Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 44

1. Cuvantul ce a fost catre Ieremia pentru toti Iudeii care traiau in tara Egiptului si care se asezasera in Migdol, in Tahpanhes, in Nof si in tara Patros:

2. "Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Ati vazut toata nenorocirea pe care am adus-o Eu asupra Ierusalimului si asupra tuturor cetatilor lui Iuda; iata acelea sunt acum pustii si nimeni nu mai locuieste in ele,

3. Pentru necredinta lor, pe care au savarsit-o ele, maniindu-Ma si mergand sa tamaieze si sa slujeasca altor dumnezei, pe care nu i-au cunoscut nici ei, nici voi, nici. parintii vostri.

4. Trimis-am la voi necontenit pe toti slujitorii Mei, proorocii; i-am trimis dis-de-dimineata, ca sa va spuna: Nu faceti acest lucru uracios, pe care Eu il urasc.

5. Dar ei n-au ascultat si nu si-au plecat urechea lor ca sa se intoarca de la necredinta si sa nu tamaieze altor dumnezei.

6. De aceea s-a revarsat urgia Mea si mania Mea si s-a aprins in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului, si s-au prefacut acelea in ruine si in pustiu, cum vedeti astazi.

7. Iar acum asa zice Domnul Dumnezeu Savaot, Dumnezeul lui Israel: Pentru ce faceti voi acest rau mare sufletelor voastre, pierzand din cuprinsul lui Iuda, barbati, Femei, copii Si prunci ca sa nu lasati dupa voi ramasita,

8. Maniindu-Ma prin lucrul mainilor voastre, prin tamaierea altor dumnezei in pamantul Egiptului, unde ati venit sa traiti, ca sa va pierdeti pe voi insiva si sa ajungeti blestem si defaimare inaintea tuturor neamurilor pamantului?

9. Au doar ati uitat faradelegile parintilor vostri, faradelegile regilor lui Iuda si cele ale femeilor lor, faradelegile voastre si cele ale femeilor voastre, savarsite in tara lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?

10. Ei nu s-au smerit nici astazi si nu se tem si nu se poarta dupa legea Mea si dupa poruncile Mele, pe care vi le-am dat voua si parintilor vostri.

11. De aceea, asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Iata Eu voi intoarce fata Mea impotriva voastra si spre nimicirea intregului Iuda.

12. Si voi lua pe Iudeii care au ramas si care si-au intors fata lor si s-au dus in rara Egiptului, ca sa traiasca acolo; toti aceia vor fi nimiciti, vor cadea in tara Egiptului; de foamete si de sabie vor fi nimiciti; vor muri de sabie si de foame de la mare pana la mic si vor ajunge de blestem, de ocara, de groaza si de ras.

13. Voi pedepsi pe cei ce locuiesc in tara Egiptului, precum am pedepsit Ierusalimul, cu sabie, cu foamete si cu ciuma,

14. Si nimeni nu va scapa si nu va ramane din ramasita Iudeilor care au venit in tara Egiptului, ca sa traiasca acolo si apoi sa se intoarca in tara lui Iuda, unde doresc ei din tot sufletul sa se intoarca, ca sa traiasca acolo. Nimeni nu se va intoarce, decat numai aceia care vor fugi de aici".

15. Atunci au raspuns lui Ieremia toti barbatii care stiau ca femeile lor tamaiaza pe alti dumnezei, si toate femeile care se aflau acolo in numar mare, si tot poporul, care locuia in pamantul Egiptului, in Patros, si au zis:

16. "Cuvantul pe care tu l-ai grait in numele Domnului, nu voim sa-l ascultam de la tine;

17. Dar vom face tot ce am fagaduit cu gura noastra, vom tamaia pe zeita cerului si vom savarsi pentru ea jertfe cu turnare, cum am mai facut si noi si parintii nostri, regii nostri si mai-marii nostri in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului, ca atunci eram satui si fericiti si n-am vazut nenorociri.

18. Iar de cand am incetat de a mai tamaia pe zeita cerului si a-i savarsi jertfe cu turnare, suferim toate lipsurile si pierim de sabie si de foame".

19. Si femeile au adaugat: "Cand tamaiam noi zeita cerului si-i savarseam jertfe cu turnare, oare fara stirea barbatilor nostri ii faceam noi turte cu chipul ei si-i savarseam jertfe cu turnare?"

20. Atunci Ieremia a zis catre tot poporul, catre barbati si catre femei, si catre oamenii care ii raspundeau, astfel:

21. "Oare nu aceasta tamaiere, pe care o savarseati in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului si voi si parintii vostri, regii vostri si mai-marii vostri si ai poporului tarii, o aminteste Domnul? Oare nu ea I s-a suit la inima?

22. Domnul n-a mai putut suferi faptele voastre cele rele si uraciunile pe care le faceati, si de aceea s-a Si prefacut tara voastra in pustietate, lucru de spaima si de blestem si fara locuitori, cum vedeti acum.

23. Deoarece voi, savarsind acea tamaiere, ati gresit inaintea Domnului si n-ati ascultat glasul Domnului, nu v-ati purtat dupa legea Lui, dupa poruncile Lui si dupa randuiala Lui, de aceea v-a ajuns nenorocirea aceasta, cum vedeti acum".

24. Si a mai zis Ieremia catre tot poporul si catre toate femeile: "Ascultati cuvantul Domnului, voi, toti Iudeii, cei ce sunteti in tara Egiptului:

25. Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Voi si femeile voastre, ceea ce ati grait cu gurile voastre aceea ati facut si cu mainile, si mai si ziceati: Vom indeplini intocmai fagaduintele pe care le-am facut, ca sa tamaiem pe zeita cerului si sa-i savarsim jertfe cu turnare". Voi va tineti bine de faradelegile voastre si indepliniti intocmai acele fagaduinte.

26. De aceea ascultati cuvantul Domnului: Iata Eu M-am jurat pe numele Meu cel mare, zice Domnul, ca nu va mai fi rostit numele Meu de gura vreunui iudeu in toata tara Egiptului. Nimeni nu va zice: Viu este Domnul Dumnezeu!

27. Iata Eu voi veghea asupra lor spre pieire, iar nu spre bine; si toti oamenii din Iuda, care sunt in tara Egiptului vor pieri de sabie si de foame, pana se vor stinge de tot.

28. Numai un mic numar, care vor fugi de sabie, se va intoarce din tara Egiptului in tara lui Iuda, si vor sti toti cei ramasi din Iuda, care au venit in tara Egiptului ca sa traiasca acolo, al cui cuvant se va implini: al Meu sau al lor.

29. Iata semnul ce vi-l dau, zice Domnul, ca va voi pedepsi in locul acesta, ca sa stiti ca se va implini cuvantul Meu cel pentru voi spre pieirea voastra.

30. Asa zice Domnul: Iata Eu voi da pe Faraonul Hofra, regele Egiptului, in mainile vrajmasilor lui, cum am dat pe Sedechia, regele lui Iuda, in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, vrajmasul lui, care voia sa-i ia viata".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***