantul Domnului care a fost catre Ieremia proorocul, privitor la neamuri:

2. Asupra Egiptului, impotriva ostirii Faraonului Neco, regele Egiptului, care se afla in Carchemis, langa fluviul Eufratului Si pe care a zdrobit-o Nabucodonosor, regele Babilonului, in anul al patrulea al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, regele lui Iuda:

3. "Gatiti scuturile si sulitele si pasiti la lupta!

4. Calareti, inseuati caii si incalecati! Puneti-va coifurile, ascutiti sulitele si imbracati-va in zale!

5. Dar ce vad Eu? Aceia s-au inspaimantat si s-au intors inapoi, cei puternici ai lor au fost zdrobiti si fug fara a se uita inapoi. Pretutindeni e groaza, zice Domnul.

6. Cel iute de picior nu va scapa cu fuga, nici se va mantui cel puternic; la miazanoapte, pe raul Eufratului, se vor poticni si vor cadea.

7. Cine este acela, care se inalta ca Nilul si isi invaluie apele ca un fluviu?

8. Egiptul se inalta ca Nilul si ca un fluviu isi invaluie apele sale si zice: Ridica-ma-voi si voi acoperi pamantul, pierde-voi cetatile si locuitorii lor.

9. Incalecati pe cai si va aruncati in carute si porniti, puternici Etiopieni si Libieni inarmati cu scut, si voi Lidieni, tinand arcurile si incordandu-le,

10. Caci ziua aceasta e zi de razbunare la Domnul Dumnezeu, ca sa Se razbune pe vrajmasii Sai, si sabia va manca, se va satura si se va imbata de sangele lor; si aceasta va fi jertfa Domnului Dumnezeului Savaot in tara cea de la miazanoapte, la raul Eufratului.

11. Fecioara, fiica Egiptului, mergi in Galaad si ia-ti balsam; in zadar vei spori leacurile tale, caci nu mai este vindecare pentru tine.

12. Auzit-au popoarele de rusinea ta si bocetul tau a umplut pamantul, caci cel puternic s-a lovit cu cel puternic si au cazut amandoi impreuna".

13. Cuvantul pe care l-a grait Domnul proorocului Ieremia despre navalirea lui Nabucodonosor, regele Babilonului, ca sa loveasca pamantul Egiptului:

14. "Vestiti in Egipt si dati stire in Migdol; spuneti in Nof si in Tahpanhes, si ziceti: Stai si te gateste, caci sabia nimiceste in jurul tau!

15. Ce? Apis a fugit? Cel puternic al tau a cazut? Da, fiindca Domnul l-a lovit.

16. El inmulteste pe cei care se clatina si cad unii peste altii, fiecare dintre ei zicand: Sa ne sculam si sa ne intoarcem la poporul nostru, in pamantul patriei noastre, departe de sabia ucigatoare.

17. Iar lui Faraon, regele Egiptului, dati-i nume: "Zarva care scapa clipa hotaratoare!"

18. Viu sunt Eu, zice Imparatul, al Carui nume este Domnul Savaot, pe cat e de adevarat ca Taborul este in randul muntilor si Carmelul langa mare, tot atat e de adevarat ca el va veni.

19. Fecioara, locuitoarea Egiptului, gateste-ti cele trebuitoare pentru bejenie, caci Noful va fi pustiit, darapanat si fara locuitori.

20. Egiptul este o juninca preafrumoasa peste care s-a napustit un taune de la miazanoapte.

21. Si simbriasii lui sunt in mijlocul lui ca niste tauri ingrasati; acestia s-au intors inapoi, au fugit toti si n-au tinut piept, pentru ca a venit asupra lor ziua pieirii lor, timpul pedepsirii lor.

22. Glasul lor se aude ca suierul sarpelui, vin cu ostire si tabarasc asupra lui cu topoarele, ca taietorii de lemne;

23. Taie padurea lui, zice Domnul, caci sunt nenumarati, sunt mai multi decat lacustele si nu mai au numar.

24. Fiica Egiptului batjocorita e data pe mana poporului de la miazanoapte.

25. Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel, zice: "Iata, Eu voi pedepsi pe Amon, care se afla in No, pe Faraon si Egiptul, pe dumnezeii si pe regii lui, pe Faraon si pe cei ce-si pun nadejdea in el.

26. Si-i voi da in mainile celor ce cauta viata lor, in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si in mainile slujitorilor lui. Dar dupa aceea Egiptul va fi iarasi locuit, ca in zilele de altadata, zice Domnul.

27. Iar tu, Iacove, robul Meu, nu te teme si nu te inspaimanta Israele! Caci iata, Eu te voi elibera din tara departata si neamul tau il voi aduce din tara robiei lui; Iacov se va intoarce si va trai linistit si pasnic si nimeni nu-l va inspaimanta.

28. Iacove, robul Meu, nu te teme, zice Domnul, caci Eu sunt cu tine si voi pierde toate neamurile printre care te-am imprastiat, iar pe tine nu te voi pierde, ci numai te voi pedepsi cu masura, caci nepedepsit nu te voi lasa".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***