Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 32

1. Cuvantul care a fost de la Domnul catre Ieremia, in anul al zecelea al lui Sedechia, regele lui Iuda. Anul acesta era anul al optsprezecelea al lui Nabucodonosor.

2. Atunci ostirea regelui Babilonului inconjurase Ierusalimul si proorocul Ieremia era inchis in curtea temnitei, care se afla langa casa regelui lui Iuda.

3. Acolo il inchisese regele Sedechia. zicand: "De ce proorocesti si zici: Asa graieste Domnul: Iata, voi da cetatea in mainile regelui Babilonului, si acesta o va lua;

4. Sedechia, regele lui Iuda, nu va scapa din mainile Caldeilor, ci va fi dat fara indoiala in mainile regelui Babilonului si va grai cu el gura catre gura; ochii lui var vedea ochii aceluia,

5. Si acela va duce pe Sedechia la Babilon, unde va si sta el pana-l voi cerceta, zice Domnul. Daca va veti lupta cu Caldeii, nu veti avea izbanda!"

6. Atunci Ieremia a zis: "Asa a fost cuvantul Domnului catre mine:

7. Iata vine Hanameel, fiut lui Salum, unchiul tau, vine la tine ca sa-ii zica: "Cumpara pentru tine tarina mea cea din Anatot, pentru ca dupa dreptul de inrudire se cuvine sa o cumperi tu".

8. si a venit la mine in curtea garzii Hanameel, fiul unchiului meu, dupa cuvantul Domnului, si mi-a zis: "Cumpara tarina mea cea din Anatot, din pamantul lui Veniamin, ca al tau este dreptul de mostenire si al tau este dreptul de rascumparare. Cumpar-o pentru tine!"

9. Atunci am cunoscut ca acesta fusese cuvantul Domnului si am cumparat de la Hanameel, fiul unchiului meu, tarina cea din Anatot si i-am cantarit sapte sicli de argint si zece arginti;

10. Apoi am scris zapisul si l-am intarit cu pecetea, am chemat la aceasta martori si am cantarit argintul cu cantarul.

11. Am luat atat zapisul de cumparare cel pecetluit dupa lege si randuiala, cat si pe cel deschis;

12. Si am dat acest zapis de cumparare lui Baruh, fiul lui Neria, fiul lui Maasia, in fata lui Hanameel, fiul unchiului meu, si in fata martorilor care iscalisera acest zapis de cumparare, si in fata tuturor Iudeilor, care se aflau in curtea garzii,

13. Si in fata tuturor am poruncit lui Baruh:

14. Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: "Ia zapisele acestea, - zapisul de cumparare care este pecetluit si zapisul acesta deschis - si le pune intr-un vas de lut, ca sa stea acolo zile multe.

15. Ca asa zice Domnul Savant, Dumnezeul lui Israel: Casele, tarinile si viile vor fi din nou cumparate in tara aceasta".

16. Dand eu zapisul de cumparare lui Baruh, fiul lui Neria, m-am rugat Domnului si am zis:

17. "O, Doamne Dumnezeule, Tu ai facut cerul si pamantul cu puterea Ta cea mare si cu brat inalt si pentru Tine nimic nu este cu neputinta!

18. Tu arati mila la mii si pedepsesti faradelegile parintilor in sanul copiilor lor dupa ei; Tu esti Dumnezeu cel mare si puternic, al Carui nume este Domnul Savaot;

19. Cel mare in sfat si puternic in faptele Tale, ai Carui ochi sunt deschisi asupra tuturor cailor fiilor oamenilor, ca sa dai fiecaruia dupa caile lui si dupa roadele faptelor lui;

20. Tu ai savarsit semne si minuni in tara Egiptului si savarsesti si astazi in Israel si printre oameni,

21. Si ti-ai facut nume, ca si astazi, si ai scos pe poporul Tau Israel din pamantul Egiptului prin semne si minuni, cu mana tare si cu brat inalt, in groaza mare,

22. Si le-ai dat lor tara aceasta, in care curge lapte si miere, pe care o fagaduisesi cu juramant parintilor lor, ca le-o vei da;

23. Si ei au intrat si au pus stapanire pe ea, dar n-au ascultat glasul Tau ca sa se poarte dupa legea Ta si n-au facut ceea ce le-ai poruncit Tu sa faca. De aceea ai adus asupra lor toate aceste nenorociri.

24. Iata valurile de pamant se intind pana la cetate ca sa fie luata! Si cetatea prin sabie, foamete si ciuma se da in mainile Caldeilor, care lupta impotriva ei; ceea ce ai zis Tu, aceea se si implineste. Si Tu vezi aceasta.

25. Dar Tu, Doamne Dumnezeule, mi-ai zis: Cumpara-ti o tarina cu argint si cheama martori, tocmai cand cetatea se da in mainile Caldeilor".

26. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ieremia si a zis:

27. "Iata, Eu sunt Domnul Dumnezeu a tot trupul! Este oare ceva cu neputinta la Mine?"

28. De aceea asa zice Domnul: "Iata voi da cetatea aceasta in mainile Caldeilor si in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si acesta o va lua.

29. Si vor intra Caldeii, care impresoara cetatea aceasta, vor da foc cetatii si o vor arde cu foc pe ea si casele pe ale caror acoperisuri s-au adus tamaieri lui Baal si jertfe cu turnare in cinstea dumnezeilor straini, ca sa Ma manie pe Mine.

30. Ca fiii lui Israel si fiii lui Iuda au facut numai rau inaintea ochilor Mei din tineretile lor; fiii lui Israel M-au maniat necontenit cu faptele mainilor lor, zice Domnul.

31. Cetatea aceasta, chiar din ziua zidirii sale si pana astazi, pare ca a fost facuta pentru mania Mea si pentru urgia Mea, ca s-o lepad de la fala Mea,

32. Din pricina raului fiilor lui Israel si al fiilor lui Iuda, pe care l-au facut pentru manierea Mea, ei si regii lor, capeteniile lor, preotii lor si proorocii lor, barbatii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului.

33. Si Mi-au intors spatele, iar nu fata si, cand i-am invatat, dis-de-dimineata i-am invatat si ei n-au voit sa primeasca invatatura;

34. In templul asupra caruia s-a chemat numele Meu au pus uraciunile lor, intinandu-l.

35. Au facut locuri inalte lui Baal in valea fiilor lui Hinom, ca sa treaca prin foc pe fiii lor si pe fiicele lor in cinstea lui Moloh, ceea ce Eu nu le-am poruncit, si nici prin minte nu Mi-a trecut ca ei vor face aceasta uraciune, ducand in pacat pe Iuda".

36. Si acum, asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel despre cetatea aceasta, de care ziceti: "Ea se va da in mainile regelui Babilonului prin sabie, foamete si boala ciumei":

37. "Iata ii voi aduna din toate tarile, prin care i-am imprastiat in mania Mea si cu iutimea Mea si in marea Mea intaratare, si ii voi intoarce la locul acesta si le voi da viata fara de primejdie.

38. Ei vor fi poporul Meu si Eu le voi fi Dumnezeu.

39. Si le voi da o inima si o cale, ca sa se teama de Mine in toate zilele vietii, spre binele dar si spre binele copiilor lor dupa ei.

40. Voi incheia cu ei legamant vesnic, dupa care Eu nu Ma voi mai intoarce de la ei, ci le voi face bine si voi pune frica Mea in inima lor, ca ei sa nu se mai abata de la Mine.

41. Ma voi bucura sa le fac bine si-i voi sadi tare in pamantul acesta din toata inima Mea si din tot sufletul Meu".

42. Ca asa zice Domnul: "Dupa cum am adus asupra poporului acestuia acest mare rau, asa voi aduce asupra lor tot binele pe care l-am rostit pentru ei.

43. Si vor cumpara tarina in tara aceasta, de care ziceti: "Aceasta este pustietate fara oameni si fara vite si este data in mana Caldeilor".

44. Vor cumpara tarini pe argint si le vor scrie in zapis si-l vor pecetlui si vor chema martori; cumpara-vor tarine in pamantul lui Veniamin si in imprejurimile Ierusalimului, prin cetatile lui Iuda si prin cetatile din munti, prin cetatile din camp, prin cetatile de la miazazi, ca voi intoarce pe robii lor", zice Domnul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***